Farss patiesībā ir traģikomēdija

Jurģis Liepnieks
Atzīšos, es Zatleru nenovērtēju. Tādu ļembastu, kādu ir sataisījis viņš, vēl neviens Latvijas politikā nekad nav sarīkojis. Mērkaķis, kuram iedota kaste ar granātām, nesataisītu tādas nepatikšanas, kā šis neprognozējamais cilvēks.

Es no sirds uzskatu, ka Saskaņas centrs ir jāiesaista valdības darbā. Taču nesaprotot, cik filigrāns un smalks ir šāds darbiņš, Zatlera jaunais sākums, kā var izrādīties, atsviedīs mūs desmitus gadus atpakaļ.

Tik daudz rasisma, diskriminācijas un pašas zemākās raudzes nacionālisma kā pēdējās dienās nesen vēl varēja dzirdēt tikai dažu marginālu partiju saietos, tagad retorika par latviskas valdības pārākumu, aizspriedumi, bailes, bārenīšu-nabadziņu sindroms un neiecietība  neierobežoti dominē vadošo politiķu izteicienos.

Bez tam, nevar nepamanīt to, ka, ja ne Rīkojums Nr.2 un visa šī jezga, tad šobrīd valdības ministri, kā ierasts, viens otru pieklājīgi apvainojot nekonstruktīvā rīcībā, visnotaļ konstruktīvi strādātu pie nākošā gada budžeta un domātu, kā tieši konsolidēt tos simts vai cik tur miljonus. Būtu jau visai tālu tikuši.

Zatlera plosīšanās rezultātā jelkāds darbs pie valsts budžeta, dabiski, ir atlikts uz nenoteiktu laiku.

Pat kur ņems tos airBaltic miljonus neviens lāga nepainteresējās.

Oligarhi ir aizslaucīti vēstures mēslainē un pēkšņi visi ir pamanījuši, ka valstī dzīvo krievi. Ak Dievs, izrādās, daži no viņiem nezina latviešu valodu! Izskatās arī, ka viņi nevērtē īpaši augstu to, cik veiksmīgi latvieši ir pārvaldījuši savu valsti pēdējos divdesmit gadus, kāda nekaunība!

Viņi svin uzvaru Otrajā pasaules karā citā datumā nekā eiropieši, un, it kā ar to vēl nebūtu gana, pēkšņi izrādījies, ka Latvijā ir arī Sociālistiskā partija ar veseliem trīs deputātiem.  Ak, šausmas, šausmas, šausmas! Latvija ir briesmās. Tie trīs deputāti, iespējams, grib izstāties no Eiropas savienības un NATO. Kā var saprast no Vienotības politiķiem, ja vien šie trīs nobalsos par valdību, tad izstāšanās no NATO un ES faktiski jau ir neizbēgama. Nerunāsim nemaz par to, ka valsts attīstības virziens uzreiz kardināli mainīsies.

Nē, ja tie trīs sociālisti balso par valdību, tad tādā valdībā Vienotība būt negrib. Nez, kā būs turpmāk ar budžetu? Ja nu trīs sociālisti nolemj balsot PAR, tad jau laikam Vienotība to automātiski torpedēs, jo, kā nekā, tomēr budžets ir valsts dzīvi un attīstības virzienus visvairāk ietekmējošais likums.

Farss pilnīgs, taču Vienotībai, šiem pieredzējušajiem politiķiem, kuri valsti no krīzes jau izveduši un vispār ne pirmo reizi ar pīpi uz jumta, viņiem, protams, ir risinājums šai situācijai.

Labs risinājums, daudz labāks kā Zatlera piedāvātais.

Visapkārt vispārējs satraukums un bungu rīboņa – kāds tad ir šis Vienotības daudz labākais piedāvājums. Tiešām,  kāds?

Piedāvājums, izrādās, ir  – visu Saeimā pārstāvēto partiju koalīcija, vai vismaz koalīcija, kurā ir visi, izņemot ZZS.  Tādā koalīcijā pat trīs sociālisti netraucē, tādā vispār nav nekādu problēmu. Visi klusē un nodur acis. Un Dombrovski virzīt par Ministru prezidentu Vienotība negrasoties, jo baidoties, ka SC un ZRP viņus kritizēs. Jā, jūs pareizi sapratāt, viņi baidās, ka viņus kritizēs.

Tāpēc arī šis varavīksnes izlīguma un visu partiju koalīcijas piedāvājums, lai Vienotību nekritizētu.

Nezinu, kā jums, bet man šķiet, ka šī gudro un labo un tiesisko ļaužu Saeima tūlīt uzkonstruēs tādu parlamentāru krīzi, salīdzinājumā ar kuru 1995. gads šķitīs kā maigas nesaskaņas.

ZRP, SC divpartiju koalīcija var pastāvēt, bet tajā ir savas problēmas un zemūdens akmeņi. Zatleram tagad kā nopērtam suņukam atgriezties Vienotības un Visu Latvijai apskāvienos nozīmē pilnībā sagraut pēdējās reitinga kripatas. Labi, ka tā parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu var sākties tikai pēc gada, jo, šādi turpinot, šo Saeimu gribēs atlaist visi 100%.

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar