Daļa 14.Saeimas deputātu varētu nesaņemt pielaidi valsts noslēpumam

Daļai 14. Saeimā ievēlēto deputātu varētu nepiešķirt pielaidi valsts noslēpumam. Valsts Drošības dienests un Satversmes aizsardzības birojs kandidātus vēl vētīs, taču SAB ReTV Ziņām norāda – šogad deputātus īpaši vērtēs, ņemot vērā šā brīža ģeopolitisko situāciju. Teorētiski tas nozīmē, ka daļai Saeimā ievēlēto parlamentāriešu nevarēs piedalīties vairākās Saeimas atbildīgās komisijās, vēsta ReTV.

Saeimas komisijas, kurās nepieciešama pielaide valsts noslēpumam ir Nacionālās drošības komisija, Ārlietu komisija, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas. Lai iegūtu pielaidi, to vērtē Valsts Drošības dienests un gala lēmumu pieņem Satversmes aizsardzības birojs, kurš ReTV Ziņām saka – šogad vērtēšana būs īpaši detalizēta.

Ieva Dzelme-Romanovska, SAB pārstāve komunikācijas jautājumos: “Šajos apstākļos, kādi patlaban ir pasaulē un mūsu reģionā, skaidrs, ka tas atstāj savu iespaidu un tāpēc ļoti, ļoti rūpīgi tiks skatīts katrs pieteikums katra prasība un katra persona”

SAB saka – visiem Saeimas deputātiem pielaide nav nepieciešama, turklāt, par to drošības dienesti lems pēc tam, kad to pieprasīs Saeima. Bet kuri tad varētu nesaņemt šādu augstākā līmeņa pielaidi? Pieredzējis politiķis, bijušais premjers un Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis ReTV Ziņām pieļauj – tie varētu būt gandrīz vai visi no partijas Stabilitātei

Māris Kučinskis, 14.Saeimas deputāts, Apvienotais saraksts:
“Mana prognoze, ka diezgan pat droši [ka nesaņems]. Es gan nepazīstu faktiski nevienu. Tur par diviem personāžiem ir runāts .. viena tur, kura jau ir izteikusies, ka es būtu izbrīnīts, ja kaut ko dabūtu, prasot un, protams, pats Rosļikovs”.

Kučinskis kā varbūtēju iemeslu pielaides nepiešķiršanai min to, ka partijas “Stabilitātei” kandidātu publiskie izteikumi vērtējami kā pretvalstiski

Māris Kučinskis, 14.Saeimas deputāts, Apvienotais saraksts: “Tie ir vienkārši nepieņemami, var iznākt tā, ka tajās komisijās, kur jābūt pielaidei, nepiedalīsies neviens [no “Stabilitātei!”]

Kučinskis pieļauj, ka, iespējams, šī būs pirmā reize, kad kāda partija nebūs pārstāvēta visās komisijās. Viņš norāda, ka pārbaudes veic ne tikai VDD un SAB, bet vajadzības gadījumā arī Valsts ieņēmumu dienests un arī Militārās izlūkošanas dienests. Un šeit viņš norāda arī uz Aināru Šleseru, kurš pārstāv partiju “Latvija pirmajā vietā”

Māris Kučinskis, 14.Saeimas deputāts, Apvienotais saraksts: “Mēģināšu būt ļoti, ļoti korekts, tāpēc teikšu, ka viņu skatīs ar īpašu rūpību”.

ReTV Ziņas sazinājās ar vairākiem pārstāvjiem no partijas “Stabilitātei!” Sadzirdot, ka zvana žurnālists, viņi no komentāriem atteicās uzreiz, neuzzinot pat jautājumu. Tās vadītājs Aleksejs Rosļikovs pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem sazināties, komentāru arī nesniedza. Līdzīgi nesazvanāms bija arī Ainārs Šlesers, taču viņa partijas biedrs Vilis Krištopans ReTV Ziņām pauda absolūtu pārliecību, ka Šlesers pielaidi saņems. Tiesa, pēc viņa izpratnes pielaides piešķiršana notiek pavisam citā ceļā.

Vilis Krištopans, 14.Saeimas deputāts, Latvija pirmajā vietā: “Es tādu situāciju nepieļauju, tāpēc, ka tad, kad dibināju partiju pirms gada, es izrunājos ar visiem iespējamiem amerikāņiem visaugstākajā līmenī. Es pats esmu ticies ar Senāta spīkeri, es pats esmu bijis pie Trampa mājās, es aprunājos ar visiem amerikāņiem un visi kā viens amerikāņi teica – mums pret Aināru Šleseru pretenziju nav”.

Kaut gan Latvijas likumi nosaka, ka lēmumu par valsts pielaidi pieņem Satversmes aizsardzības birojs, Krištopans arī norāda, ka pielaides piešķirot NATO un viņa vārdiem sakot “lielie vīri augšā”.

Vilis Krištopans, 14.Saeimas deputāts, Latvija pirmajā vietā: “Ja pretenzijas būs pret Aināru Šleseru, tad tās būs kaut kādu lokālu bāleliņu izdomātas. Mēs tos bāleliņus atšifrēsim un viņi nelems šeit par Aināra Šlesera pielaidi. Par Aināru Šleseru lems NATO tur augšā”

Satversmes aizsardzības birojs ReTV saka, ka ar lēmuma pieņemšanu par pielaidi valsts noslēpumam atsevišķiem deputātiem nekavēsies.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lasītājs
Lasītājs

Jaunajai valdībai vajag samazināt milzīgo ierēdņu un minitriju skaitu vismaz uz pusi . Latvijai ir trešā lielākā ierēdņu armija pasaulē (Latvijas veiksme stāsts). Vēl spriedelē par jaunu ministriju! Pezidents Bērziņš-tā ir domāta 20 miljoniem iedzīvotāju nevis 1,9 miljoniem!!! Par to neviens nerunā.
Vēl ,kāpēc Latvijā ir tik dārga degviela, ja naftu pumpē Gudeniekos jau daudzus gadus, iegūti miljoniem litru???

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Tai nacionālai apvienībai vaig atņemt visas atlaides

konkurences apkarotāja ābrama
konkurences apkarotāja ābrama

Es neesmu antilatviete. Nē, man pielaide pienākas. Ja man neiedos pielaidi, ta krievi tūlīt ies ielās protestēt pret fašismu

progresīvie deģenerāti
progresīvie deģenerāti

A mēs visi saņemsim visas pielaides. Jo bastards levits un idiots kažociņš, kurš latviešu valodu zin sliktāk par rosļikovu, ir mūsējie smerdeļi. Hā, ble . Tagad tik kopā ar parādnieku un iesalnieku jāizdomā kā ap ist viņu vēlētājus, lai domā, ka śie jau negribēja, bet šos piespieda vai kaukā tā ble