Burovam pārmet dokumentu viltošanu un vēršas KNAB

Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par dokumentu iespējamu viltošanu iestādē.

Grīnvalds uzskata, ka dokumentu viltošana RTAB esot notikusi grupā un tajā esot iesaistīti pašvaldības iestādes pārējie valdes locekļi – RTAB valdes locekle Ieva Lasmane un Latvijas Restorānu biedrības prezidents un biroja valdes loceklis Jānis Jenzis, kā arī Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) un, iespējams, arī “citi nodibinājuma dibinātāji, tiem to nezinot”.

Grīnvalds apgalvoja, – lai gan viņš esot centies iedibināt jaunas labas pārvaldības principus iestādē, tomēr daudzus gadus ilgušā nelikumību atblāzma bijusi spēcīgāka, kā rezultātā viņš esot kļuvis “par iestādei un mahinācijām neērtu vadītāju”.

“Stājoties RTAB valdes priekšsēdētāja amatā, man kā juristam bija svarīgi, lai nebūtu politiskā mobinga un lai varētu ieviest labas pārvaldības principus, atgūstot RTAB reputāciju un sabiedrības uzticēšanos tam. Tomēr jau pēc dažiem mēnešiem izjutu uzstājīgus mājienus, piemēram, par bijušās vadītājas Vitas Jermolovičas pieņemšanu atpakaļ darbā, pret ko asi savstarpējās sarunās iebildu un arī konsultējos ar KNAB,” uzsvēra valdes priekšsēdētājs.

Viņš atzīmēja, ka neskatoties uz šo gājienu, viens no viņa pirmajiem darbiem esot bijis jaunas kārtības darbinieku pieņemšanai darbā ieviešana, “lai izskaustu jebkādu fiktīvu un pretlikumīgu darbinieku nodarbinātību”.

“Diemžēl jau pāris mēnešus pēc jaunās kārtības stāšanās spēkā citi valdes locekļi to centās apiet un tālāk jau “sakārtot lietas” ar atpakaļejošiem datumiem un dokumentu viltošanu, iesaistot Rīgas mēru un tā biroju. Par šo epizodi tad šī gada janvāra vidū arī esmu vērsies KNAB, iesniedzot faktu apstiprinošus dokumentus,” norādīja Grīnvalds.

Pēc viņa sacītā, šī situācija liek apšaubīt pašvaldības nodibinājuma dibinātāju vēlmi ieviest iestādē caurspīdīgu, godīgu un labas pārvaldības standartiem atbilstošu pārvaldību. “Tā vietā, lai valdes locekļi rādītu priekšzīmi darbiniekiem, tika sagrozīti dokumenti, lai Jenzi ar agrāku datumu ieceltu par nodibinājuma stratēģiskās attīstības direktoru, par ko viņam izmaksāta alga, kaut arī patiesībā līgums nav ticis noslēgts,” teikts Grīnvalda paziņojumā.

“Visticamāk, ka Lasmane ar Jenzi tā rīkojušies, jo nav spējuši panākt Grīnvalda atbalstu tam, lai Restorānu biedrības prezidentu darbā tiktu pieņemts prettiesiski un neievērojot nodibinājuma valdes apstiprinātu kārtību. Jāmin, ka tikuši arī izmainīti nodibinājuma dibinātāju sapulces dokumenti, iespējams, daļu dibinātāju iesaistot pretlikumīgās darbībās tiem nemaz nezinot par šādu faktu,” apgalvoja RTAB vadītājs.

Grīnvaldam arī esot radusies sajūta, ka formāli Jermolovičas ietekme nodibinājumā nav mazinājusies un notikuši mēģinājumu to “vadīt attālināti”, lai, “iespējams, nākotnē pie noteiktiem nosacījumiem bruģētu atgriešanos”.

Viņš izcēla, ka Burovs un Jermoloviča ir no vienas politiskās partijas – “Gods kalpot Rīgai!”. Tāpat viņš norādīja, ka Lasmane iecelta par valdes locekli pēc pērnā gada KNAB pārbaudēm, bet pirms tam iestādē desmit gadus strādājusi kā Jermolovičas labā roka. Savukārt nesen ieceltais trešais valdes loceklis – Jenzis – esot vairākus gadus strādājis Jermolovičas vadībā un no 2005. līdz 2007.gadam bijis viesnīcas “Hotel de Rome” direktors, bet Jermoloviča tajā laikā bijusi tās mātes kompānijas SIA “Reho” valdes priekšsēdētāja.

Grīnvalds paziņojumā pieļāvis, ka par savu rīcību var saņemt “politisku izrēķināšanos un pat noņemšanu no amata”.

RTAB komentārs par G.Grīnvalda pārmetumiem

Reaģējot uz Guntara Grīnvalda pārmetumiem, RTAB valdes locekļi Jānis Jenzis un Ieva Lasmane snieguši plašsaziņas līdzekļiem savu komentāru: “Varam komentēt, ka pārmetumiem nav nekāda pamata. Šī ir emocionāla reakcija uz Guntara Grīnvalda atcelšanu no valdes locekļa amata, par ko tika lemts 3. februārī RTAB dibinātāju sapulcē”.

Guntars Grīnvalds 2. decembrī ir parakstījis rīkojumu, kurā norādīts, ka Jānis Jenzis turpmāk pildīs arī Stratēģiskās attīstības direktora pienākumus un licis sagatavot nepieciešamos dokumentus. Pēc dibinātāju sapulces par izmaiņām tikuši informēti arī mediji.  

Savdabīgi, ka arī šie komentāri nākuši klajā pēc tam, kad Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valde šā gada janvārī, pēc Guntara Grīnvalda nostrādāšanas Kultūras projektu direktora amatā gandrīz gadu, par ko viņš saņēma arī lielāko daļu atalgojuma RTAB, sāka interesēties par paveiktajiem darbiem, jo nav dokumentu, kas apliecinātu darbu izpildi, teikts RTAB valdes locekļu paziņojumā presei.

Mēs esam pilnībā pārliecināti, ka tiesībsargājošās iestādes nekonstatēs nekādus pārkāpumus RTAB darbībā, paziņojumā presei pauž RTAB valdes locekļi.

RTAB valdes priekšsēdētāja amatā Grīnvalds nomainīts ar Jenzi

Rīgas domes nodibinājuma “Rīgas Tūrisma attīstības birojs” (RTAB) dibinātāju sapulcē otrdien par RTAB valdes priekšsēdētāju iecelts valdes loceklis Jānis Jenzis, kuru līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds otrdienas rītā medijiem izplatītā paziņojumā bija minējis kā vienu no personām, par kuru janvārī sūdzējies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Kā zināms, pērnā gada pavasarī RTAB tika ierauts korupcijas skandālā, kad KNAB sāka kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu. Tika pieļauts, ka RTAB līdzekļi varētu būt izmantoti “Saskaņas” priekšvēlēšanu tēriņiem.

Tobrīd RTAB valdē strādāja Rīgas domniece Jermoloviča, domnieks Maksims Tolstojs (S) un Grīnvalds, taču drīzumā gan Jermoloviča, gan Tolstojs amatus atstāja.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar