Budžets pieņemts mērenā “ķirsī”? Bezmiegs rada alkohola reibumam līdzīgu apziņas stāvokli, skaidro mediķi

14.Saeima, budžeta sēde

Komentējot Saeimas deputātu darbu budžeta apstiprināšanas sēdē diennakts garumā bez gulēšanas, viena no vadošajām miega speciālistēm valstī uzsver, – tik svarīgu likumprojektu kā valsts budžets nevajadzētu pieņemt tādā stāvoklī. Ar pētījumiem pierādīts – cilvēki, kas nav gulējuši, nespējot veikt atbildīgus uzdevumus vislabākajā kvalitātē, vēsta TV3 Ziņas.

“Ja cilvēks nav gulējis no 17 līdz 19 stundām, viņa prāta spējas, tas ir, lēmumu pieņemšana, reakcija un pasīvā modrība pielīdzināma tādai modrībai kā cilvēkam, kas ir 0,5 promiļu reibumā. Ja cilvēks neguļ 20 stundas un vairāk, prāta spējas pielīdzināmas vienas promiles reibumam.
Gribas pēc iespējas ātrāk tikt galā ar uzdevumu. Ir grūti sakoncentrēties. Turklāt trijos četros naktī cilvēkam dabiski būtu visdziļākais miegs. Tad temperatūra ir viszemākā un domāšanas spējas sliktākās,” skaidro miega speciāliste, Latvijas Miega medicīnas biedrības valdes locekle Marta Celmiņa.

Tātad, Saeimas deputātu nogurums, kas līdzvērtīgs pus promiles alkohola reibumam, teorētiski varēja iestāties divos naktī. Bet no pieciem rītā lēmumu pieņemšanas kvalitāte vai vismaz attieksme pret valsts budžeta izskatīšanas gaitu dažiem varēja būt pielīdzināma jau vienas promiles alkohola reibumam.

Ārste psihosomatiskajā medicīnā un psihoterapijā Lelde Logina akcentē – esot bez miega, tiek ietekmēts centrs cilvēku smadzenēs, kas atbild par emociju regulāciju. Nevarot izslēgt, ka šonakt daļa Saeimas deputātu nespēja pievērst pietiekamu uzmanību daudziem aspekti valsts budžeta izskatīšanā.

“Ja cilvēkam ir bezmiegs vai viņš neguļ, tas ietekmē gan koncentrēšanās spējas, spējas noturēt uzmanību, gan rast problēmu risināšanas stratēģijas. Tas ietekmē kritisko domāšanu. Tas traucē pārstrādāt emocijas, uzņemt jaunu informāciju. Ietekmē atmiņu. Var kļūt viegli aizkaitināmi, dažiem varot rasties pat paranojālas domas.”

Cilvēkiem naktī esot augstāks kortezola līmenis, kas ķermenī var radīt trauksmes sajūtu un apgrūtina pieņemt loģiskus lēmumus.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar