Atceļot reprezentācijas izdevumus un citus papildu labumus valsts amatpersonām, budžetā varētu ietaupīt simtiem tūkstošu eiro

Saeima
Foto: saeima.lv

Valsts kontrole (VK) amatpersonas aicinājusi atteikties no nepamatotām komandējumu dienas naudas piemaksām maksimālajā apmērā, vēsta raidījums “TV3 Ziņas”. 

Piemaksas komandējumu dienas naudām pašiem sev, maksimālajā apmērā un bez jebkāda pamatojuma. Šis ir viens no papildu labumiem, no kuriem Valsts kontrole aicina politiķus atteikties. Tāpat tā mudina šķirties no tā sauktajiem reprezentācijas izdevumiem augstākajām amatpersonām, kas faktiski uzskatāmi vienkārši par piešprici pie mēnešalgas.

Budžetā varētu ietaupīt simtiem tūkstošu eiro, atceļot reprezentācijas izdevumus un citus papildu labumus valsts amatpersonām. Uz to aicina Valsts kontrole.

Kad Valsts kontrole šonedēļ nāca klajā ar saviem skarbajiem secinājumiem par to, kā bijušā valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa (JV) laikā organizēti nu skandalozie specreisi privātlidmašīnās, plašākai sabiedrībai, iespējams, paslīdēja garām vēl kāds aspekts, kam revidenti vēlējās pievērst uzmanību.

Tas attiecas uz papildu labumiem, kas pienāks valsts amatpersonām, viens no tiem – piemaksas pie komandējuma dienas naudām. Noteikts, ka, piemēram, valdības vadītāja gadījumā tie var būt pat 30% no summas, attiecīgi, ja komandējums ir, piemēram, uz Beļģiju vai Franciju, kur dienas naudas noteiktais apmērs ir 60 eiro, tad papildus ir iespējams saņemt vēl 18 eiro.

Kā secinājuši revidenti savā pārskatu periodā, tas darīts katru reizi,  maksimālajā apmērā un bez jebkāda pamatojuma.

Pēc Valsts kontroles pārstāvju paustā, šāda prakse jau vienkārši kļuvusi par sistēmu.

“Te mēs varbūt runājām jau par tādu attieksmi. Kad prasījām, sanāk, ka tas ir vienkārši iegājies jau gadiem. Neviens neapšauba, un to mēs redzējām, ka gan tas tika attiecināts uz visu delegāciju kur pieļauj 15%, gan arī uz citiem komandējumiem, piemēram, Valsts kancelejas direktoram tātad arī vienmēr izmantot šīs maksimālās piemaksas,” saka Valsts kontroles padomes locekle Inga Vilka.

Naudīguma ziņā cita lieta gan ir kompensācija par reprezentācijas izdevumiem. Lai arī augstāko amatpersonu atalgojums pērn būtiski palielināts, šī ekstra ne tikai netika atcelta, bet pat kļuva apjomīgāka.

Revidentu ieskatā reprezentācijas izdevumiem paredzētā summa faktiski ir pielīdzināma darba samaksa, tos pat pārskaita kopā. Šādi, piemēram, premjers pie savas gandrīz 8000 algas saņem vēl gandrīz 1600 eiro mēnesī.

“Tie ir izdevumi, par ko nav jāatskaitās. Tie ir izdevumi, kas neapliekās ar iedzīvotāju ienākumi nodokli. Ja mēs skatāmies visu Ministru kabinetu kopā, vēl amatpersonas, kam tās tiek izmaksātas, triju gadu laikā izmaksāti 623 tūkstoši eiro,” pauda Vilka.

Jāpiebilst, ka arī pašām valsts institūcijām ir papildu reprezentācijas izdevumi. Jautājumi par pašreizējās situācijas jēdzīgumu šonedēļ raisījās arī Saeimas komisijā, kas atbild par publiskajiem tēriņiem.

“Es katrā ziņā atbalstītu, ja mēs kā deputāti caur Revīzijas komisiju vai Budžeta komisiju rosinātu atteikties no šīm nesaprotamajām piemaksām līdz 30% un reprezentācijas izdevumiem. Kaut vai tā pati Brisele. 60 eiro dienas nauda ir ļoti daudz. Tas ir ļoti daudz, kā saka, nabadzīgai Latvijai. Tas, kas ir jāmaksā,” saka Saeimas Publisko izdevumu komisijas deputāte Skaidrīte Ābrama (“Progresīvie”).

Vai tiešām ko tādu varētu virzīt, Saeimas “Jaunās Vienotības” frakcijas vadītājs Edmunds Jurēvics izteicās samērā skeptiski.

“Latvijas diplomātiem un Latvijas politiķiem, dodoties ārpus valsts robežām, jāpārstāv valsts intereses pēc lielākā spēka un pārliecības. Ja ir nepieciešami tam kādi līdzekļi, šos līdzekļus var piešķirt. Ja ir kādas idejas, kā šo sistēma uzlabot vai ietaupīt līdzekļus, es neesmu pret, bet esmu pret to, ka šī diskusija tiek pārvērsta par vienkāršu populismu, kur visiem atņemt visu,” saka Saeimas “Jaunās Vienotības” frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Jurēvics.

Atsakoties no šiem papildu labumiem amatpersonām, valsts budžetā varētu ietaupīt vairākus simtus tūkstošu eiro ik gadu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Zane
Zane

Bumbierveidīgais no Vienotības bandas , protams , ka ir pret naudas taupīšanas !

Kaža
Kaža

Bumbiergalvai ir Kariņa skola , izšķērdē 1,4 miljonus , un atpūšas Rojā , nevis cietumā !

Lindiņa
Lindiņa

Varbūt ne atcelt, bet būtiski ierobežot gan būtu tikai godīgi. Tas kas jaaizliedz būtu – padomēm un valdēm sādus izdevumus vispār paredzēt- tās astronomiskās algas par “darbu” attālinājumā dažas stundas mēnesi, tad reiz pa reizi tiekoties- vienmēr apmaksāt paši no savām algām. Padomē pilnīgi nekādas vajadzības nav apmaksāt traveļus un un dažādas izklaide, task. iedomu apmacības utt. 9slēptie manikiri, frizieri, utt.).Un te padomēs un valdēs tās ir jau pavisam citas summas un strīds var būt par pirmajiem cipariem, bet noslēgumā ir sšas nullēs, tas gan jebkurm ir skaids