Arī otrs Belēviča ģimenes uzņēmums viņa ministrēšanas gadā guvis izcilu peļņu

Belēviča ģimenes uzņēmums

Arī otrs Belēviča ģimenes uzņēmums 2015. gads, ko Guntis Belēvičs pavadīja veselības ministra amatā, dažādos veidos aktīvi „reformējot” farmācijas tirdzniecības jomu, nesis savu labumu un ir bijis izcili veiksmīgs: SIA Saules aptieka apgrozījums, kas gadu iepriekš bija 13,92 miljoni eiro, pērn pieaudzis līdz 16,67 miljoniem eiro, bet peļņa – no 785 tūkstošiem eiro līdz 942 tūkstošiem eiro.

SIA Saules aptieka simtprocentīgi pieder Gunta Belēviča dēlam Artūram Belēvičam, kurš pērn no uzņēmuma, kā rāda Lursoft dati, saņēmis dividendes 76,8 tūkstošu eiro apmērā. Tas nozīmē, ka kopumā pērn Belēviču ģimenei farmācijas bizness ienesis dividendes nepilna pusmiljona eiro apmērā.

Pietiek jau informēja, ka arī Artūram Belēvičam un kādai nezināmu saimnieku Beļģijā reģistrētai kompānijai piederošā SIA Baltacon, ko Guntis Belēvičs iepriekš publiski mēģināja nodēvēt vienkārši par aptieku, pagājušo gadu ir beigusi ar rekordpeļņu.

Visā savu pilnvaru laikā Belēvičs mēģināja izmantot katru izdevību, lai sabiedrību maldinātu par savas ģimenes farmācijas biznesu, tā patiesajiem apmēriem un doto peļņu, – piemēram, Latvijas radio klausītājiem viņš mēģināja iestāstīt, ka 2014. gadā pusmiljona eiro dividendes viņa dēls esot saņēmis no “aptiekas”, kurai “tie ir daži procenti peļņas no uzņēmuma apgrozījuma”.

Taču patiesībā divi SIA Baltacon īpašnieki (līdz ar Belēviča dēlu otrs ir nezināmiem saimniekiem piederoša Beļģijā reģistrēta kompānija) kopā, kā rāda Lursoft dati, jau 2014. gadā dividendēs bija izņēmuši apaļu miljonu eiro, bet pērn dividendēs paši sev izmaksājuši vēl 800 000 eiro – tātad Belēviča dēls divos gados dividendēs saņēmis 900 000 eiro.

Vēl labvēlīgāk Gunta Belēviča „izbīdītās” pārmaiņas zāļu tirgū ietekmējušas SIA Baltaconapgrozījuma un peļņas rādītājus. 2014. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 19,33 miljoni eiro, bet pēc Belēviča nonākšanas veselības ministra amatā 2015. gadā pieaudzis par gandrīz pieciem miljoniem – līdz 24,22 miljoniem eiro. Īpaši iespaidīgi – gandrīz dubultā apmērā – pieaudzis uzņēmuma apgrozījums tieši Latvijā. Savukārt šīs Belēviču ģimenes „aptiekas” peļņa pieaugusi no 876,6 tūkstošiem eiro 2014. gadā līdz 1,126 miljoniem eiro pērn.

Kā zināms, iepriekš Belēvičs publiski apgalvoja, ka “manam dēlam pieder viena Saules aptiekaRīgā un vēl 50% no citas Saules aptiekas. Būtībā tā ir viena no Latvijā kopumā esošajām 800 aptiekām”.

Taču patiesība ir būtiski atšķirīga no Belēviča apgalvojumiem, – tas, kas pieder viņa dēlam Artūram Belēvičam, ir nevis pusotra aptieka, bet viena zāļu lieltirgotava, kas Belēvičam jaunākajam pieder simtprocentīgi, un vēl otra zāļu lieltirgotava, kas, kā jau minēts, viņam pieder uz pusēm ar nezināmiem īpašniekiem piederošu Beļģijas kompāniju. Kopumā abi Belēviču ģimenes farmācijas tirdzniecības uzņēmumi pērn nopelnījuši vairāk nekā 2,06 miljonus eiro.

Kā zināms, Belēvičs 2014. gada rudenī kandidēja Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta (ar vērienīgu personisko kampaņu), tika ievēlēts, kļuva par veselības ministru un nāca klajā ar iecerētiem vērienīgiem farmācijas tirgus noteikumu grozījumiem, kurus viņam arī izdevās “izsist” valdības sēdē.

Jau šo grozījumu „izbīdīšanas” laikā tika uzskatīts, ka tie būtiski palīdzēs pēdējā laikā sarūkošajam Belēviču ģimenes biznesam, un Artūrs Belēvičs SIA Baltacon pārskata prognozēs par 2015. gadu optimistiski rakstīja: “2015. gadā sabiedrība plāno turpināt attīstīt iepriekšējā periodā veiksmīgi noritējušo darbību un palielināt apgrozījumu gan vairumtirdzniecības, gan mazumtirdzniecības struktūrvienībās.”

Par šo gadu viņš izsaka līdzīgas prognozes, tiesa, tās parakstītas šā gada 7. jūnijā – tātad tieši dienu pirms tam, kad atklātībā nāca ziņas par Gunta Belēviča došanos nogriezt „pumpu” ārpus „vienkāršajiem cilvēkiem” noteiktajām kvotām un rindām, – tās, kā zināms, kopā ar ministra publiskajiem meliem noveda pie viņa demisijas.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Pietiek.com

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar