Ameriks Azerbaidžānā apgalvojis, ka ieradies EP komitejas vicepriekšsēdētāja statusā, piedēvējot sev neesošas pilnvaras

Andris AMERIKS

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andris Ameriks (GKR) aizvadītajā vasarā, apmeklējot Azerbaidžānu, paziņojis, ka ieradies vizītē kā EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājas vietnieks, lai gan komiteja par to nav bijusi informēta, atklāts žurnālistikas izmeklēšanā, par kuru ziņo portāls “EUObserver”.

Tas konstatēts zviedru un vācu pētnieciskās žurnālistikas platformas “Blankspot” izmeklēšanā par to, kā Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva režīms meklē atbalstu Eiropas Savienības (ES) institūciju amatpersonu vidū.

Jūnijā, atrodoties Azerbaidžānā, Ameriks intervijā Azerbaidžānas valsts televīzijai teicis, ka ieradies oficiālā vizītē Azerbaidžānā kā EP Transporta un tūrisma vicepriekšsēdētājs, un kā EP deputātam viņam esot labas iespējas uzlabot ES un Azerbaidžānas attiecības.

Kad “Blankspot” vaicājis EP Transporta un tūrisma komitejas amatpersonām par Amerika braucienu, izrādījies, ka komitejā par to nav bijis zināms.

Tomēr komitejas pārstāvji atteikušies komentēt, vai Ameriks izdarījis pārkāpumu.

“Blankspot” jautājis Amerikam, kas finansējis viņa braucienu, ko viņš Azerbaidžānā pārstāvējis un kurš izstrādājis vizītes darba kārtību. Ameriks atbildējis, ka vizīte notikusi pēc Azerbaidžānas parlamenta un šīs valsts vēstnieka Briselē ielūguma, darba kārtību kopīgi plānojuši Azerbaidžānas puse un Amerika birojs, bet vizīti finansējis EP, izņemot Kalnu Karabahas apmeklējumu, par ko maksājis Azerbaidžānas parlaments.

Ameriks arī norādījis, ka vizītē devies kā Eiroparlamenta Azerbaidžānas draugu grupas priekšsēdētājs, tādējādi atkāpjoties no iepriekšējiem izteikumiem, ka Azerbaidžānā ieradies kā EP Transporta un tūrisma komitejas vicepriekšsēdētājs.

Drīz pēc ievēlēšanas EP 2019. gada maijā Ameriks Eiroparlamenta izveidoja neformālu Azerbaidžānas draugu grupu.

Žurnālisti arī vērš uzmanību, ka EP debatēs Ameriks Azerbaidžānu ne reizi nav pieminējis. Tomēr 2022. gada martā viņš bija viens no tikai diviem deputātiem, kas balsoja pret EP rezolūciju, kurā teikts, ka  Azerbaidžāna  veicina “sistemātisku valsts līmeņa armenofobijas, vēstures revizionisma un naida pret armēņiem politiku, (..) ieskaitot dehumanizāciju, vardarbības glorifikāciju”, un ka tā “apdraud mieru Dienvidkaukāzā”.

Rezolūcija tika pieņemta ar 635 balsīm par, divām pret un 42 deputātiem atturoties.

Ameriks bijis vienīgais no Eiropas sociāldemokrātu (S&D) grupas deputātiem, kurš balsojis pret.

Otrs pret balsojušais bijis galēji labējais deputāts no Nīderlandes Marsels de Grāfs.

“Blankspot” arī jautājis Amerikam, vai Azerbaidžānu cilvēktiesību pārkāpumu ziņā var pielīdzināt Baltkrievijai un Krievijai, jo arī Azerbaidžāna saņem tādu nevalstisko organizāciju kā “Freedom House” un “Human Rights Watch” zemu vērtējumu cilvēktiesību jomā.

Tomēr Ameriks neesot atbildējis par cilvēktiesībām, bet norādījis, ka Azerbaidžāna neesot tāda kā Krievija vai Baltkrievija, jo Krievija nogalina Ukrainas civiliedzīvotājus, bet Azerbaidžāna sūta humāno palīdzību Ukrainai.

Ameriks ir viens no EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājas Karimas Delli četriem vietniekiem.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: apollo.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kaža
Kaža

Bijušo padomju okupantu ideoloģijas zvaigžņu atrašanās ES nomeklatūrā ir Kremļa panākums zemdeķu cīņās,par ko neatkarīgās valsts iedzīvotājiem ir pienākums uzskatīt diplomētos kolaborantus par neatkarības un brivibas cīņu vadoņiem un varoņiem ar atbilstošu goda,cieņas bonusiem un materiālās labklājības ES līmeņa nodrošinājumiem.Rakstītais nav parodija vai melnais humors,bet gan greizo spoguļu attēlu kolekcijai.

Miezis
Miezis

Šis tipāžš neko nedara tāpat vien, bez personīgās intereses.
Piemēram, ļaunas mēles kulsta, ka Ušakam piederot viesnīca monako. Ot kuda djeņgi, vasja? :D

Modž
Modž

Vismaz par balsošanu runājot, ikvienam ir tiesības brīvi balsot pēc savas gribas un saprašanas. Nevienam nav pienākuma sekot kaut kādam vairākumam, uzskatiem vai vēl labāk – valdošajam noskaņojumam.

Peņģerots!
Peņģerots!

Andris kopā ar holandiešu labējiem? Vai Nacionālās apvienības biedri kopā ar Tatjanu un kreisajiem?

ruksis
ruksis

Vecis neprot mierīgi noiet pie malas?

Krišjānis fon Ameriks
Krišjānis fon Ameriks

Priekš kam balsośana, ja nedrīkst balsot pret? Tas jau kā Krievijā

Egīls Luksemburgietis
Egīls Luksemburgietis

Azeri mazgā doļikus caur Putina Latvijas bankām. Hačiem pieder Las Vegasa

Urzula
Urzula

Andris vienkārši pajokoja !

Andris Azerbaidžāniks
Andris Azerbaidžāniks

Gods kalpot Briselei!

Ameriks ekskluzīvi
Ameriks ekskluzīvi

Man ir tas gods pakalpot pašam sev! Tā ir mūžīgi bijis un mūžīgi būs!