Viljama Folknera iecienītais kokteilis – kā radīts piektdienai

Viljama Folknera kokteilis

Viljams Folkners, amerikāņu romānu un noveļu rakstnieks, reiz teicis, ka „nav nekā tāda, ko nespētu izdziedēt viskijs”. Ir piektdiena, un brīvdienu priekšvakarā daudzi, iespējams, pārliecināsies, vai literatūras ģēnijam ir taisnība.

Izcilajam amerikāņu romānu un noveļu autoram Viljamam Folkneram (William Cuthbert Faulkner) vislabāk garšojis piparmētru džuleps. Tas bijis Folknera iecienītākais kokteilis. Par to var pārliecināties, apmeklējot rakstnieka muižu Rowan Oak, kurā viņš dzīvojis no 1930. līdz 1962. gadam.

Uzskata, ka džuleps ir cēlies no arābu vārda “julab”, kas nozīmē „rožu ūdens”. 14. gadsimtā Francijā par „julep” dēvēja aptiekas mikstūru no sīrupa un ūdens, ar kuru šķīdināja zāles.

1787. gadā termins pirmo reizi parādījās Amerikā. 1800. gados amerikāņi nosaukumu izmantoja kokteiļiem, kurus gatavoja no viskija vai brendija, cukura un svaigas piparmētras. Kokteiļus mēdza pasniegt speciālos sudraba kausos vai alus glāzēs ar vāciņu.

Eiropā 1815. gadā dzērienu sāka popularizēt kapteinis Fredriks Merriets, kuram patika dzert vīnu un portvīnu ar svaigu piparmētru.

Džuleps ir atspirdzinošs long drink kokteilis (200-600ml), tātad vājš.

Rakstnieka Viljama Folknera iecienītā kokteiļa pagatavošanai glāzē saberž svaigas piparmētru lapas, pievieno smalko ledu, uzlej stipro pamatdzērienu, pievieno cukura sīrupu un iespējamo bezalkoholisko dzērienu, dekorē ar piparmētru lapām.

 

Populārākie raksti



Lasītāju viedokļi

avatar