Satraucoša tendence – gandrīz pusei Latvijas bērnu trūkst intereses par lasīšanu

Foto: Pixabay

Gandrīz pusei jeb 46% Latvijas bērnu pirmsskolas un skolas vecumā trūkst intereses par lasīšanu, liecina tirdzniecības centra “Spice” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktās aptaujas dati.

40% bērni saskaras ar grūtībām noturēt uzmanību, savukārt 17% bērnu ir grūti saprast tekstu. Katrs piektais vecāks jeb 20% uzskata, ka viņu bērniem nav būtisku problēmu lasītprasmes apguvei.

Vaicāti, kas vislabāk motivē bērnus lasīt, 45% vecāki izcēla interesi par konkrētu tēmu. Tāpat nozīmīgs ir vecāku un skolotāju paraugs, kā arī ārējie motivatori, piemēram, atalgojums vai cits stimuls. Bērniem vēlmi lasīt rosina arī viņiem iemīļoti varoņi vai pasaku tēli.

Lai mudinātu bērnus vairāk interesēties par lasīšanu, nepieciešami īpaši pasākumi un aktivitātes, uzskata gandrīz puse jeb 49% aptaujāto vecāku. Papildus tam vecāki kā būtiskus faktorus izcēla vecumam atbilstošu grāmatu pieejamību mājās un ērti pieejamas darba lapas un uzdevumus.

Aptauja īstenota jūlija beigās un augusta sākumā, un tajā piedalījās vairāk nekā 1000 iedzīvotāju no visas Latvijas.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Bibliofils
Bibliofils
1 d. atpakaļ

Redz, arī pieaugušajiem nav šādas intereses. Bez tam nav mazsvarīgi, ko tieši lasa. Redzēju grāmatveikalā sacerējuma Kapteinis Apakšbiksis 14 (!) , ja nekļūdos, izlaidumu. Tad jau nu labāk lai tie bērni nelasa vispār. Kas nu uz pašu zīmējas, riebj lasīt ziņas, jo līdztekus lasītprasmei diemžēl zudusi arī rakstītprasme. Tas attiecas arī uz šo portālu. Man te pat komentu CENZĒJA ( kas it kā šeit aizliegts ) , laikam tāpēc ka aizrādīju, ka pareizi jābūt BUMBU PATVERTNES, nevis PATVERSMES, jo tās pa lielam domātas bāreņiem vai bezpajumtes dzīvniekiem. Lūkosimies kas notiks ar ŠO komentu… Man tagad viss piefiksēts ;-)