Latvijā astoņos mēnešos samazinājusies rūpniecības produkcijas izlaide

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājusies par 1,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā 2024.gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu bija kritums par 4%, kamēr elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kāpums par 7,8%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 12,1%.

2024.gada augustā, salīdzinot ar 2023.gada augustu, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās palielinājušies par 2,1%.

Ražošanas apmēri attiecīgajā periodā pieauga ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 7,5% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 18,4%, palielinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam. Savukārt ražošanas apmēri samazinājās apstrādes rūpniecībā – par 0,9%.

Rūpniecības produkcijas apmēru pieaugums bija iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 45%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 15,1%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 11,5%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 10,1%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 9,9% un apģērbu ražošanā – par 7,4%. Pieaugums bija arī pēc īpatsvara vislielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 1,5%.

Savukārt rūpniecības produkcijas apmēri samazinājās elektrisko iekārtu ražošanā – par 18,4%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 9,8%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 6,2%, kā arī dzērienu ražošanā – par 2,5%. Kritums bija arī divās no trim pēc īpatsvara lielākajām apstrādes rūpniecības nozarēm: gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 12,8% un pārtikas produktu ražošanā – par 1,8%.

2024.gada augustā, salīdzinot ar jūliju, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās palielinājās par 2%. Ražošanas apmēri pieauga apstrādes rūpniecībā – par 2,6%, savukārt samazinājās elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 11,6%. Ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē produkcijas apmēri saglabājās nemainīgi.

Statistikas pārvaldē arī norāda, ka šogad augustā, salīdzinot ar 2023.gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās palielinājās par 0,1%. Apgrozījums vietējā tirgū palielinājās par 5,1%, savukārt eksportā samazinājās par 2,7%, tostarp eirozonā samazinājums par 4,1%, bet ārpus eirozonas – par 1,4%.

Šogad augustā, salīdzinot ar jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, palielinājās par 4,2%. Vietējā tirgū apgrozījums kāpa par 4,1%, bet eksportā – par 4,3%, tostarp eirozonā – par 3,6%, savukārt ārpus eirozonas – par 4,9%.

Avots: Nozare.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

2 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Tačka
Tačka
8 d. atpakaļ

Par to kā nostiprinājusies padomju vara, kas par izaugsmi nomenklatūrai. Zaļajā kursa vai tad kaut kas jāražo? Var taču aizņmties un izmaksāt padomēm, valdēm, ierēdņiem

Jeblonskis
Jeblonskis
8 d. atpakaļ

Tukšpļūši.
Neko te neražo!
Te dara to pašu ko Ķīnas Ķīna (Āfrika!) – sastellē detaļas.
Assembly is not production!
Savādāk jau ražotāja ir arī kaimiņiene, kura sastellē IKEA mēbeli!
ak šī nolemtā pamparu valstele…