Nākotnes pensionāriem pensija atņemta budžeta lāpīšanai, kā to atdot, nav skaidra plāna

nauda pensionāri

Demogrāfiskie rādītāji topošo pensionāru dzīvi iekrāso drūmās krāsās – jau pēc 25 gadiem šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijas veidā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu pensiju izmaksai valstij būs sarežģīti. Taču, pieņemot pašreizējos lēmumus, valsts sola maksāt vēl vairāk, raksta Jauns.lv.

Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” vēsta, ka 1% pensiju iemaksu pārcelšana uz 1. pensiju līmeni no 2. līmeņa četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, taču skaidra plāna šo līdzekļu atmaksai nākotnē nav, vēsta portāls “Lsm.lv”.

Lai gan līdz pensijai vēl tālu, 37 gadus vecā marketoloģe Alija Gaņijeva par savām vecumdienām domā jau tagad. Viņa raidījumam pastāstīja, ka vēlētos nodzīvot vismaz līdz 90 gadiem un pensijas vecumā neizjust finansiālas grūtības. Sieviete seko līdzi saviem uzkrājumiem pensiju otrajā līmenī, ar ienesīgumu ir apmierināta – pērn tas pārsniedza 10%. Papildus viņa krāj brīvprātīgi, veicot noguldījumus trešajā pensiju līmenī. Valdības ieceri novirzīt 1% no tās nodokļiem pensiju 1. līmenim viņa neatbalsta.

“Skatoties uz statistiku, cik mums ir vecāka gadagājuma cilvēku un skaitot matemātiski, ir risks, ka man varētu būt apgriezta pensija. Ko es tiešām nevēlētos. Jo esmu apzinīga iedzīvotāja un maksāju nodokļus, arī pati krāju. Un negribētos tādu vilšanos savās vecumdienās,” saka Gaņijeva.

Pirmajā pensiju līmenī iemaksātais sociālais nodoklis aiziet valsts makā, no kura maksā pensijas šodienas pensionāriem.

Otrā līmeņa iemaksas aiziet privātajiem apsaimniekotājiem. Šo naudu pelna finanšu tirgū. Ar domu, ka naudai jāstrādā, valsts pakāpeniski pacēla 2. līmeņa iemaksas. Bet tagad tā grib spert soli atpakaļ. Kāpēc? Lai kompensētu nodokļu izmaiņas, kuru dēļ strādājošie saņems vairāk. Citiem vārdiem sakot, lai aizlāpītu pamatbudžeta iztrūkumu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

3 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Jefiņš
Jefiņš
3 d. atpakaļ

Ar vājām prāta spējām apveltītie izspiež zobu pastu no tūbiņas un pēc tam mocās to dabūt atpakaļ.

obers
obers
3 d. atpakaļ

Iesāktajam banketam jāturpinās par katru cenu. Kaut asins no deguna vai vairāk naudas no svešām kabatām. Bet zagsim ar izdomu – slēpti. Lai uzreiz nejūt kā būtu PVN palielināšanas gadījumā.

Uldis
Uldis
4 d. atpakaļ

Nu kā atdos? Tāpat kā AirBaltic “ieguldīto”.