Latvijā ražots vīns pirmo reizi vēsturē ieguvis pasaules līmeņa atzinību

Foto: Abavas.lv

“Abavas vīna” darītavas Latvijā audzētu vīnogu sarkanvīns “Rondo 2021 Reserve” ir kļuvis par pirmo vīnu Baltijā, kas ieguvis prestižās “Decanter” pasaules vīnu balvas (DWWA) bronzas godalgu.

Šis izcilais panākums ir rūpīgas vīnogu šķirņu atlases un tehnoloģiju pilnveidošanas, nepārtrauktas izaugsmes rezultāts 15 gadu garumā, radot pasaules līmeņa vīnus un tieši Rondo ir viena no šīm šķirnēm, kas ir pamats augstās kvalitātes “Rondo 2021 Reserve” vīna radīšanā, saka darītava.

“Rondo Reserve 2021” gatavots no rūpīgi atlasītām vīnogām un izturēts īpašos apstākļos, piedāvā neaizmirstamu garšas pieredzi un tagad arī nes Baltijai un īpaši Latvijai godu starptautiskajā vīna pasaulē. ABAVAS “Rondo 2021 Reserve” kopvērtējumā no vairāk kā 7 000 konkursā vērtētajiem sarkanvīniem ieguva 87 punktus (no 100), saņemot bronzas godalgu un atzīmējot Latviju pasaules vīna kartē.

“Kad uzzināju par saņemto godalgu “Decanter World Wine Awards 2024” vīnogu sarkanvīnam “Rondo 2021 Reserve”, biju ļoti patīkami pārsteigts un negaidīju, ka pirmā šāda līmeņa godalga Baltijā tiks piešķirta mūsu darītajam sarkanvīnam. Vēl jo īpaši tādēļ, ka Latvijā, kur klimats atšķiras no tradicionālajām sarkanvīna ražošanas valstīm, Rondo vīnogu vīns tiek radīts, ievērojot specifiskus soļus: Rondo ogas, kurām raksturīgs augsts skābums un mazs cukura saturs, tiek rūpīgi ievāktas un atdalītas no kātiņiem, pēc tam šī atskābinātā ogu un sulas masa tiek novietota uz miziņām, kur tā lēnām raudzējas līdz iegūst vēlamo garšas dziļumu. Pēc tam vīns tiek pārnests uz franču ozolkoka mucām, kur tas trīs mēnešus smalki uzsūc ozola nianses un bagātinās ar jauniem aromātiem. Kad šis process ir noslēdzies, vīns tiek uzglabāts nerūsējošā tērauda tvertnēs, kur turpina nobriest un attīstīties līdz pat pildīšanai pudelēs un tikai tad ir gatavs nonākt veikala plauktos un priecēt vīna cienītājus,” atklāj Latvijā pirmais diplomētais vīndaris un vīnkopis Niklass Dāgs Barkāns.

ABAVAS vīna darītava ir Mārtiņa Barkāna ģimenes aizsākts projekts, kurā 2010. gadā Sabiles pusē tika iestādīts vīnogu dārzs ar 40 dažādām vīnogu šķirnēm. Pēc vairāku gadu rūpīgas izvēles un novērtēšanas, paplašinot apmēram 4 ha lielo vīnogu dārzu,  ir atlasītas 8 vīnogu šķirnes, kuras vislabāk piemērotas mūsu Ziemeļu klimatam, lai radītu augstākās klases un kvalitātes vīnogu vīnus.

“Tas sākās ar medusmēnesi Toskānā 2007. gadā un 2010. gadā iestādījām pirmās vīnogas. Šis nav bijis viegls ceļojums, un es pateicos visiem par uzticību un atbalstu šajā ceļā! Īpaši apsveicu savu dēlu, Niklasu!” stāsta
Abavas vīna darītavas saimnieks Mārtiņš Barkāns.

Kas ir “Decanter” vīna balva?

“Decanter World Wine Awards” (DWWA) ir pasaules vadošais un visplašāk atzītais vīna konkurss, kas dibināts 2004. gadā. To organizē žurnāls “Decanter”, viens no ietekmīgākajiem izdevumiem vīna industrijā. Šī balva izceļas ar savu stingro vērtēšanas procesu un augstajiem kvalitātes standartiem.

2024. gada “Decanter World Wine Awards” (DWWA)  apvienoja simtiem ievērojamu vīna ekspertu un someljē no vairāk nekā 33 valstīm, kuri aklās degustācijas laikā rūpīgi izvērtēja vairāk nekā 18 000 vīnu. Visi šie vīni tika sadalīti kategorijās pēc reģiona, stila un cenas un vērtēti pēc vairākiem kritērijiem, tostarp aromāta, garšas, struktūras un vispārējās kvalitātes.

Katrā degustācijas posmā tiesneši individuāli novērtēja vīnus, izmantojot 100 punktu sistēmu, un ievadīja savus rezultātus datorsistēmā. Pēc sākotnējā vērtējuma paneļa priekšsēdētājs vadīja diskusijas starp visiem paneļa dalībniekiem, lai kopīgi noteiktu galīgo punktu skaitu un pieņemtu lēmumu par medaļas piešķiršanu – bronzas, sudraba vai zelta. Šī rūpīgā un metodiskā pieeja garantē, ka katrs apbalvotais vīns ir izcilas kvalitātes un garšas pieredzes apliecinājums.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

0 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments