Latvijas okupācijas simbols tiks saudzēts: pieminekli pārdēvēs, izlemts RD Pieminekļu padomes sēdē – kāds ir padomes sastāvs?

Uzvaras piemineklis

Piemineklis Uzvaras parkā ir jāpārdēvē – tā pēc vairāku stundu lemšanas konceptuāli vienojās Rīgas domes Pieminekļu padome. Kāds varētu būt jaunais nosaukums, skaidrības vēl nav, vēsta LTV Ziņu dienests.

Pieminekļu padome, kurā darbojas pašvaldības deputāti un dažādu jomu eksperti, gandrīz četras stundas diskutēja par pieminekli Uzvaras parkā. Rezultātā nolemts par labu objekta pārdēvēšanai.

Nolemts līdz nākamajai sēdei veikt juridiskas konsultācijas un precizēt jauno nosaukumu.

Sēdē izskanēja dažādi viedokļi par pieminekli – gan par labu tā demontāžai, gan pārbūvei. Izskanēja arī viedoklis, ka par pieminekļa nojaukšanu lēmums būtu jāpieņem Saeimai.

Tiesa, jaunais nosaukums Pārdaugavas objektam vēl nav izdomāts: “Tagad līdz nākamajai Rīgas pieminekļu padomes sēdei juridiski jānokonsultējas un jāprecizē, uz ko precīzi maina. Un jāsūta kosmosam vēlme par demontāžu mums visiem, lai konvertējas iestrēgušie,” raksta Rita Našeniece.

Rīgas pieminekļu padomes sastāvs:

  • Dāvis Stalts – Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes deputātu frakcijas deputāts
  • Ivars Drulle – “Par!/Progresīvie” Rīgas domes deputātu frakcijas deputāts, tēlnieks
  • Miroslavs Mitrofanovs – partijas “Latvijas Krievu savienība” Rīgas domes deputātu frakcijas deputāts
  • Oļegs Burovs – partijas “Gods kalpot Rīgai” Rīgas domes deputātu frakcijas deputāts
  • Rita Našeniece – Rīgas domes deputātu frakcijas “Jaunā Vienotība” deputāte
  • Sandris Bergmanis – Rīgas domes deputātu frakcijas ““SASKAŅA” sociāldemokrātiskā partija” deputāts
  • Valdis Gavars – Nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” un Latvijas Reģionu apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas deputāts
  • Viesturs Zeps – partijas “Latvijas attīstībai” Rīgas domes deputātu frakcijas deputāts
  • Gvido Princis – Rīgas pilsētas arhitekta dienesta vadītājs – Rīgas pilsētas arhitekts
  • Aigars Kušķis – Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta eksperts Rīgas vēsturiskā centra UNESCO Pasaules mantojuma pārvaldības plānošanas jautājumos
  • Agrita Maderniece – Rīgas pilsētas būvvaldes Rīgas pilsētas kultūras pieminekļu aizsardzības nodaļas vadītāja vietniece
  • Gunārs Nāgels – Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” direktors
  • Ojārs Spārītis – Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents
  • Andrejs Broks – Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta Dizaina un materiālu tehnoloģiju katedras lektors, praktiskais docents
  • Jānis Krastiņš – Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes profesors
  • Inese Baranovska – Latvijas Mākslas akadēmijas lektore, mākslas zinātniece
  • Gļebs Panteļejevs – Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas tēlniecības katedras vadītājs, profesors
  • Mārtiņš Mintaurs – Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes docents
  • Klāvs Sedlenieks – Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes Komunikācijas studiju katedras docents, vadošais pētnieks
  • Una Īle – Latvijas Lauksaimniecības universitātes Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras asociētā profesore, vadošā pētniece

Kā zināms, pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par Uzvaras parkā esošo pieminekli Rīgā. Iepriekš Saeimā par šī pieminekļa nojaukšanu diskutēja pirms trīs gadiem, taču šo procesu piebremzēja arī Covid-19 pandēmija. Nu 10 822 Latvijas pilsoņi kolektīvajā iesniegumā lūdza Saeimu lemt par Uzvaras pieminekļa demontāžu. Saeimas Ārlietu komisija vērtēja vēlētāju iniciatīvu par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu. Ārlietu ministrija norādīja, ka Latvijas starptautiskās saistības liedz vienpusēji demontēt pieminekli. Savukārt deputāti ir pārliecināti, ka risinājumu iespējams rast, uzdodot Tieslietu ministrijai piedāvāt juridisku risinājumu par pieminekļa nojaukšanu.

Pieminekļa komplekss Uzvaras parkā neatbilstošā tehniskā stāvokļa dēļ atzīts par iedzīvotājiem nedrošu, līdz ar to pašvaldība 11. aprīlī to norobežojusi.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


29
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Normis
Normis

Okupācijas pieminekļa statusu Uzvaras piemineklim piešķīra Nacionālās apvienības politiķi, cīnoties par varu pie siles. Pieminekļa celtniecība un Uzvaras parka pārbūve noritēja no 1979. līdz 1985. gadam, projekta autori bija tēlnieki Ļevs Bukovskis un Aivars Gulbis, piedaloties Leonīdam Kristovskim, mākslinieks Aleksandrs Bugajevs, arhitekti Ermens Bāliņš, Edvīns Vecumnieks un Viktors Zilgalvis. Alegoriskā memoriālā ansambļa centrā atrodas 79 m augsts obelisks, ko veido piecas dažāda augstuma skaldnes, kuras vainago piecstaru zvaigznes. Tas simbolizē piecus kara gadus un uzvaras salūtu. Obeliska pakājē iekalti gadskaitļi 1941 • 1945, kas simbolizē Otrā pasaules kara periodu. Bronzas skulptūras “Karavīri atbrīvotāji” autors Ļevs Bukovskis pats bija piedalījies Otrajā… lasīt vēl »

zinātāja
zinātāja

Kā jau vienmēr ir nobijušies latvieši no okupantiem , kas vēl joprojām dzīvo Latvijā. Nojaukt šo okupantu stabu !!!

Feodosijs
Feodosijs

Piemineklis ir jāpārveido par PSRS un krievu īpaši kauna pieminekli, tad lai staiigai ar puķēm.

Bijušais zemessargs
Bijušais zemessargs

Nojaukt to okupantu stabu nekavējoties, jo krievu fašistu armija iebrukusi Ukrainā un iznīcina Ukrainas civiliedzīvotājus.

rīgas pieminekļu padome
rīgas pieminekļu padome

Jā, bet mēs esam mīzeļi. Rīgas mīzeļu padome. Eh…mums dreb gailīši un kājiņas. Mēs esam māmiņu dēliņi un daži mudaki .

Jautājums
Jautājums

Ne jau mīzeļi. Cik bieži dzirdēts tad Krievija bija ar mieru izvest savu armiju ar nosacījumu ja saglabās pieminekli un par to arī tika noslēgts līgums. Vai nesanāks tā ja vienpusēji pārkāpj līgumu un nojauc tad Krievija pasaka nu okey tad mēs arī tāpat un parādās iemesls ievest atpakaļ.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Jautājum, Krievijas solījumi nav vērti pat tā papīra, uz kura tie ir parakstīti. Kā bija ar Padomju Krievijas solījumu atzīt Latvijas Republikas neatkarību uz mūžīgiem laikiem? Bet Krievija tik un tā iebruka Latvijā 1940. gada 17. jūnijā.
Tas nav piemineklis, tā ir nožēlojama komunistiskās partijas regālija. Tas ir komunistu varas simbols, ar kuru komunisti iebaidīja latviešus.
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Jautājums
Jautājums

Tu vispār zini ko nozīmē noslēgts Līgums? Nav runa par solījumiem vai emocionālām caurejām, bet pēc būtības.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Jautājum, kad Ukrainas Republika veica brīvprātīgu kodolatbruņošanos, tad Krievijas Federācija solīja nekad neuzbrukt Ukrainai. Nepagāja i 30 gadu, kad līgums ir lauzts.
Glums tipiņš tu esi. Tu atceries tikai tos līgumus, kas rašistiem – krievu fašistiem – ir izdevīgi. Tu tik padevīgi nokar galvu krievu totalitārisma priekšā, kas es pat sāku šaubīties par Tavām latviešu valodas prasmēm un Tavu izcelsmi. Vai Tu tiešām esi latvietis???
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Jautājums
Jautājums

Vai tad par kodolatbruņošanos un neuzbrukšanu tika noslēgts līgums?

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Pēc Padomju Krievijas sabrukuma Ukrainai bija daudz kodolieroču. Šis līgums saucas Budapeštas memorands.
Ukraina bija kodolvalsts ar darbspējīgiem kodolieročiem 1994. gadā. Un ja nu to Tu nezini un visādi citādi taisnojies, tad Tu esi krievu ute.
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
P.S. Savu Ļeņina galbu iepraud sev pakaļā!

Skolnieciņš
Skolnieciņš

*galvu

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Piemineklis (nožēlojamā komunistu regālija) Uzvaras parkā ir nožēlojama komunistiskās partijas regālija. Nē, komunisma regālijām! Nē, komunismam! Jā, demokrātijai! Jā, vārda un apziņas brīvībai! Jā, dievturībai! Jā, daudzdievībai! Jā, politeismam! Jā, Sentēvu Dieviem! Jā, Latvju Dieviem!
Ar NEcieņu pret komunistiem, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Latvju Dievi mūžam viedi.
Dievturība mūžam dzīva.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Krievijā demontēts piemineklis latviešu strēlniekiem (nra.lv)] Citāts: ”Sanktpēterburgā ir Latviešu strēlnieku iela. Šajā ielā pēc privātas iniciatīvas 2016. gadā tika uzstādīts piemineklis cariskās Krievijas armijas sastāvā karojušajiem latviešiem – granīta stēla. 2021. gada 22. janvārī piemiņas vieta tika nošķūrēta, un tas notika vēl mēnesi pirms Jēkabpilī no postamenta pazuda sarkanās armijas lielgabals. Krieviski runājošajā interneta vidē uzmanību stāstam par Latviešu strēlnieku pieminekli Sanktpēterburgā pievērsis krievu kopienas aktīvists Aleksandrs Ržavins. Savu publikāciju viņš nosaucis “Rusofobisks vandalisms Pēterburgas gaumē”, uzsverot, ka, vēršoties pret latviešu strēlniekiem, Krievija vēršas pati pret savu vēsturi. ”. ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂 Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Lielkrievu šovinisms un Pobedas kults ir drauds Latvijai un latviešu nākotnei. tvzvezda.ru/ [Zvezda ir Krievijas valstij piederošs valsts mēroga TV tīkls, kuru vada Krievijas Aizsardzības ministrija. Šis TV kanāls lieliski demonstrē Fašistiskās Krievijas (Putina Krievijas) slimīgo apmātību ar armiju un militārismu. Militārais kults ir viens no lielkrievu šovinisma stūrakmeņiem .] pobeda.tv/ [POBEDA ir Pirmā kanāla digitālās televīzijas saimes projekts, kas veltīts Krievu totalitārisma uzvaras dienas 75. gadadienai kopš 1941.–1945. Ēterā – padomju militārā kino klasika, krievu filmas un TV seriāli, jauni pašu ražoti programmu cikli, “Nemirstīgais pulks” dalībnieku ģimenes atmiņas. Šis TV kanāls pa visām varītēm cenšas reabilitēt komunistiskās partijas… lasīt vēl »

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Sarkanarmieši ir kara noziedznieki, kas ir pelnījuši Nirnbergas procesu 2.0., kurā taptu tiesāts komunisms un komunisma noziegumi. Būtu jauki pie reizes veikt arī Nirnbergas procesu 3.0., kurā taptu tiesāts Vatikāns un Vatikāna vasaļi par kristietības un kristiešu noziegumiem pret cilvēci un pasauli. Sarkanā armija ir kara noziedznieki un agresori.
Ar NEcieņu pret komunistiem, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Krievvalodīgais ebrejs Simons Šustins slepkavoja gan latviešus, gan Latvijas krievus, gan ebrejus no 1940. gada jūnija beigām līdz 1941. jūlijam. #SimonsŠustins

levitkucins čekistu naģenītē
levitkucins čekistu naģenītē

Brīvības pieminekli jānosauc par nacistu pieminekli. Vaidzētu izvērtēt vai tam ir vieta Rīgas centrā

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Sarkanie nezvēri – komunisti, čekisti un sarkanarmieši – veica ilgstošu un sistemātisku latviešu tautas genocīdu. Tagad okupantu un kolonistu otpriski (pēcnācēji) kaut ko čīkst un īd par savām tiesībām. Tas ir pretīgi! Putina Krieviju tiesās tāpat kā Hitlera Vāciju! Nāks laiks un ”Russkij Mir” noziegumi taps atklāti un upuri vairs neklusēs. Krievija taps tiesāta. Un es aicinu krievus lūgt visus sev zināmos Dievus, jo tā diena ir tuvu…
Ar necieņu pret sarkanajiem nezvēriem, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

mīzelīgā tautumeita
mīzelīgā tautumeita

Taisnība vien ir. Vaidzētu arī okupāciju nosaukt par atbrìvošanu.

Zvaigzne
Zvaigzne

Paldies, ka šoreiz uzvarēja saprāts! Izdemolēt un sagraut vienmēr var uzspēt un tam daudz prāta nevajag!
Ja kādam ļoti gribas cīnīties pret rašizmu – Ukrainas ārzemju leģions jūs gaida! Būsiet īsti varoņi, īstā cīņa!
Ļoti biju gaidījusi, ka mūsu LNNK visi kā viens tur dosies, bet nē! Cik dīvaini – vienreiz ir unikāla vēsturiska iespēja pierādīt ar reāliem darbiem savu patriota dabu, bet – nē. Cik dīvaini!

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Video «Gabaliņš no PSRS Lietuvā – Grūto parkas.» no YouTube lietotāja «MANO LIETUVA» oficiālā konta: youtu.be/KZUfr53zG4E [Gabaliņš no PSRS Lietuvā – Grūto parkas – YouTube]. Šis memoriālais parks ir kā spilgts atgādinājums par Lietuvas Republikas skaudro vēsturi un par Padomju Krievijas nežēlību. «Grūto parkas» var salīdzināt ar Okupācijas muzeja un Brīvdabas muzeja apvienojumu, kurā brīvā dabā – skaistā, ainaviskā vietā – ir izvietotas komunistiskās partijas regālijas un citi okupācijas varas simboli. Lietuvieši ir malači. Viņi spēj saglabāt vēsturi un parādīt pasaulei Padomju Krievijas patieso seju. Es cienu Lietuvu un lietuviešus. Slava Lietuvai! Ar NEcieņu pret Kremļa 5. kolonnu un krievu… lasīt vēl »

Normis
Normis

Aicinātu visus Uzvaras pieminekļa nīdējus necīnīties ar 1945 gada pieminekli Uzvaras laukumā Rīgā, bet izmantot vienreizēju iespēju, doties uz Ukrainu un aktīvi piedalīties karā pret Krieviju, pret Putinu, pret okupāciju un izlikt visu savu naidīgo enerģiju pareizā virzienā- cīņai pret Ukrainas okupāciju. Bet savādāk tikai tāda mīzeju muldēšana un karavīru nomelnošana, kas cīnījās un atdeva savas dzīvības cīņā pret fašismu.

ops
ops

kur izrāvāt “Uzvaras” pieminekli? Neesat ko saputrojis?

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Simons Šustins slepkavoja dievturus, cik vien tīk. Kāds viņu sodīja? Šis gnīda nomira sirmā vecumā kā cienījams un tautā mīlēts ebreju kopienas biedrs.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Nesludini man krievu totalitārismu (krievnacismu jeb krievfašismu jeb rašismu). Komunistiskās partijas noziegumi pret latviešu tautu un Latvijas zemi nekad netiks aizmirsti. Latvijā nekāda Pobedas kulta nebūs! Silti iesaku visiem 9. maija svinētājiem repatriēties uz savu etnisko dzimteni. Latvija ir Latvija. Te nekad nebūs Krievija.
Ar NEcieņu pret komunistiem, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Latvju Dievi mūžam viedi.
Dievturība mūžam dzīva.

jauna
jauna

Te saprotams, ka spējīgi tikai kaķim asti pa gabaliņam cirst nost. Lemt vajadzetu tikai tiem, no kuru algām atvilka savulaik naudu, lai to Bartijkas lielāko saules ulks=teni būvētu. Visi te venmēr gatavi par svešas naudas izmantošani spriedele’t. Piemineklis jau vēl nav pietieoši bīstams kāun atbilstošsa bardakam Rīgā – te par skeitparku jāpārtaisa un staķīšu visus jāsprauž ,. Tās sakuras jau arī pārāk labi aug un veloceliņi te steidzīgi jātaisa– vēl tik daudz darāmā! Varētu kadu lielāku atkritumu sav;ākšanas laikumu taisīt, ja pagalmos tos visur likveidē un pāriet viss uz Norbu Aļfredovnu. Nav taču vairs nekas jāšķiro- viss vienā. Un te… lasīt vēl »

Māra Zālīte Baumane
Māra Zālīte Baumane

Piemineklis praidam. Iesim visi kopā

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Jā loğiski. Pieminekļu padomē taču arī nav neviena hetero. Tikai L, G, B u.c.