Bordāns nepadodas – sarunas par 2020. gada budžetu vēl joprojām bez rezultāta

Sarunas turpinās, bet rezultāta kā nav, tā nav. Koalīcijas partijas vēl aizvien meklē kompromisu nākamā gada valsts budžeta līdzekļu sadalē. Jaunā konservatīvā partija, pēc kuras iniciatīvas budžeta veidošanas sarunas pagājušajā piektdienā tika apturētas, piedāvājusi atkal meklēt naudu, kuru pārdalīt citām vajadzībām.  

Pēc premjera Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) teiktā, jau finiša taisnē esošās budžeta sarunas pagājušajā piektdienā apturēja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iebildumi – kad viss kompromiss likās jau bija noslēgts, pēkšņi parādījās vēl viens klupšanas akmens, kas saucas Liepājas cietums. Jautājums bija par to, vai sākt cietuma būvniecību nākamgad vai 2021. gadā.

Pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna paziņojuma, ka aizdomu par būvnieku karteli dēļ par cietuma būvniecību sludinās jaunu konkursu, šis jautājums automātiski pazuda no nākamā gada budžeta veidošanas dienaskārtības.

Pirmdien, 9. septembrī, koalīciju veidojošās partijas tikās atkal, lai tomēr mēģinātu vienoties par nākamā gada budžeta līdzekļu sadalījumu.

Pēc aptuveni stundas, tieši pirms budžeta apspriešanas, sēdē tika izsludināts pārtraukums, un premjers devās uz privātu sarunu ar Bordānu. Abi atgriezās pēc nepilnas pusstundas, taču komentārus par runāto viņi nesniedza.  

Tomēr ar šo sarunu acīmredzot nepietika, jo pēc sēdes partijas paziņoja, ka vienošanās nav panākta un diskusijas turpināsies.

 “Ļoti ceru uz premjera izturību un nerimstošu optimismu,” pēc sarunām sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”).

Ministru prezidents par iespēju visām piecām partijām rast kompromisu izteicās cerīgi un norādīja, ka budžetā noteiktā apjomā varētu iekļaut gan mediķu un pedagogu algu palielinājumu, gan neapliekamā minimuma kāpumu.

“Es domāju, ka tas jebkurā gadījumā ir panākams, ar vienu nosacījumu – ka katrs saprot, ka nepanāks visu savu, un mums jādomā, kā valstij labāk, ne tikai man vai manai politiskajai partijai,” norādīja Kariņš.

Privāto sarunu ar Bordānu Kariņš nekomentēja. “Es ar visiem partneriem pavadu laiku runājot, es tālāk šobrīd nekomentēšu,” sacīja premjers.

“Es ierosināju šādu sarunu tikai viena iemesla dēļ – ne tādēļ, lai aiz muguras mēģinātu uz citu rēķina izsist kādu labumu, bet šķita, ka runājot visi kopā mēs netiekam saklausīti kaut kādās detaļās,” paskaidroja Bordāns.

Kādas tieši ir JKP prasības, Bordāns publiski neatklāja.

“Un nevajag skatīties tikai ar greizu aci uz to, ka, ja palielinās neapliekamo minimumu, ja palielinās neapliekamās algas, ka tad būs kādā veidā aizskarti tie, kas ir tuvu šai robežai, bet uz kuriem šie uzlabojumi neattieksies. Ir laiks saprast solidaritāti,” teica Bordāns.

JKP arī aicinājusi pārējās partijas atkārtoti pārskatīt ministriju budžetus, mēģinot atrast vēl citur līdzekļus iepriekš jau atrastajiem 93 miljoniem eiro.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

JKP vajadzētu pāriet opozīcijā. Tas celtu viņu reitingus, un būtu lielākas iespējas pieprasīt savu uzstādījumu izpildi koalīcijā palikušajiem.