Satversmes aizsardzības birojs – loma valsts nozagšanā?

Jurģis Liepnieks

Ziņas par to, ka Satversmes aizsardzības birojam ir kādā īpaša interese par darījumiem ar Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu akcijām, pirmo reizi presē parādījās 2013. gadā, kad Satversmes aizsardzības biroja darbinieks Aigars Sparāns pavada Rūdolfu Meroni uz biznesa tikšanos ar citiem Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu akcionāriem viesnīcā “Elizabete”. Tagad atklātībā ir nonākušas ziņas par to, kā Ģenerālprokuratūra kopā ar SAB plāno, kā Meroni kungam labāk apiet tiesu un likumu un realizēt Latvijas valstij acīmredzami neizdevīgus darījumus ar Ventspils naftas akcijām.

Neticēt portāla pietiek.com  rīcībā nonākušajai epasta sarakstei ir grūti, jo visi notikumi, kuriem viegli izsekot, no publiskiem avotiem apstiprina, ka viss dzīvē notika tieši tā, kā Ģenerālprokuratūrā notikušajā SAB un Meroni pārstāvju sarunā izplānots. Sakrīt gan notikumu hronoloģija, gan būtība.

Bet būtība ir sekojoša. Valsts ir arestējusi Lembergu ģimenes potenciāli noziedzīgi iegūtu mantu, kas visticamāk par tādu arī tiks atzīta (vismaz man par to ir maz šaubu), un nonāks valsts īpašumā jau uz visiem laikiem.

Lietojot salīdzinājumu, varētu teikt, ka valsts ir arestējusi seifu, pilnu ar zeltu un briljantiem. Ir tikai viena nianse – aktā par arestēšanu ne zelts, ne briljanti nav uzskaitīti. Tur tikai teikts: arestējam seifu un nododam to glabāt Meroni. Savukārt Meroni pēc kāda laika rodas jautājums: bet, ja jūs rakstiet, ka arestēts ir tikai seifs, nevis zelts un briljanti, kas tur iekšā, varbūt es varu mazliet aizņemties no tiem briljantiem?

Prokuratūra kopā ar SAB nezināmu, bet, jādomā, ka koruptīvu iemeslu dēļ, nolemj atļaut Meroni pasaimniekot ar seifa saturu. Bet ir problēma – kopš lieta atrodas tiesā, par seifu formāli ir atbildīga tiesa.

Tad nu SAB kopā ar prokuroru un Meroni pārstāvjiem, kā redzams no sarakstes, spriež, ka situācija ir riskanta. Tiesnesis Geimans varētu iebilst Meroni plāniem, kurus atbalsta SAB un prokuratūra, un pamatoti uzskatīt, ka viss, kas atrodas seifā, arī ir arestētā manta un ir jāsaglabā, līdz tiek valstij, vai arī atdota atpakaļ Lembergam.

Tā kā tiesnesi, izrādās, nevar kontrolēt, prokuratūra kopā ar SAB nolemj, ka labāk būs likumu apiet un tiesai neko neprasīt.  Lai Meroni raksta iesniegumu viņiem. Viņi paši uzrakstīs atļauju, kurā teikts: jā, arestēts ir tikai seifs, to aiztikt nedrīkst, bet visu, kas tur iekšā – dari ar to ko gribi, jo “lēmuma tvērums to neaptver” (citāts no prokurora Jurisa atļaujas). Tālāk Meroni  arī attiecīgi rīkojas. Seifs tiek iztukšots un ir sagatavots tam, lai varētu to atdot Latvijas valstij. Pēc papīriem viss ir kārtībā. Arestējām seifu, nodevām paglabāt un, re, saņemam atpakaļ. Seifs metāla, viens gab.

Manuprāt, pats interesantākais šajā visā ir Satversmes aizsardzības biroja loma.

SAB funkcijas ir izlūkošana, pretizlūkošana un ar valsts noslēpuma saglabāšanu saistīti jautājumi. SAB nekādā veidā nav un nevar būt nekāda likumīga sakara ar arestētas mantas glabāšanu. Nekāda ar tiesiskām attiecībām nodibināta pamata sniegt konsultācijas advokātiem vai prokuratūrai par rīcību ar arestētu mantu. Vēl vairāk šajā gadījumā tiek plānots un organizēts, kā noslēpt viena komersanta acīmredzami blēdīgos plānus, kas nav valsts noslēpums, no sabiedrības un tiesas. Tiek analizēts, vai varētu izmantot šajā slēpšanā SAB iespējas, bet secināts, ka, pat ja tiks izmantoti kaut kādi mistiski SAB īpašie kanāli dokumentu iesniegšanai, vienalga daži cilvēki tiesā par to uzzinās, un nevar garantēt, ka Latvijas sabiedrība informāciju tomēr neuzzina. Tāpēc, un tiesneša “neprognozējamības” dēļ, beigās tiek nolemts tiesā vispār nevērsties un visu nokārtot slepenā sarakstē starp Meroni pārstāvjiem un prokuratūru.  Pēc tam tieši tā arī viss notiek. Ja šī nav valsts nozagšana, tad kas ir?

Kā lai izskaidro šo pilnīgi nelikumīgo SAB iesaisti arestētās mantas izsaimniekošanas organizēšanā, slēpšanā un piesegšanā?
Izskaidrojums ir tikai viens –  kādreizējā ģenerālprokurora, bet tagad SAB direktora Jāņa Maizīša īpašā rūpe par Meroni. Tieši Jāņa Maizīša laikā ģenerālprokuratūra bez konkursa iecēla Meroni par vairāk nekā 200 miljonu vērtās Lembergu ģimenai arestētās un, domājams, viņam drīz konfiscētās mantas pārvaldnieku. Jāņa Maizīša Ģenerālprokuratūra nerīkoja konkursu, neizvēlējās kādu lielā četrinieka auditorfirmu, kādu citu profesionālu aktīvu pārvaldnieku ar labu reputāciju, bet odiozu personību, kuras vārds minēts pat “Oxford hanbook of organized crime”. Nemaz nerunājot par to, ka viņu par neuzticamu mantas glabātāju atzinusi Anglijas tiesa. Ir Anglijas tiesas lēmums par Meroni, ka viņš vēlējies piesavināties viņam glabāšanā uzticēto mantu. Bet nekādu problēmu!  Ģenerālprokuratūrai un SAB Maizītim tā ne tikai nešķiet problēma, bet viņi arī aktīvi iesaistās Meroni darbību organizēšanā un piesegšanā. Kāpēc?  Varbūt kāds teiks, ka tā ir vienkārši muļķība? Bet, ja tā būtu muļķība, tad kļūda taču sen jau būtu bijis jāizlabo? Neviens to nedara. Tieši otrādi – ar katru gadu arvien vairāk iesaistās arestēto īpašumu izpārdošanā un naudas nobēdzināšanā. Acīmredzot, apetīte rodas ēdot gan zagļiem, gan korumpantiem. Kā citādāk to izskaidrot?
Lai vai kā, Jānim Maizītim kļūstot par SAB direktoru, SAB acīmredzami sāk piesegt Meroni darbības, jo ļoti nebūtu vēlams, ka patiesība par notiekošo nāktu gaismā.
Fakts ir tāds – Latvijas valsts, ja vien nenotiks brīnums un tiesa neatdos visu atpakaļ Lembergam, acīmredzami zaudēs simts un vairāk miljonus, un tas notiek ar tiešu SAB organizatorisku dalību.
Latvijas valsts zaudēs šo naudu jebkurā gadījumā. Jo, ja brīnums notiks un tiesa atdos visu arestēto mantu atpakaļ Lembergam, viņš jau nu zaudējumus par to, ka saņēmis atpakaļ tukšu seifu bez zelta un briljantiem, kas tur glabājās,  pratīs pietiesāt no valsts.  Par to tā kā, domāju, nebūtu jāšaubās.
Tātad Latvijas nodokļu maksātāji par šo izzagšanu samaksās vai no tās cietīs jebkurā gadījumā. Pievērsiet uzmanību, ka ņemot vērā to, KAS piesedz konkrēto valsts nozagšanu, par to nekad nerakstīs nekādas reBalticas, nekādi žurnāli “Ir” un viņu līdzskrējēji, un neviens nerīkos parlamentārās izmeklēšanas komisijas.
Tāda, lūk, valsts.
Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
KristKristaps
KristKristaps

Ta nav vaults nozagšana, tā ir personas aplaupīšana.

Melhiors
Melhiors

Ja tā ir taisnība, prokuroram un attiecīgajām SAB amatpersonām jāsēž cietumā. Te sastāvs saskatāms 1000reiz labāk nekā visādās Grīnberga lietās vai digitālās Tv lietā, kur nav cietušā un nevienam nav nodarīti zaudējumi. Gandrīz vai tagad Maizītim izdevīgāk, lai tiesa nenotiesā Lembi un atdot visu atpakaļ un tad Lembis cīnisies, bet sabiedrība nebūs viņa pusē, bet ja Geimans konfiscēs mantu, tad valstij ir nodarīti diezgan viegli aprēķināmi zaudējumi un tie ir lielākie kādi jebkad figurējuši krimināllietās Latvijā. Savā ziņā nekontrolējāmā Geimana rokās tagad ir ne tikai Lemberga liktenis, bet arī Maizīša un Jurisa. Sāku iepirkt popkornu.

RuRuu
RuRuu

Tas jau ir noticis. Tie jau ir 2015. gada notikumi.

Anna
Anna

Sagaidīt Maizīša komentāru pēc šī analītiskâ raksta bùtu naivums , klusēs arì Saeimas deputāti , klusēdami arī nodokļj maksātāji nomaksās nozagto !

Megrē
Megrē

Maizītis var gadīties ir pavisam savādāks nekā es domāju, kādreiz viņam ļoti ticēju, bet tas kā viņš iesaistījies čekas maisu slēpšanā un čekistu vārdu sargāšanā izraisa ļoti daudz jautājumus un šis ir vēl viens kārtējais jautājums. Laikam jau jāikaļ sev kaut kur likums – jo kādam nevainīgākas ačteles un mīlīgāka runas maniere, jo rūpīgāk viņš jāpavēro, skat Rimšēvičs, tagad Maizītis, tādi božiji oduvančiki, ka kā tādiem neticēt, bet kas ir īstenībā?

Aija
Aija

Ja prokuratūra un SAB uz vienu roku, tad pat teorētiski grūti kaut ko izmeklēt, kur nu vēl praktiski. KNAB teorētiski varētu, bet viņi arī atkarīgi no SAB par pielaidēm un prokuratūras visā pārējā, bet cits neviens pat teorētiski nevar šeit neko izmeklēt.

Džedajs
Džedajs

Ja nozog 100 000 000, tad tur pietiek ar ko padalīties. Pie tam jebkuru izmeklēšanu var apturēt vai nu prokuratūrā vai piedraudot no SAB atńemt pielaidi. Droša štelle.

Zicāns
Zicāns

Jāgaida šonedēļ paziņojums no SAB, ka pret viņiem tiek vērsta kremļa apmaksāta nomelnošanas kampaņa :)