Kā attīrīt augļus un dārzeņus no pesticīdiem un citām kaitīgām vielām

no pesticīdiem

Attīrīt augļus un dārzeņus no pesticīdus nevar, vienkārši nomazgājot ar ūdeni.

Mēs visi zinām, ka gan dārzeņu un augļu audzēšanas laikā, gan pēc ražas novākšanas, gan pirms produkta transportēšanas tiek izmantoti pesticīdi. Kaitīgo vielu nogulsnes atrodas uz produktiem arī brīdī, kad liekam tos iepirkumu grozā (tāpēc, atnākot mājās no iepirkšanās, noteikti nomazgājiet rokas!) no veikala stenda.

Pat tad, ja pērkam augļus vai dārzeņus tirgū no tantiņas, nevaram būt simtprocentīgi pārliecināti, vai tie nav apstrādāti ar pesticīdiem. Diemžēl pilnībā atbrīvoties no tām neizdosies, taču mazināt to koncentrāciju, pirms apēdam, mēs varam.

10 dārzeņi un augļi, kuros ir visvairāk pesticīdu

no pesticīdiem

1. Selerija
2. Persiki
3. Zemenes
4. Āboli
5. Mellenes
6. Nektarīni
7. Paprika
8. Spināti
9. Ķirši
10. Kāposti

Kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus?

no pesticīdiem

Liela daļa pesticīdu ir uz eļļas bāzes un, lai cik dīvaini tas nebūtu, no tiem var atbrīvoties, izmantojot mazgāšanas līdzekļus uz ziepju bāzes.

  • Traukā ielietam karstam ūdenim jāpievieno šķidrs mazgāšanas līdzeklis uz ziepju bāzes, tas jāsamaisa, līdz ūdens kļūst viegli ziepjains. Iegremdējam tajā produktus uz pāris minūtēm. Augļus un dārzeņus ar plānāku un trauslāku mizu mērcē īsāku brīdi.
  • Piepildiet trauku ar verdošu vai vidēji karstu ūdeni. Ūdens temperatūra atkarīga no produkta – cietus produktus (piemēram, ābolus) var mazgāt karstākā ūdenī nekā, piemēram, bumbierus un ogas, kuru miza ir trauslāka. Tomēr, jo karstāks ūdens, jo efektīvāk tas atbrīvos produktus no kaitīgajām vielām. Vienmēr pēc mazgāšanas produktus noskalo ar aukstu ūdeni.
  • Pēc mērcēšanas karstā ziepjūdenī, produktus notīra. Augļus un dārzeņus, kam ir biezāka miza, var tīrīt ar dārzeņu birsti, trauslākus – noskalo, turot plaukstās. Ogām šo metodi visticamāk pielietot nevarēs.
  • Mazgāt ieteicams arī banānus, jo lai arī auglis slēpjas zem mizas, kuru uzturā nelieto, tomēr pesticīdi nonāk uz rokām un no tām, protams, mutē.

Vēl daži paņēmieni, kā mazināt pesticīdus augļos un dārzeņos

no pesticīdiem

Izmantojiet etiķi

Pagatavojiet maisījumu no ūdens un etiķa (3:1). Šāds maisījums spēj nobeigt 98% baktēriju. Mērcējiet augļus etiķūdenī  10-20 minūtes, pēc tam noskalojiet tos ar tīru ūdeni. Izmantojot pulverizatoru, ar etiķūdeni  var arī apsmidzināt augļus un dārzeņus. Tikai neaizmirstiet pēc desmit minūtēm tos noskalot.

Citi ne mazāk iedarbīgi maisījumi:

  • 1 ēdamkarote citrona sulas, 1 glāze ūdens un 2 ēdamkarotes dzeramās sodas;
  • 1 ēdamkarote citrona sulas, 1 glāze ūdens un 2 ēdamkarotes ābolu etiķa.

Ja jums šķiet, ka nopirktajos augļos vai dārzeņos ir daudz pesticīdu — pamēģiniet no tiem atbrīvoties ar šādu maisījumu:

  • 1 glāze ūdens, 1 ēdamkarote dzeramās sodas, pusglāze ābolu etiķa un pāris pilienu greipfrūta sēklu ekstrakta. Ļaujiet šiem ingredientiem nostāvēties vienu stundu.

Neaizmirstiet!

no pesticīdiem

Centieties vienmēr augļus un dārzeņus nomizot un ēdiet tikai to iekšējo daļu (piemēram, arbūza mizas visai bieži iznāk iebāzt mutē – mēģiniet no tā izvairīties). Visvairāk pesticīdu ir tieši augļu un dārzeņu mizā, kāpostiem – kacenā.

Jums ir citi paņēmieni? Pastāstiet par tiem komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Jūs varētu interesēt

Populārākie raksti

Lasītāju viedokļi

Ierakstiet pirmo komentāru!

avatar
wpDiscuz