Zeps vēršas KNAB par iespējamu bijušā Rīgas mēra Staķa ietekmi uz “Rīgas ūdens” brīvkrānu iepirkumu

Rīgas domes (RD) frakcijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Viesturs Zeps vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma “Rīgas ūdens” iepirkumu par galvaspilsētā uzstādītajiem brīvkrāniem un bijušā domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa lomu tajā.

“Rīgas ūdens” galvaspilsētā iedzīvotāju un viesu labbūtībai iegādājies un uzstādījis divpadsmit jaunus brīvkrānus, nodrošinot tīra dzeramā ūdens pieejamību pilsētvidē. Izpētot pieejamo iepirkuma dokumentāciju

atklājies, ka uzstādītie brīvkrāni ir pārsteidzoši līdzīgi bijušā Rīgas mēra M. Staķa līdzīpašumā esošā uzņēmuma “Baltic Water” piedāvātajiem, vēl vairāk – uzņēmuma piedāvājums ir bijis vienīgais, kas kvalificējies iepirkumam.

Tādējādi, ņemot vērā aizdomas par potenciālu iepirkuma sarunāšanu vai uzspiešanu RD kapitālsabiedrībai “Rīgas ūdens”, V. Zeps lūdzis KNAB izvērtējumu šim darījumam.

“Mūsdienīgā pilsētā dzeramajam ūdenim jābūt brīvi pieejamam pilsētvidē, un brīvkrānu ierīkošana nozīmē finansiālu ieguldījumu no pašvaldības un tai piederošo uzņēmumu budžeta līdzekļiem. Tomēr kļūst neomulīgi, pētot kapitālsabiedrību iepirkumus un to saistību ar Staķi – tur paveras potenciāls virknei neētisku un ar interešu konfliktu saistītu situāciju. Piemēram,

organizēti mākslīgi konkursi, kur vienīgie piegādātāji ir ar bijušo mēru M. Staķi saistīti uzņēmumi.

Nobrīnījos jau, kad Staķa uzņēmums uzvarēja “Rīgas ūdens” konkursā par kafijas piegādi, bet brīvkrānu iepirkums izskatās jau pavisam nelāgi. Tāpēc radušās aizdomas par potenciālu iepirkumu “sarunāšanu”, vai vēl vairāk – “uzspiešanu” kapitālsabiedrībai esmu aicinājis izvērtēt KNAB,”, pauž
deputāts Viesturs Zeps.

Rīgā par brīvkrānu uzstādīšanu atbildīgā RD kapitālsabiedrība “Rīgas ūdens” ir iegādājusies iekārtas un nodrošina ūdens pieejamību, tīrību, atbilstību vides prasībām un tehnisko darbību. Apskatot Rīgā esošos brīvkrānus, kā arī analizējot publiski pieejamo “Rīgas ūdens” iepirkumu dokumentāciju, secināms, ka

tehniskā specifikācija ir sagatavota tā, lai brīvkrānus būtu iespējams iepirkt tikai no viena uzņēmuma – “King Cofee Service”, kam pieder zīmols “Baltic Water”.

Turklāt  foto, kas norādīts iepirkuma specifikācijā, precīzi sakrīt ar produktiem, kas pieejami “Baltic Water” mājas lapā, līdzīgi ir arī pārējie parametri.

“Baltic Coffee Service” patiesā labuma guvējs ir bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, savukārt “Baltic Water” pilnībā pieder SIA “Baltic Coffee Service”.

Nesen plašsaziņas līdzekļos nonāca informācija, ka šis uzņēmums ir uzvarējis “Rīgas nami” konkursā par kafijas piegādi 20 tūkstošu eiro vērtībā, no kā vēlāk atteicies. 

Ņemot vērā, ka iepirkuma dokumentācija ir sagatavota tā, ka brīvkrānus faktiski var piegādāt tikai viens konkrēts uzņēmums, turklāt tāds, kas pieder bijušajam RD priekšsēdētājam, RD deputātu frakcijas “Latvijas attīstībai” vadītājs V. Zeps ir lūdzis KNAB pārbaudīt šo iepirkumu norisi, noskaidrot reālos lietas apstākļus, t.sk. to, kā tas ir bijis iespējams, ka iepirkumi ir acīmredzami organizēti viena piegādātāja interesēs, pārkāpjot likuma prasības un vai M. Staķis un/vai viņa biroja darbinieki nav prettiesiski iejaukušies SIA “Rīgas ūdens” iepirkumu konkursu organizēšanā, apzināti izveidojot situāciju, kur brīvkrānu iepirkšana ir iespējama tikai no viena, pašam M. Staķim piederoša uzņēmuma.

Staķis komentējis situāciju

Pēc Rīgas domes (RD) frakcijas “Latvijas attīstībai” (LA) vadītāja Viestura Zepa vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma “Rīgas ūdens” iepirkumu par galvaspilsētā uzstādītajiem brīvkrāniem un bijušā domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa lomu tajā, M. Staķis komentējis situāciju.

Kā aģentūrai LETA teica Staķis, viņa uzņēmums nav piedalījies nevienā konkursā par brīvkrānu uzstādīšanu.

Viņa iesaiste šajā jomā bijusi tikai politiskā līmenī – atbalstot brīvkrānu izveidi Rīgā. Šādi brīvkrāni, piemēram, Viļņā, esot uzstādīti pirms pieciem gadiem. Un Rīgas vadība nolēmusi tādus izvietot arī Latvijas galvaspilsētā.

Staķis atkārtoti uzsvēra, ka viņa uzņēmums šajā pasākumā nav iesaistīts, tā esot viņa stingra nostāja. Viņaprāt, šis jau sākot izskatīties pēc apmelošanas kampaņas no Zepa puses, un, iespējams, tā esot atriebība par azartspēļu ierobežošanu Rīgā.

Avots: attīstībai.lv un LETA

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jeblonskis
Jeblonskis

Bet dārzeņu tauta gribēja tādu mēru-perekupu!
Vairākumam taisnība?
39. gadā arī vairākumam bija “taisnība”. Nirnbergā, 46. viss mainijās

Foolsgame
Foolsgame

Paldies Dievam. Izraadaas, raksts par uudensapgaadi. Man likaas, ka BRIIVKRAANS apziimee briivu viirieti… ;-)

Peteris
Peteris

Staķis ir zemessargs, dzied Garkalnes novada jauktajā korī Pa saulei, darbojas Vecās Ģertrūdes baznīcas draudzē un iedibinājis sabiedrisko iniciatīvu Ū vitamīns par bezmaksas dzeramā ūdens pasniegšanu …

Sābrs
Sābrs

Tāpēc jau tie čekas maisi pilni līdz augšai. Arī tas gēns nekur nav pazudis.

burgers
burgers

Ko tik visu nedarīs, lai neturpinātu izmeklēt ielu remontus.