Zatlera partijas finanšu ministra kandidāts būs ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis

Vjačeslavs Dombrovskis

Zatlera reformu partijas (ZRP) finanšu ministra kandidāts nākamajai valdībai būs ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Pārējo iespējamo valdības sastāvu, tostarp arī premjera amata kandidātu, ZRP sola publiskot partijas kongresā, kas notiks 13.augustā.

Dombrovskis ir viens no ZRP piedāvātās ekonomikas programmas autoriem.

Politiskie oponenti Dombrovskim līdz šim pārmetuši pārāk lielu liberālismu.

ZRP savā programmā sola mazināt ekonomiskā cikla svārstības, veicināt līdzsvarotu izaugsmi un virzīties uz bezdeficīta budžetu. Tāpat partijas pārstāvji sola padarīt nodokļu sistēmu progresīvāku, samazinot nodokļu slogu darbaspēkam, palielinot nekustamā īpašuma nodokli un atceļot samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes.

Dombrovskis iepriekš norādīja, ka nepieciešams rūpīgi kontrolēt valsts parādu un nedrīkst aizrauties ar aizņēmumiem ekonomikas stimulēšanai, jo tad mūsu bērniem būs mazākas manevru iespējas krīzes situācijās.

Viens no tuvāko trīs gadu laikā plānotajiem reformu virzieniem ir tālāka valdības parāda pieauguma novēršana un fiskālās atbildības nodrošināšana un nostiprināšana likumdošanā.

Dombrovskis skaidroja, ka ir plānots samazināt budžeta deficītu zem 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2012.gadā, nepieļaujot valdības parāda attiecības pret IKP tālāku pieaugumu, un turpināt virzību uz budžetu bez strukturālā deficīta.

Paredzēts nostiprināt fiskālo disciplīnu likumdošanā, tostarp Satversmē, un nodibināt no politiķiem neatkarīgu fiskālo padomi fiskālās disciplīnas uzraudzībai. Tā atturētu politiķus no kārdinājuma uzreiz tērēt naudu, kad tā parādīsies, ne pašiem pareizākajiem mērķiem.

Sākot no 2013.gada, būtiskas budžeta sadaļas paredzēts veidot saskaņā ar “nulles budžeta” principiem, kur katrai pozīcijai pamatā ir aktuāls nepieciešamības pamatojums, nevis vēsturiskais faktors.

Citi ZRP iecerētie reformu virzieni ir izmaiņas nodokļu politikā un publiskajā iepirkumā, modernas industriālās un investīciju politikas īstenošana, panākot efektīvāku valsts īpašumā esošo resursu izmantošanu un investēšanu, augstākās izglītības un zinātnes reforma, sākot ar finansēšanas modeļa maiņu, bezdarba būtiska mazināšana un nodarbinātības palielināšana, valsts un pašvaldību uzņēmumu privatizācija, izņemot stratēģiski svarīgus aktīvus.

Tāpat kā reformas ZRP paredz individualizētu aktīvu pieeju veselības aprūpes un izglītības sistēmā, lai palielinātu motivāciju maksāt nodokļus, motivētu sekot līdzi veselības aprūpes izmaksām un rūpēties par savu bērnu izglītību, Eiropas Savienības fondu efektīvāku izmantošanu, kā arī Kohēzijas maksājumu griestu atcelšanu un būtisku tiešo maksājumu pieaugumu Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikā.

ZRP tika dibināta 23.jūlijā un reģistrēta 2.augustā. 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar