Vjačeslavs Dombrovskis augustā dibinās partiju, kas “nevilks sarkanās līnijas”

Vjačeslavs Dombrovskis

Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis augustā plāno dibināt centrisku partiju, kas “nevilks “sarkanās līnijas” ne pret vienu politisko spēku”.

Dombrovskis informē, ka ir  nodibināta biedrība “Republika 2030”, kas kalpos par pirmo soli, lai šī gada augustā dibinātu partiju un nākamgad startētu Saeimas vēlēšanās.

Politiķis uzsvēra, biedrības dibinātāji uzskata, ka piedalīties Latvijas politikā, iestājoties kādā no nišām – labējie, kreisie, krievi, latvieši utt. – ir strupceļš, tāpēc topošā organizācija plāno nešķirot cilvēkus ne pēc viņu tautības, ne arī ideoloģiskās pozīcijas. Galvenais kritērijs būs cilvēku paveiktais, jo tieši to, kā akcentēja Dombrovskis, topošā biedrība un partija vēlas iedibināt kā kritēriju pašu darbībai.

Topošā partija būs centriska, stāstīja Dombrovskis, apgalvojot, ka tā būs pirmā partija Latvijā, kas balstīsies tikai misijā un vīzijā, nevis aicinājumos par to balsot tikai tāpēc, ka “esam tādi, kā mūsu vēlētāji”.

Organizācijas moto būs “Latvija var labāk, un mēs varam labāk!”.

Topošā politiskā spēka vīzija ir 20 gadu laikā panākt to, ka Latvija kļūst par vienu no pasaules attīstītākajām valstīm ar Zviedrijai līdzīgu ienākumu līmeni. “Ja turpināsim tā, kā ir tagad, tad Zviedrijas līmeni nesasniegsim pat 100 gadu laikā. Tāpēc aicināsim tos sabiedrības locekļus, kam vīzija ir noteicošā, neatkarīgi no tautības un ideoloģijas,” pauda politiķis. Tāpat topošā organizācija uzskata, ka Latvijā ļoti nepieciešams veikt valsts pārvaldes un valsts konstitucionālās uzbūves reformu, kas nozīmētu ieviest tautas vēlētu prezidentu, viena mandāta vēlēšanu iecirkņus, nostiprināt valdības lomu, vienlaikus palielinot ministru atbildību, kā arī pārskatīt ministriju kompetences un prasības ierēdņiem.

Biedrības dibinātāju lokā ir 11 cilvēki: Dombrovskis, deputāte, bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietniece Evija Papule, kādreizējais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kādreizējais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs un SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” kādreizējais valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Antonovs, kādreizējā Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, bijusī Valsts datu inspekcijas vadītāja Signe Plūmiņa, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Raimonds Rublovskis, kādreizējais SIA “Rēzeknes satiksme” vadītājs Jevgēnijs Koršenkovs, konsultants, mūziķis un kādreizējais laikraksta “Diena” galvenais redaktors Sergejs Ancupovs, ekonomikas doktors Sergejs Gubins un kādreizējais Centrālās finanšu un līgumu aģentūras darbinieks Artūrs Grigorjevs.

Vairāki no minētajiem cilvēkiem jau iepriekš darbojušies kopā ar Dombrovski. Piemēram, Papule darbu 13.Saeimā sāka kā “Saskaņas” frakcijas deputāte, taču, neesot partijas biedre, frakciju pameta. 13.Saeimas vēlēšanās no “Saskaņas” saraksta bija startējis arī Matīss, kurš parlamentā gan netika. Viņš savulaik darbojies arī partijā “Vienotība”. Vēlēšanās no “Saskaņas” saraksta iepriekš startēja, bet mandātu neieguva arī Rublovskis un Gubins.

Zināma politiskā pieredze ir arī Ancupovam, kurš bijis kādreizējās Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošās veselības ministres Andas Čakšas padomnieks.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā pieejamo informāciju, Koršenkovs startēs gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī no politiskā spēka “Mūsu partija” saraksta.

Dombrovskis pastāstīja, ka minētie cilvēki būs gan biedrības, gan politiskās kustības dibinātāji un valdes locekļi. “Liela daļa no šiem cilvēkiem ir ar lielu pieredzi valsts pārvaldē,” akcentēja politiķis, piebilstot, ka šos cilvēkus organizācijā vieno trīs pamatvērtības – gādība, atbildība un prasmes.

Politiķis skaidroja, ka gādība ietver rūpes par valsti, iedzīvotājiem, kas nav spējīgi parūpēties paši par sevi. “Mēs nebūsim tā partija, kas fokusēta tikai uz to, lai maksimāli ātri radītu ekonomisko prizmu. Mūsu uzstādījums ir nevienu iedzīvotāju neatstāt aiz borta,” akcentēja parlamentārietis.

“Nišas jeb tipiska Latvijas partija saka, ka jābalso par to tikai tāpēc, ka tā ir tāda pati kā vēlētāji. Mēs apsolām tikai vīziju – mēs gribam, lai par mums spriestu tikai pēc tā, vai izpildām darbus un vīziju. Mēs neplānojam iekrist vienā no nišām, pasakot kādai sabiedrības daļai, ka jābalso, jo esam tādi paši kā viņi. Aicinām par mums spriest tikai un vienīgi pēc tā, vai izpildām solījumus,” uzsvēra Dombrovskis.

Dombrovskis atzina, ka viņam ir ievērojama politiskā pieredze, kas ļāvusi viņam redzēt vairākas partijas “no iekšpuses” – gan Reformu partiju, gan “Vienotību”, gan arī “Saskaņu”.

Politiķa ieskatā topošo partiju no esošā politisko partiju spektra atšķirs tas, ka tā netiek būvēta, balstoties uz “skaļiem uzvārdiem”, kā tas bijis tostarp patlaban Saeimā pārstāvēto partiju kontekstā.

“Visu šo partiju problēma bija tāda, ka to sākums bija savākt kaut kādu cilvēku skaitu ar skaļiem uzvārdiem, kaut kā savākt tos cilvēkus, kas būtu gatavi vismaz iestāties partijā. Neviena no šīm partijām netika sākotnēji radīta kā organizācija. No visas savas politiskās pieredzes esmu sapratis, ka visam jāsākas ar redzējumu, kas nevar būt “uzvarēt vēlēšanās”. Vēlētājam jāpiedāvā redzējums, plāns, vīzija, ko plānojam panākt, un ceļa karte tā sasniegšanai. Komanda tam ir neatņemama sastāvdaļa,” teica Dombrovskis, apgalvojot, ka organizācijas dibinātāji ir tie cilvēki, kuri ir pietiekami kompetenti, lai nospēlētu savu profesionālo lomu šā redzējuma realizācijā. Tāpat Dombrovskis pārliecināts, ka pat no esošo organizācijas dibinātāju vidus iespējams nokomplektēt gandrīz pusi Ministru kabineta.

Jautāts, vai atsevišķu dibinātāju politiskā vēsture un atsevišķi skandāli nerada risku atbiedēt topošos vēlētājus, Dombrovskis uzsvēra, ka jebkurš cilvēks savā profesionālajā jomā, īstenojot vīziju, neizbēgami pieļauj kļūdas. “Arī es esmu pieļāvis kļūdas. Sabiedrībā ir dažāds viedoklis par to, kas ir Dombrovskis. Vienlaikus Latvijā ir tikai tik daudz cilvēku, cik ir. Mums jāstrādā un jādod iespēja strādāt tiem cilvēkiem, kas mums ir. Ticu, ka mēs visi varam labāk,” akcentēja deputāts.

Dombrovskis uzsvēra, ka topošā organizācija nevilks sarkanās līnijas ne pret vienu partiju, balstoties tajā, “kādas tās ir”. Lai sadarbotos, svarīga būtu potenciālo partneru gatavība pieņemt un strādāt topošās partijas vīzijas īstenošanai. Politiķis pārliecināts, ka viņa profesionālās darbības vēsture liecina par viņa spējām atrast kopīgu valodu un sadarboties ar jebkuru partiju.

Iecerēts uzbūvēt tādu partiju, kurā būs vienādi līdzvērtīgi pārstāvēti gan latvieši, gan nelatvieši. Dombrovskis uzskata, ka tas ir nopietns solis jebkurai partijai, kas pretendē uz sabiedrības saliedēšanu.

Dombrovskis pārliecināts, ka topošā organizācija spēs cilvēkiem piedāvāt partiju, kurai ir vīzija un labi izstrādāts, izdiskutēts redzējums, kas jādara nākamajos 20 gados.

Dombrovskis, kurš 13.Saeimā tika ievēlēts no partijas “Saskaņa” saraksta, pērn izstājies gan no partijas, gan tās Saeimas frakcijas. Politiķis iepriekš pretendējis uz šī politiskā spēka vadītāja amatu, taču partijas biedru vairākuma atbalstu neguva. Dombrovskis uzsvēra, ka viņš nevarēja samierināties, ka partija, par kuru balso lielākā daļa Latvijas krievvalodīgo, ir “mūžīgi atstāta aiz sarkanajām līnijām bez jebkādas iespējas veidot dialogu un pievienoties politiskās pārvaldes procesam”.

Savu pievienošanos “Saskaņai” Dombrovskis skaidro ar vēlmi partiju “izvilkt no sarkanajām līnijām”, taču tas neizdevās, jo to nav vēlējusies pati partija. “Mana sirdsapziņa ir tīra, jo es mēģināju to darīt,” puda Dombrovskis.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Foto: Saeima.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ģedimins
Ģedimins

Iemācies runāt valsts valodu bez akcenta, Vjačeslav.

3 x
3 x

Laikam jau atkal, Vjačeslav, nesanāks..
Labāk mācies amatu!

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

KPV.LV un SASKAŅĀS mikss 2.0