Viņķele publicē WhatsApp saraksti ar Henkuzenu

Viņķele, Hekuzens

Pagājušā gada izskaņā, kad Latvija veica ražotāja “Pfizer/BioNTech” vakcīnu pret Covid-19 pasūtījumu, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens, kurš bija attiecīgās Veselības ministrijas (VM) darba grupas vadītājs, nesniedza toreizējai veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) informāciju par visu pieejamo šī ražotāja devu skaitu, kā arī faktu, ka uzdevis Nacionālā veselības dienesta (NVD) ierēdnim pasūtīt 100 000 šī ražotāja vakcīnas devu, “Twitter” apgalvo Viņķele.

Viņa norāda, ka 22.decembra Ministru kabineta sēdes laikā, pēc tam, kad Henkuzens bija valdībai pavēstījis par papildu 100 000 devu “Pfizer” iegādāties iespēju, ZVA direktors bijušajai veselības ministrei sūtījis ziņu Whatsapp, ka šis ražotājs varētu tomēr piedāvāt 200 000 devu.

Kā zināms, ZVA šajā sakarā norādījusi, ka tās funkcijās, direktora amata aprakstā un nevienā no VM izdotajiem rīkojumiem ZVA direktoram vai iestādei nav uzdots veikt Covid-19 vakcīnu iepirkumus, turklāt Henkuzens valdības sēdēs tikai pārstāvējis darba grupas kopējo viedokli par vakcīnu iepirkšanas jautājumiem.

Kā informēja ZVA, valdības sēdēs Henkuzens prezentējis redzējumu, kas izrietējis no darba grupas, kurā ietilpa NVD, VM, ZVA un Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji.

Noslēdzoties otrajai pārbaudei par vakcīnu iepirkumiem, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) par amata pienākumu konkrētu uzdevumu nepildīšanu pret ZVA direktoru Henkuzenu sācis disciplinārlietu, kuru izmeklēs līdz aprīļa beigām. Pārbaudē esot secināts, ka Henkuzens ir kļūdaini informējis valdības pārstāvjus saistībā ar pieejamo vakcīnu apjomu.

“Būtiskās sekas ir iestājušās no tā, ka faktiski nav izpildīts valdības dotais pēc būtības skaidri saprotamais uzdevums – iegādāties visu vakcīnu apjomu, kas ir pieejams, un pēc valdības sēdes šis uzdevums – konstatēt, kāds šis apjoms ir, un pēc būtības izpildīt valdības uzdevumu un iegādāties visas vakcīnu devas, kas bija pieejamas,” disciplinārlietas sākšanu pret Henkuzenu skaidroja Pavļuts.

Dienesta pārbaudi Pavļuts sāka 5.martā, un to veica specifiski izveidota vairāku iestāžu pārstāvju komisija, kas patlaban jau ir sniegusi ziņojumu par pārbaudes rezultātiem.

Tāpat zināms, ka Pavļuts jau iepriekš bija rosinājis citu pārbaudi saistībā ar vairākiem pirmajiem “BioNTech/Pfizer” vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, kuros Latvija bija iegādājusies mazāk vakcīnu, nekā bija pieejams. Ministrija par šo jautājumu bija rosinājusi pārbaudi, pēc kuras Pavļuts rosināja disciplinārlietu pret Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieku Aināru Lācbergu un VM valsts sekretāri Mūrmani-Umbraško.

Disciplinārlietā pret Lācbergu netika konstatētas viņa prettiesiskas darbības, lemjot par “BioNTech/Pfizer” vakcīnu iepirkšanu Latvijai, savukārt valsts sekretāres gadījumā saistībā ar caurspīdīgas pārvaldes, iekšējās kontroles sistēmas un darba organizācijas trūkumiem, veicot vakcīnu pret Covid-19 iepirkumus, Mūrmane-Umbraško saņems rājienu un viņa tiks pārcelta uz zemāku amatu, žurnālistiem šodien pavēstīja Pavļuts.

Lai gan pirmajā dienesta pārbaudē secināts, ka amatpersonas nav rīkojušās prettiesiski un nav pārkāpušas dienesta pilnvaras, tomēr, vērtējot procesu, kā notikusi lēmumu pieņemšana, secināts, ka “viennozīmīgi nav ievēroti labas pārvaldības principi,” iepriekš sacīja ministrs.

Vēlāk martā intervijā Latvijas Televīzijai Pavļuts pavēstīja, ka ir nolēmis rosināt jaunu dienesta pārbaudi par visiem vakcīnu pret Covid-19 iepirkumiem, veidojot vakcīnu portfeli kopš pagājušā gada rudens.

Jau vēstīts, ka pirmajā iepirkumā, līdz 2020.gada 19.novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 “Pfizer” vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000 devu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: tvnet

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Skolnieciņš no svētbirzs
Skolnieciņš no svētbirzs

Kovid-19 (covid-19) vīruss ir paņēmis ķīlniekos visu pasauli. Arī Latvija nav izņēmums. Cilvēce atrodas jaunu un nebijušu izaicinājumu priekšā. Negantais SARS-CoV-2 vīruss ir pārņēmis visu zemeslodi. Latvijas Republikā šī sērga ienāca 2020. gada 13. martā. Šī sērga bija pēkšņa un nelūgta kā salna Jāņu dienas priekšvakarā. Šis jaunais koronavīrusa paveids pārsteidza gan mūsu valdību, gan mūsu sabiedrību nesagatavotu. Neviens šo nelaimi nebija gaidījis. Daudziem, uzzinot par kovid-19 (covid-19) ekspansiju, sākās panika. Latvijas Republikas valdībai diezgan lielā steigā nācās pieņemt smagus, sāpīgus un sarežģītus lēmumus. Ministru kabinetam (premjerministra Artura Krišjāņa Kariņa vadībā) un 13. Saeimai (Saeimas Prezidija – Ināras Mūrnieces, Marijas… lasīt vēl »

Anda
Anda

Henkuzēn , visu komunikāciju tikai rakstiski , savus vatsapus , tie nav oficiāli dokumenti , Viņķele , tu vari iebāzt sev , tu zini kur !

aldis
aldis

sev arī dirsā to visu lai sagrūž!

Kimi
Kimi

Tàds tas.ierēdņa liktenis. Tagad sit par to, ka par maz iepirka. Ja būtu iepircis visu pieejamo, sistu par to, ka par daudz un nav kur likt.

Tādas tās lietas
Tādas tās lietas

Paldies visiem dialogā iesaistītajiem par Latvijas iedzīvotāju pasargāšanu.

par to pašu
par to pašu

no toksiskiem šķidrumiem, protams

Aprīlis
Aprīlis

Vińķeles taisnošanās nenoveļ atbildību no piedāvāto vakcīnu atteikuma , vai ministre ir muļķe , ka nezina ko paraksta ? Tātad gaidăm Stukāna izmeklēšanu par Viņķeles amata noziedzīgu pildīšanu , kas rezultējās ar daudzu cilvēku nāvi , nesaņemot med palīdzību , tajă skaitā C19 vakcīnas .

navigācija
navigācija

te nu gan iet vaļā vešas mazgāšana… bet skaidrs, ka puisimlabāk strauji pārorintēties uz citiem medību laukiem