Vilipsoniem atņemtā dzīvokļa lieta: Bordāns bijis informēts jau pirms diviem gadiem un solījis “turēt rūpi”

Jānis Bordāns

Pēc tam, kad Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apmierināja Valsts policijas (VP) izmeklētājas lūgumu atzīt par noziedzīgi iegūtu mantu Aivaram Vilipsonam piederošo, kriminālprocesā arestēto dzīvokli un atdot to pēc piederības cietušajai – Latvijas valstij, Vilipsonu ģimene apsver vēršanos Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”.

Ja arī apgabaltiesa ģimenes iegādāto dzīvokli atzīs par noziedzīgi iegūtu un liks to atdot valstij, Vilipsoni vērsīsies ECT. 

“Es vērsīšos Eiropas Cilvēktiesību tiesā, noteikti. Ja man nervi, veselība un naudas līdzekļi to atļaus, es neapstāšos,” teic mākslinieka Aivara Vilipsona sieva Indra. 

Kad ģimene 2017. gadā iegādājās dzīvokli, tad nezināja, ka pirms 10 gadiem tas un vēl vairāki citi īpašumi bija izkrāpti shēmā ar viltus testamentiem.

Vilipsone stāsta, ka pirms diviem gadiem par dzīvoklim uzlikto arestu sūtījusi vēstuli tieslietu ministram Jānim Bordānam.

“Tas ir vienkārši neaptverams ārprāts. Mēs vienkārši cilvēki nopirkām dzīvokli, pamatojoties uz Zemesgrāmatas datiem, kas ir Latvijas valsts ticamības dati. Un es vērsos pie tieslietu ministra tieši par to, ka viņš nāca ar to lozungu politikā pēdējās vēlēšanās, ka viņš būs par taisnību, par lietu sakārtošanu, par cilvēkiem,” teic Vilipsone.

Viņa ir sašutusi par to, ka tikai pēc pirmās instances sprieduma par dzīvokļa atņemšanu Bordāns izplatījis paziņojumu, ka likums jāgroza, lai aizsargātu labticīgos ieguvējus.

Par absurdo situāciju ar Bordānu runājusi arī viņas māsa rakstniece Nora Ikstena.

“Bordāns bija pilnībā informēts par visiem šiem dokumentiem un pauda, ka viņš turēs rūpi un ka nekad šāda lieta nevar notikt,” sašutusi Indra. 

Tikmēr pats Bordāns noliedz, ka problēmai būtu pieķēries novēloti. “Es ļoti labi saprotu cilvēku emocijas šajā brīdī, un aicinu saprast, ka ne vienmēr emocijas atspoguļo patiesību. Kā es minēju, šis jautājums jau no 2014. gada nav atrisināts. Pa šo laiku tieši visas šīs darbības, lai mēs nonāktu pie šī risinājuma, ir notikušas,” skaidroja ministrs.

Bordāns iesaka gadījumos, kad cietušais ir valsts, dzīvokļus labticīgajiem ieguvējiem neatņemt, bet valstij nodarītos zaudējumus piedzīt no krāpniekiem.

Bordāns Saeimai gan nav nosūtījis jau izstrādātus likuma grozījumus, bet aicinājumu diskutēt par šādu mehānismu iestrādāšanu likumā.

To apstiprina Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins: “Mēs šonedēļ saņēmām vēstuli, kurā rakstīts, ka problēma ir, ka ir jādomā par risinājumu. “

Deputāts uzskata, ka izmaiņas likumā pieņemt varētu pietiekami ātri, lai Vilipsonu lietā nākamā instance dzīvokli neatņemtu.

Indra Vilipsone gan šādai iespējai netic. “Es nedomāju, ka Saeimas Juridiskā komisija tagad vienkārši visu atliks un mēģinās pieņemt kaut kādus grozījumus. Mēs kā ģimene jūtamies tik ļoti pazemoti no valsts.”

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Temīda
Temīda

Vai tad Zemesgrāmata nav tikai informatīvs avots un darījums starp divām civilprocesa dalībniekiem nav viņu pašu atbildība?

Pupa
Pupa

Ticēt Bordānam gan ir riskanti. Pat bezatbildīgi.
Cilvēkam, kurš pašlabumā denuncē par savu valsti.
Bezprincipu tips.

Artuss
Artuss

Judins ,Bordāns nu būtu pēdējie cilvēki kuriem kaut ko uzticēt.

vadale
vadale

vai tad to nesolot kāds pajoliņš par JKP balsotu? Kā var nesolīt? Bezkompromisa bardaka realizācija … tas ir tas atlikums ko pastalnieki arī saņēma pēc nopelniem no JKP virsvadoņa

kalašnikovs
kalašnikovs

Špļauj uz kuru pusi gribi-vienmēr trāpīsi bēdim, zaglim vai korupmantam! Īsta brīnumu zeme ne valsts!

Opapāe
Opapāe

Ceru ka Vilipsoni dzīvoklī ir deklarēti. Tad neviens ārā viņus neizliks, galvenais maksāt komunālos un valstij īri. Tad lēnā garā kārtot tiesvedības jautājumus.