Veselības ministra amata kandidāte Anda Čakša – pieredzējusi medicīnā, taču ne politikā

Anda Čakša

Trešdien, 15.jūnijā, koalīcijas partijas vienojās balsot par Andas Čakšas apstiprināšanu veselības ministra amatā. Tādēļ jau ceturtdien gaidāms, ka Latvijai būs jauns veselības ministrs. Anda Čakša bijusi gan ārste, gan zāļu tirgotāja, taču pēdējos gadus vadījusi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu.

Anda Čakša karjeras gaitā ir strādājusi dažādās ar medicīnu saistītās nozarēs. Ieguvusi ārsta grādu Latvijas Medicīnas akadēmijā 1999. gadā, viņa sāka strādāt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā kā pediatre bērnu intensīvās terapijas nodaļā, taču vēlāk pievērsās zāļu tirdzniecībai.

Strādājot farmācijā, Čakša turpināja izglītoties, iegūstot maģistra grādu biznesa vadībā Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā un psihoterapeita kvalifikāciju Rīgas Stradiņa universitātē.

2011. gadā Čakša atgriezās Bērnu slimnīcā – nu jau kā valdes priekšsēdētāja. Gandrīz divus gadus Čakša paralēli strādāja arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā par valdes locekli. Čakšas amatpersonas deklarācijā par 2015. gadu norādīts, ka par darbu divu slimnīcu valdēs viņa pērn saņēmusi aptuveni 100 000 eiro. No Stradiņa slimnīcas valdes Čakša atkāpās pagājušā gada nogalē un drīz kļuva par nu jau demisionējušā veselības ministra Gunta Belēviča padomnieci.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris tieši plašo darbības lauku medicīnas jomā uzskata par Čakšas priekšrocību veselības ministra amatam. „Viņai ir vairākas īpašības, kas šim amatam ir noderīgas. Viņai ir ārsta pieredze, viņai ir pieredze, vairākus gadus vadot universitātes slimnīcas, tātad pieredze veselības aprūpes organizēšanā, un viņai ir arī priekšstats, kā darbojas farmācijas joma,” vērtē Keris.

Tikmēr kā trūkumu Keris min to, ka Čakša politikā ir iesācēja.

Viņa nav nevienas partijas biedre, un tas var nozīmēt politiskā atbalsta trūkumu sarunās par naudu – līdzīgi, kā tas notika ar bijušo izglītības ministri Mārīti Seili.

„Ja netiks nodrošināts vajadzīgais politiskais atbalsts, lai būtu finanšu līdzekļi rindu saīsināšanai, pacientu iemaksu samazināšanai, darba samaksas paaugstināšanai, ja viss paliks tikai skaistu vārdu līmenī, bet no ministres tiks prasīti konkrēti uzlabojumi, tad, protams, šeit radīsies pretruna un arī neveiksme līdz ar to,” brīdina arodbiedrības vadītājs.

Politologs Ivars Ījabs Latvijas Radio, vērtējot Čakšas kandidatūru norādīja, ka, viņaprāt, veselības sistēmas sakārtošanu drīzāk vajadzētu uzticēt cilvēkam no sistēmas ārpuses, lai dažādiem lobijiem ministru būtu grūtāk ietekmēt.

„Es domāju, ka, ja kāds tiešām grib šo nozari reformēt, viņam vajadzētu būt tādam ministram, kas ir gatavs distancēties no dažādu lielo ietekmīgo spēlētāju – farmācijas, slimnīcu un tā tālāk – lobija, un mēģināt patiešām izveidot vienu saprātīgu veselības aprūpes sistēmu. Jautājums, vai Čakšas kundze to var izdarīt? Iespējams, ka var, bet jebkurā gadījumā viņa nav līdz šim bijusi politikā un viņa arī nav bijusi tāds, kā saka, izteikts krīzes menedžeris,” saka Ījabs.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kurš iepriekšējo veselības ministru Belēviču Latvijas Televīzijā nekautrējās nosaukt par „draņķi”, arī Čakšai sākumā veltīja neglaimojošus vārdus, saucot viņu par „farmācijas ielikteni”. Tomēr Latvijas Ārstu biedrības valde lēmusi Čakšu atbalstīt, un arī Apinis savu retoriku ir piezemējis.

„Viņa ir runājams cilvēks, viņa ir pietiekami mobila, pietiekami atvērta. Es domāju, ka no tāda viedokļa sadarbība tiešām varētu izdoties,” norāda Apinis. „Meitene ir pieredzējusi, tomēr kā slimnīcas direktore ir strādājusi ilgāku laiku divās slimnīcās. Mans viedoklis varētu nebūt pietiekami glaimojošs par tiem rezultātiem, bet jebkurā gadījumā, [viņai] ir stabila pieredze un stabilas zināšanas,” nosaka biedrības vadītājs.

Par Čakšu labus vārdus saka vairāku slimnīcu vadītāji, savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācija Čakšu neatbalsta. Asociācijas vadītāja Sarmīte Veide norāda, ka pēc Čakšas kļūšanas par Belēviča padomnieci nekādi jauni piedāvājumi veselības nozarē nav radušies. Turklāt arī šobrīd no Čakšas dzirdama tikai problēmu apzināšana, nevis risinājumi.

Tāpat ģimenes ārstus uztrauc, vai Čakšai būs politiskā aizmugure, jo būs vajadzīgi grūti izcīnāmi lēmumi. Tajā skaitā par veselības apdrošināšanas modeli, rindu samazināšanu un finansējuma atrašanu.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar