VARAM sola valsts subsīdijas granulu katliem, kādi nemaz nav nopērkami

Artūrs Toms Plešs
VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs (A/PAR)

TV3 raidījums Nekā personīga

Lai mājsaimniecības atteiktos no dārgās, ekoloģiski un politiski netīrās Krievijas gāzes, politiķi solīja atbalstīt pāreju uz mūsu pašu vietējo atjaunojamo kurināmo – kokskaidu granulām. Valdības noteikumi jau mēnesi ir spēkā, ar paveikto lepojas gan premjers Krišjānis Kariņš (JV), gan citi ministri un aicina iedzīvotājus to aktīvi izmantot. Tomēr izrādās, ka Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierēdņi ir sagatavojuši tādas prasības, ko nevar izpildīt.

Ikviens privātmājas īpašnieks no valsts var saņemt līdz 3400 eiro granulu katla iegādei, ja atslēgsies no gāzes. Tas ir dāsns atbalsts iedzīvotājiem, tomēr ierēdņi noteikuši tik augstas prasības, ka naudu neviens nevar saņemt.

Latvija ir mežu lielvalsts ar augsti attīstītu kokapstrādi. Meža biomasa var nodrošināt valsti ar ekoloģisku siltumu. Tieši kokskaidu granulu apkure ir izdevīgākā alternatīva Krievijas gāzei privātmājās. To kā pirmo vienmēr nosauc gan apkures eksperti, gan politiķi.

Krišjānis Kariņš, Ministru prezidents (Jaunā Vienotība) :
“Kamēr mēs strādājam ar mūsu Rietumu partneriem par sankciju arvien plašāku izvēršanu, pret Putina vadīto Krieviju, tikmēr mēs jau speram konkrētus soļus lai mēs varētu mūsu valstī mazināt savu enerģētisko neatkarību. Atgādināšu, jau šobrīd spēkā ir pieņemti noteikumi, kur mājsaimniecības var saņemt Eiropas līdzekļus, lai nomainītu savu gāzes katlu, kas ir no importētas enerģētikas, uz šķeldu vai granulām vai uz zemes vai gaisa siltumsūkni.”

Noteikumus par mājsaimniecību atbalstu pārejai uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu izstrādāja Artūra Toma Pleša (AP) vadītā Vides un reģionālās attīstības ministrija. Noteikumos solīts atmaksāt 70 procentus no granulu katla vērtības, bet ne vairāk kā 3400 eiro. Katlam jāatbilst A +++ efektivitātes klasei. Uzstādīšana un dūmvada ierīkošana mājas īpašniekam jāsamaksā pašam.

Par gāzes apkures nomaiņu uz granulām izlēmis siguldietis Jānis. Iemesls – gāzes cenas straujais pieaugums un neskaidrība, vai tā vispār būs pieejama:

“Tā kā tagad ir atbalsts no valsts, ka var iegādāties katlu, tad es arī tā nolēmu un sāku interesēties. Sameklēju Latvijā kur es varu nopirkt piektās C klases katlu, kas ir augstākais pagaidām līmenis tiem katliem.”

Viņš rēķina, ka 170 kvadrātmetrus plašās mājas apkure ar granulām viņam izmaksās vismaz divreiz lētāk, nekā ar gāzi. Lai arī granulu cena gada laikā dubultojusies. Pirms apkures iekārtas pirkšanas, viņš gribēja pārliecināties, vai katls atbilst prasībām un vai viņš saņems valsts solīto atbalstu.

“Sazinoties ar vides investīciju fondu, viņi man atbildēja, ka pagaidām pēc ministru kabineta 150 noteikumiem, tas katls neatbilst viņu prasībām. Tas katls atbilst tikai A+ , bet vajagot katlus A un 3 plusi. Un jautājumā, kur var Latvijā vispār iegādāties tādu katlu, man atbildēja, ka pagaidām tie katli nav iegādājami, ” pauž mājas īpašnieks Jānis.

”Nekā personīga” aptaujāja vairākus granulu apkures katlu tirgotājus un ražotāju pārstāvjus un tiešām, tādu katlu, par kuru uzstādīšanu varētu saņemt valsts atbalstu, Latvijā nav.

Jānis Grašs, SIA ”SB” apkures nodaļas vadītājs:
“Ar trīs plusiem, es nevienu katlu nezinu. Tie kas mums ir, tie ko sākotnēji es minēju par tiem premium klases katliem, tur ir A ar diviem plusiem. Un tas kas ir tiešām ļoti, ļoti augstas klases katls.”

Jo efektivitātes klase ir augstāka, jo katls ir dārgāks. Labu A plus līmeņa granulu katlu var nopirkt sākot no trīs ar pus tūkstošiem, bet nākamais līmenis maksā pat divas un trīs reizes dārgāk. Cik varētu maksāt augstākās efektivitātes katls, nav zināms, jo neviens tādu nav redzējis ne Latvijā, ne ārzemēs. Valdības noteikumus par gāzes aizstāšanu ar atjaunojamiem resursiem izstrādāja Vides un reģionālās attīstības ministrijā. Tur stāsta, ka augstās prasības granulu katlu efektivitātei nav ierēdņu kļūda vai paviršība.”

VARAM Klimata finanšu un tehnoloģiju nodaļas vadītājs Raimonds Kašs atzīst, ka ministrija ar augstajām prasībām cerējusi novirzīt potenciālo atbalsta saņēmēju izvēli no granulu izmantošanas uz citiem apkures veidiem. Lai gan politiķi un eksperti par labāko alternatīvu gāzes apkurei uzskata granulas, ierēdņi tās uzskata par pārāk piesārņojošām. Lielā granulu popularitāte privātmāju apkurē pilsētās varot izraisīt situāciju, ka tiek pārkāpti pieļaujamie gaisa piesārņojuma sliekšņi. Kašs neatzīst, ka ierēdņi ar stingrajām prasībām granulu katlu efektivitātei būtu pārcentušies.

Granulu katlus Latvijā ražo tikai daži uzņēmumi. Informācija, ka kāds no tiem būtu savus produktus sertificējis atbilstoši energoefektivitātes noteikumiem, nav atrodama. Lielākais un pieredzes bagātākais granulu katlu ražotājs Latvijā ir ”Grandeg”.

Vides investīciju fondā, kas administrē apkures sistēmu nomaiņas programmu, interesentus aicina uzgaidīt un sola, ka neizpildāmie noteikumi mainīsies. Tomēr tas notikšot, nevis tāpēc, ka tādu apkures katlu nav, bet gan tāpēc, ka mainījusies ģeopolitiskā situācija.

Privātmāju īpašnieki var saņemt arī līdz 5000 eiro, ja gāzes apkuri nomaina pret pieslēgšanos pilsētas centralizētajai siltumapgādei. Šī Vides ministrijas ideja nav populāra. Rīgas siltumā mēneša laikā par šādu iespēju interesējušies tikai 5 cilvēki.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
hmm
hmm

Aparisti. Lai izsauktu policiju nomalēs jārēķinās ar vismaz stundu laika. pa to laiku izklaidējiet noziedzniekus ar pārrunām. Naudas iztēr;ets divkārt. Šitas stulbums. Vai tiešām jaunieši un emigrējušie savēles šos pašus idiotus? Vai tiešām jāatgriežas necivilzētā būtībā?

Mammogrāpsts
Mammogrāpsts

Piekariņš iekrita sūdos. :-))

veselības ministrs daniēls
veselības ministrs daniēls

Ministram acis bildē zilas. Slikta bildes kvalitāte vai kokss?

Cerbers
Cerbers

VARAM kādreiz bija ar smadzenēm, bet tagad ir bez tām, jo dara tādas pat nejēdzības kā Krievija Ukrainā. VARAM mēģina ar nepietiekamiem resursiem vienlaicīgi risināt vairākas lietas un tāpēc nogremdē visu pasākumu. Šādos projektos ir jāizvērtē vai svarīgāka ir gaisa tīrība vai atteikšanās no Krievijas fosilā kurināmā, bet VARAM izvēlas atbalstit Krieviju.

Anniņa
Anniņa

puikiņam pubertātes ùsiņas jau parādijušās !

Elziņa
Elziņa

Ne tikai ūsiņas ! :D

Ieviņà
Ieviņà

jau rīta stīvums sākot parādīties !

sīkais smerdelis pļešs
sīkais smerdelis pļešs

Skaties, mam, man ir divi datori. Mācos ar jauno ieslēgt, izslēgt, pele jāpievieno, jāsakārto ikoniņas lai var nākošreiz atcerēties. Hūlit packard.

Vilis
Vilis

nu kā lai nebalso par LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ , nevis šo puišeli !

Plešuks
Plešuks

Gāzes vietā kurināsim ar demokrātiskām akmeņoglēm un vecām riepām !

Klops
Klops

VARAM ministrs – murmulis atkal lohojas. Klauns no klaunu partijas.