VARAM: Iespējams, KNAB nesaskatīja Ušakova nodarījumā smagas sekas, bet Rīgas dome tik un tā cels prasību tiesā par radīto zaudējumu atlīdzināšanu

Valsts valodas centrs Ušakovs

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumam izbeigt kriminālprocesu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar finanšu līdzekļu pārskaitījumu pašvaldības uzņēmumam “Rīgas satiksme” nebūs nekādas ietekmes uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pozīciju tiesvedībā par Nila Ušakova (S) atstādināšanu no Rīgas mēra amata.

Ministrijā norāda, ka šī gada pavasarī Administratīvā rajona tiesa konstatējusi, ka Ušakova atstādināšana no mēra amata pienākumu pildīšanas bija nepieciešama, samērīga un atbilstoša konstatētajiem pārkāpumiem.

Tiesa trīs tiesnešu sastāvā konstatēja, ka Ušakovs ar vienpersoniskiem lēmumiem, pārkāpjot savas pilnvaras, ir izšķērdējis rīdzinieku naudu vismaz 70 miljonu apmērā, tīši maldinājis deputātus par domes budžeta līdzekļu izlietojumu, nav īstenojis pietiekamu uzraudzību pār “Rīgas satiksme”, pieļaujot postošo korupcijas skandālu un klaji ignorējot rīdzinieku intereses, uzsver VARAM.

Ministrijā norāda, ka tiesa atzinusi par pareizu VARAM rīkojumā secināto, ka veids, kādā tika veikti ieguldījumi “Rīgas satiksmē”, ir prettiesisks. Tiesa ņēma vērā, ka tā rezultātā 2017.gadā radās normatīvajiem aktiem neatbilstošs pašvaldības mantas samazinājums 18 432 000 eiro apmērā. Līdz ar to tiesa šo pārkāpumu uzskatīja par tik būtisku, ka tas pats par sevi jau ir pietiekams pamats pieteicēja atstādināšanai no amata pienākumu pildīšanas.

VARAM norāda, ka KNAB bija uzsācis kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas, kas paredz kriminālatbildību par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. 

Iespējams, KNAB nav saskatījis konkrētajā nodarījumā smagas sekas, par ko ir paredzētā kriminālatbildība, bet atbilstoši Civillikumam un labas pārvaldības principiem Ušakova darbībās joprojām saskatāmi pārkāpumi un pēc tam, kad būs stājies spēkā spriedums par Nila Ušakova atstādināšanu, Rīgas dome varēs celt prasību tiesā pret Ušakovu par radīto zaudējumu atlīdzināšanu, uzskata VARAM.

Ministrija arī norāda, ka Rīgas domei bija tiesības 10 dienu laikā no KNAB lēmuma pieņemšanas pārsūdzēt minēto lēmumu uzraugošajam prokuroram. Savukārt VARAM nebija nekāds procesuālais statuss minētajā lietā un ministrijai nebija tiesības pārsūdzēt minēto lēmumu par procesa izbeigšanu.

ziņots, VARAM lēmuma pamatojumu toreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova atstādināšanai KNAB atzina par kļūdu. Birojs izmeklēšanas laikā konstatēja, ka pašvaldības norādītais maksājuma mērķis – ieguldījumi pašu kapitālā – nav bijis korekts. Tomēr šīs neprecizitātes dēļ pārskaitījums neietekmēja Rīgas domes budžetu, jo finanšu līdzekļi pārskaitīti “Rīgas satiksmes” zaudējumu segšanai, kas radušies sakarā ar braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu, norādīja birojā.

Portāla Puaro.lv ir sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TVnet

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
pilsone
pilsone

Vienkārši izvest aiz stūra un turpat .
Cik zvērīgi reidos biļešu kontrolieri uzbrūk pasažieriem, kā rekets, lai šitie organizētās noziedzības tīkla, ķēdes dalībnieki iedzīvotos uz pasažieru rēķina kļūstot stāvus bagāti nepelnīti, sevišķi smagu kriminālu noziedzīgu nodarījumu rezultātā, ievērojami dienesta stāvokli izmantojot ļaunprātīgi.

noriebies
noriebies

To okupantu dzemdēto dēlu jābāž nekavējoties aiz restēm !!!

Anita
Anita

Nu tad veram slūžas vaļā un visus ministrus, valsts sekretārus un Saeimas komisijas vadītājus sēdinām uz apsūdzēto sola. Tad ģenerālprokuratūrai vajadzētu pārskatīt pēdējos valdības un Saeimas darbības 20 gadus un izvērtēt lēmumus, likumus, noteikumus, kur izpildes vai neizpildes rezultātā, radušies zaudējumi valsts budžetā, zaudējumi uzņēmumiem, darba ņēmējiem, kā arī privātpersonām. Sākot ar brīvā tirgus kropļošanu, politiķu darbības, lēmumu shēmošanu
karteļošanas veidā. Valsts atgūtu vismaz 30% miljardu no katra gada valsts budžeta un mūsu dzīves līmenis Latvijā būtu līdzvērtīgs vidējam dzīves līmenim Eiropā un mūsu tautieši nebūtu pametuši mūsu mīļo Latviju.