Valdība nesamazinās augstāko amatpersonu algas

Valdība nolēmusi nesamazināt valsts augstāko amatpersonu algas. Šāda nostāja pausta atbildes vēstulē Saeimai, vēsta TV3 Ziņas .

Reaģējot uz kolektīvo iesniegumu, kas paredzēja atteikties no politiķu algu straujā kāpuma, Saeima uzdeva valdībai izvērtēt atalgojuma sistēmu. Cerībā tomēr panākt politiķu algu samazināšanu, jau sākta jauna parakstu vākšana.

Kopš gada sākuma politiķu algas kāpušas par vairākiem desmitiem procentu. Visvairāk – par 74% – Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam (AS). Trīs valsts augstāko amatpersonu mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir gandrīz 8000 eiro.

Tik strauju kāpumu par nesamērīgu uzskata Nora Freimane. Viņa ir autore kolektīvajam iesniegumam par politiķu algu iesaldēšanu pagājušā gada līmenī. Saeima to izskatīja decembrī un nolēma, ka iniciatīva jāizvērtē valdībai. Tas noslēdzies ar lēmumu algas tomēr nesamazināt.

Secināts, ka hierarhiskā atlīdzības sistēma, kurā lielāko algu saņem augstākās amatpersonas un pārējo darbinieku atlīdzība ir pakārtota, jāsaglabā bez izmaiņām un jāstiprina.

Krišjānis Kariņš, Ministru prezidents (“Jaunā Vienotība”): “Tas bija viens no Satversmes tiesas uzstādījumiem, ka jāizveido skaidrs hierarhisks modelis, kas ir arī izdarīts. Un tāda atbildes vēstule šodien ir pieņemta valdībā un nosūtīta Saeimai.”

Iniciatīvas autori valdības attieksme nepārsteidz. “Tāda tā arī bija sagaidāma, ka valdības pārstāvji neuzskatīs, ka, palielinot vispirms algas sev, viņi ir darījuši kaut ko nepareizi,” saka Freimane.

Viņa vērš uzmanību, ka valdības atbildē ir būtisks trūkums – nav precizēts, kādā apmērā ierēdņu algas turpina atpalikt no atlīdzības reformas mērķiem.

Nora Freimane, iniciatīvas autore : “Ir jāsāk ar tiem, kuru algas tiešām ir zemas gadiem ilgi. Mēs pat nerunājam tikai par skolotājiem, ugunsdzēsējiem, policiju. Mēs runājam arī par ministriju ierēdņiem, kurus nevar piesaistīt. Tāpēc mūsu valsts pārvalde ir tāda, kāda ir. Ne tur ir efektivitāte, ne tur ir procesu kaut kāda automatizēšana, caurspīdīgums.”

Saeimas Iesniegumu komisijas vadītājs, opozīcijas deputāts Jānis Vucāns (ZZS) uzskata, ka Saeimai būtu jāturpina vērtēt iespēja pārskatīt politiķu atalgojumu. Tomēr viņam ir bažas, ka no valdības saņemtā vēstule ieguls atvilktnē.

“Tā mana sajūta ir tāda, ņemot vērā visu to noskaņu, kāda ir valdošajā koalīcijā, ka nekāda tālāka rīcība no Saeimas puses visdrīzāk nebūs. Protams, ka es redzu, ka Budžeta komisija ir tā, kurai tas būtu jāpavērtē. Tas, kas tur ir minēts, tajā atbildes vēstulē, tur ir ļoti daudz lietu, kas attiecas uz Budžeta komisijas darbu, tik pat lielā mērā arī uz Tautsaimniecības komisijas darbu,” norāda Vucāns.

Savukārt Nora Freimane portālā “manabalss.lv” jau vāc parakstus jaunai iniciatīvai, kas paredz vispirms jūtami palielināt algas ierēdņiem, bet augstāko amatpersonu atlīdzību pagaidām samazināt pagājušā gada līmenī. Taču kopš janvāra beigām to parakstījuši tikai aptuveni 1100 pilsoņu.

“Ja valdībai ir šāda te bezkaunība un tautai tas liekas pieņemami, tad ar to mēs arī dzīvojam,” saka Freimane.

Lai jauno iniciatīvu iesniegtu Saeimā, vēl jāsavāc gandrīz 9000 parakstu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Riebeklis
Riebeklis

Par darbu maksā, bet par nedarbiem pašiem ir jāsamaksā un vērtējumu darbs vai nedarbs dos speciālisti nevis apdullināta sabiedrība. Viņiem pašiem ir jāpiemaksā par iespēju sēdēt tajos beņķos.

Raitis
Raitis

Ministriem un politiķiem labas algas ir jāmaksā par labi padarītu darbu. Ja viņi tautai var paskaidrot ko viņi dara, kāpēc viņi to dara, ar kādu mērķi un par lēmumiem un rezultātiem uzņemas pilnu atbildību. Kā to tagad prasa no dzērājšoferiem, bez kādām kompensācijām jāatbrīvo amats un ja valstij radušies materiāli vai finansiāli zaudējumi, tad kapitāla vai īpašumu konfiskācija. Kariņam jau kādas 10 reizes būtu jāatkāpjas no sava amata, par vakcīnu iepirkumu, par nerealizētajām reformām veselības nozarē, izglītības nozarē, par bardaku Aizsardzības ministrijā un t.t.t. Par ko vispār Kariņš un Saeimas priekšsēdētājs atbild šajā valstī????? Ne par ko, jo labi ieeļots… lasīt vēl »

RPal.
RPal.

Nu, nu,…kā ar azartspēļu lobēšanu plešiņa izpildījumā? Varbūt arī tāpēc tās nesamērīgās ”algas” nepieciešamas?

tika
tika

Latiņa ir jānor visiem dakterīšiem, automehāniķiem un minimālais atskaites punkts jebkurā padomē un valdē…. nu kur tad vēl zemāk. Ne katram ierednītim tā uzreiz tiks

Pavļuts Marozovs
Pavļuts Marozovs

Kad augstākās amatpersonas aizpildīs ienākumu deklarācijas par 2022. gadu? Vai viņiem vairs nav jāaizpilda?

Algas
Algas

Visvairāk izbrīna tas, ka šitiem priekš algām uzreiz atrodas līdzekļi. Bet kā vajag mediķiem, ugunsdzēsējiem, skolotājiem, policistiem, tā naudas nav. Tieši šovakar jebkurš var apskatīties troļļu fermu darbībā ieejot delfos, apskatoties komentārus rakstam par mediķu un skolotāju protestu. Pēkšņi mediķi slikti strādā, naudas nav, un vispār normāli cilvēki šajā valstī neejot protestēt. Tātad priekš troļļu fermas arī ir nauda.