Vai prezidentam Vējonim izdosies pārspēt Vīķi-Freibergu?

Prezidentam Vējonim, kurš tikai vakar stājies amatā, sabiedrība jau ir veltījusi atzinīgus vārdus, vēsta TVnet.lv. Taču tirgus un sociālo pētījumu kompānijas “GfK Baltic” sadarbībā ar aģentūru LETA veiktā aptauja liecina, ka Latvijas iedzīvotāji šobrīd par labāko Valsts prezidentu atjaunotās Latvijas vēsturē uzskata eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu (attēlā).

Tostarp aptaujā atklājies, ka daudz kritikas saņēmušais bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš iedzīvotāju ieskatā tomēr ir otrais labākais Valsts prezidents atjaunotās Latvijas vēsturē. Viņu par savu ideālo prezidentu nosaukuši 13% respondentu, savukārt nākamo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kurš trešdien stājies valsts vadītāja amatā, izraudzījušies vien 1% respondentu.

Zemāku atbalstu izpelnījies eksprezidents Valdis Zatlers, kuru par labāko prezidentu nosaukuši 2% respondentu, savukārt pirmais atjaunotās Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis izpelnījies 9% respondentu simpātijas. Tomēr salīdzinoši lielai aptaujāto daļai, attiecīgi 19%, bija grūti atbildēt uz jautājumu.

Vīķi-Freibergu par labāko Valsts prezidentu lielākoties jeb 56% gadījumu nosauca tieši vīrieši, bet sievietes – 55%. Par Bērziņu lielākoties balsoja sievietes, bet par Ulmani vienlīdzīgi balsojuši gan vīrieši, gan sievietes. Tikmēr Zatlera simpātijas lielākoties izraisījušas vīriešos. Savukārt Vējoni par labāko prezidentu ar nelielu pārsvaru nosaukušas sievietes jeb 2% gadījumu.

Vīķei-Freibergai ir arī lielāks latviešu atbalsts, jo 78% respondentu viņu nosauca par labāko Valsts prezidenti, savukārt cittautieši tikai 17%. Ievērojams cittautiešu atbalsts izteikts Bērziņam – 27% viņu nosaukuši kā labāko, bet tikai 4% latviešu.

Lielu cittautiešu atbalstu izpelnījies arī Ulmanis, viņu darba stila piekritēji 18% gadījumu bija tieši cittautieši, bet latvieši, līdzīgi kā Bērziņam, tikai 4%. Ar dalītām izjūtām Zatleru par labāko atzinuši vien 3% cittautiešu un tikai 2% latviešu. Salīdzinoši neliels atbalsts izrādīts arī Vējonim, kuru par labāko izvēlējušies 1% latviešu un 2% cittautiešu.

Attiecībā uz lielāko atbalstu dažādās vecuma kategorijās Vīķe-Freiberga vislielāko atbalstu izpelnījusies 18 līdz 24 gadus vecu respondentu grupā jeb 71%. Bērziņu par labāko lielākoties nosaukuši respondenti vecumā no 55 līdz 65 gadiem, bet Ulmani no 25 līdz 34 gadiem. Tikmēr Zatlera darbu, līdzīgi kā Vējoņa, par labāko atzinuši respondenti vecumā no 45 līdz 54 gadiem.

Tikmēr ievērojamāko atbalstu Vidzemē izpelnījusies Vīķe-Freiberga, bet Latgalē liels atbalsts bijis Ulmanim. Tāpat Latgalē novērtē Bērziņa darbu, taču viņu par labāko Valsts prezidentu nosaukuši arī Rīgā. Zemgalē lielākā daļa respondentu atzinīgi vērtējuši tieši Zatleru. Savukārt Vējoņa atbalsts dalās – viņu par labāko izraudzījušies viņa atbalstītāji Kurzemē un Rīgā.

Vai Latvijas jaunajam prezidentam Raimondam Vējonim izdosies pārspēt tautas mīlēto bijušo valsts vadītāju Vairu Vīķi-Freibergu?

 

Avots: LETA

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
valentina
valentina

veselību Vējonim……turaties mēs vēlam drīzu izveseļošanos……

ance
ance

Vai veročkai pietrūkst naudiņas sejas maskām un masierim? Sakrunkojusies kā tukšs tabakmaks.
Nesaprotu, ko var jūsmot par šo veču, kas vairāk “zīmējās” nekā darbojās Latvijas un tautas labā. Par Vējoni vēl nekādu vērtējumu nevar dot: vēl jau nav darbības. Nesaprotu, ka vajadzīga šī utu skaitīšana: tik vērtē tā un tik tā… Tikai mūsu naudu tērē…

Guncha uz jātiek vaļā
Guncha uz jātiek vaļā

Lūk VVF kā reiz bija ļoti spilgts pieminētā sindroma piemērs, kaut vai ar skriešanu augšā Buša lidmašīnā, kaut vai ar to, ka liekas svarīgāk ko citi par mums domā nekā ko mēs paši domājam par sevi. Kaut kāda Briseles junkura viedoklis svarīgāks, par pašu Annas tantes viedokli. Tas un nevis kaut kas cits ir kalpa sindroms.

Jambo
Jambo

Jebkuram vajadzētu būt absolūtam dundukam, lai nepārspētu šo augstprātīgo, alkatīgo, sliktā latviešu valodā runājošo kundzīti. Veiksmi Vejonim.

Jātiek vaļā no kalpa sindroma
Jātiek vaļā no kalpa sindroma

Vaira patiešām ir pasaules līmeņa politiķe-skaista,izturēta un gudra un laba oratore! Vēl Latvijai būtu prezidents, kurš varētu pat pārspēt Vairu-Egīls Levits, bet Saeimas ZZS ar Āboltiņu noskauda mums šo iespēju. Latviešu žurnālisti ceļ Vējoni debesīs, jo latvietim patīk, ka tāds pats savējais. Latvieši gudrāko labāko vērtīgāko noliedz. Tā ir liela liela latviešu nelaime. Mūsu sporta komentētāji arī bieži jūt līdzi zaudētājam, nevis priecājas par uzvarētāja meistarību.Kalpa sindroms! Jātiek vaļā!