Slepenā valdības sēdē runātais atklāj, kā Znotiņa iesaka manipulēt ar informāciju un maldināt sabiedrotos

Ilze Znotiņa

Maz bija tādu politiķu, kas pēc tam, kad FATF neiekļāva Latviju tā dēvētajā pelēkajā sarakstā, neizmatoja izdevību piespraust sev ordeni par veiksmīgo finanšu sistēmas kapitālo remontu. Nebūt “pelēkajā sarakstā” gan, starp citu, nav nekāds milzu sasniegums – ja neskaita Islandi, neviena kaut cik normāla valsts nav šajā sarakstā. Tajā nebūt ir nevis kāds liels sasniegums, bet vienkārši civilizētas valsts pašsaprotama pazīme.

Lai vai kā, tagad atklājās, ka, iespējams, izvairīties no šī saraksta Latvijai ir ļāvusi Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieces Ilzes Znotiņas veiksmīga manipulācija ar informāciju. Slepenas valdības sēdes protokols, kuru publiskojis raidījums “deFacto”, rāda, ka lieliskos līdzekļu iesaldēšanas rādītājus ir izdevies panākt, nevis veicot visaptverošas kontroles pasākumus finanšu sektorā, bet tikai un vienīgi mokot ABLV jau nedzīvo ķermeni. Proti, tajās daudzajās bankās, kuru pati pastāvēšana nav saprotama vērotājam no malas, tajās bankās, kurās transakcijas notiek vēl aizvien un pastāvīgi, Latvijas Finanšu izlūkošanas dienests nav spējis atrast neko vai tikpat kā neko un visi spīdošie rezultāti attiecas tikai uz jau darbu beigušo ABLV.

Znotiņa ministriem esot teikusi burtiski sekojošo: “Mums ir par 504% palielinājies iesaldēto naudas līdzekļu skaits, tas ir milzīgs apjoms. Tas apliecina, ka mēs saprotam, ko mēs darām. Protams, jāatzīst, ka no šiem līdzekļiem ir ļoti liela daļa proaktīvi veiktā iesaldēšana ABLV kontos, kam tiešā veidā nav sakara ar citiem sektora dalībniekiem. Bet mums nav jāstāsta šī otrā daļa.” 

Šādi veikts kapitālremonts raisa bažas. Nav šaubu, ka ja tik augsta amatpersona kā kontroles dienesta vadītāja I. Znotiņa izvēlas nestāstīt kaut ko saviem ārvalstu partneriem, sagroza informāciju, viņa spēj panākt efektu. Jautājums, cik ilglaicīgi ir šādi panākumi un cik ilgi šādi varēs noslēpt to, ka bez uzņēmēju spīdzināšanas nekādi citi soļi, kas reāli ietekmētu AML risku mazināšanu, nav sperti. Vēl aizvien neviena banka Latvijā nav pārtraukusi savu darbu AML noteikumu pārkāpšanas dēļ, kas ir grūti saprotams jebkuram vērotājam no malas, ņemot vērā, kāda ir mūsu finanšu sistēmas reputācija. Latvijas uzraugošās institūcijas pat kapitālā remonta apstākļos neatrada nevienā bankā Latvijā nekādus sodāmus AML pārkāpumus, savukārt atskaitījās par spožiem rezultātiem tikai un vienīgi uz ABLV rēķina, kurā, kā zināms, arī Latvijas finanšu kontroles dienesti pirms tam nebija atraduši nekādus vērā ņemamus pārkāpumus. 

Lai vai kā, es būtu ļoti uzmanīgs ar to šampanieša dzeršanu un triumfālajiem paziņojumiem, kas šajās dienās izskanējuši.

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Andris
Andris

Laikam melot un blēdīties ir labais tonis, tas pēdējā laikā izpaužas aizvien stiprāk. Arī šī dāma izskatās pēc raganas.

Mupāns
Mupāns

Petrāviča,Viņkele un

Mupāns
Mupāns

Petrāviča,Viņkele un tagad vēl šitā kuce.Kaut kur visas līdzīgas.I pēc izskata un melo acīs skatīdamās.Vēl laikam tā briesmone Circene,kura aizklapēja cik slimnīcas.

Juris
Juris

Tā ir ierasta prakse, skaitās viens no diplomātijas augstākajiem sasniegumiem, padarīt melnu par baltu. Tādā veidā tiek manipulēts ar sabiedriskajiem mēdijiem veidojot ”pareizu” sabiedrisko domu,teiksim, kaut piešķirot fosīlai dabas gāzei zaļās enerģijas statusu, noziedzīgi plānojot tik tiešām zaļās enerģijas aizliegšanu malkas apkurei pārejot uz gāzes apkuri un daudzi citi piemēri. 30 gadu laikā labi tas nostrādājis valsts iekšienē veicinot valsts atpalicību. Valsts atpalicība sāk kļūt par traucēkli daudziem pasākumiem, gan labiem, gan noziedzīgiem, tādēļ sākas pīlīšu pūšanas laikmets Latvijā arī ES un tuvāko sabiedroto informēšanā. Nav grūti iedomāties, ar ko tas var beigties. Izspļaus, kā saulespuķu sēnalas, tieši Krievijas apkampienos.… lasīt vēl »

reņģe
reņģe

Starp citu, Islande šķiet bija tieši tā vieta, kur vara atteicās glābt bankas par tautas naudu. Tautas vara. Sveicināti ārējās pārvaldes un muļķu zemē.

azalea
azalea

Ko iesaldēja ABLV bankā nav grūti saprast, bet nav saprotams, kā Finanšu izlūkošana ar tik jaunu priekšnieci priekšgalā to ABLV /likvidēta/ bijušo netiešo sakaru ar citiem sektora dalībniekiem kontrolēs. Vai visi FI skatās un domā vienā virzienā? Kā sastāv ar tiem kurmīšiem?

Beka
Beka

Neizskatās labi, jautājums vai tā Znotina vispār kaut ko jēdz vairāk kā tīri sievišķo šarmēšanu?

Protams
Protams

Vai ir bijis domāt kaut kā savādāk? Bilde te ir nepārprotama

sandra
sandra

Pievienoties diskusijai…

sandra
sandra

Pievienoties diskusijai… vai taa bilde atbild patiesibai ,vai acu aizmigloshanai no patiesibas

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Tas vairs nav principiāli, Latvija arvien vairāk pielietos jaunas (sen aizmirstas)prakses, kas degradētu Latvijas idejisko kodolu…