Jūtas apdraudēti? Divu partiju deputāti rosina ierobežot termiņu tiesībsarga amatam

Jansons Juris

Vairāki “Jaunās Vienotības” un “Attīstībai/Par!” Saeimas deputāti rosina veikt vairākas izmaiņas likumā saistībā ar tiesībsarga apstiprināšanu amatā, tajā skaitā noteikt divu termiņu ierobežojumu tiesībsarga amata ieņemšanai.

Tiesībsarga likumā paredzēts noteikt, ka viena un tā pati persona var būt par tiesībsargu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Pašlaik valstī vairāku augstu amatu ieņemšanai ir noteikts divu termiņu ierobežojums.

Pašreizējam tiesībsargam Jurim Jansonam šis ir otrais termiņš amatā.

Tāpat deputātu piedāvātie grozījumi paredz, ka tiesībsarga amata kandidatūru pašreizējo piecu deputātu vietā būs jāizvirza vismaz desmit deputātiem.

Plānots paaugstināt prasības tiesībsarga amata kandidātam, nosakot, ka pretendentam ir jābūt ar maģistra vai tam pielīdzināma grādu. Tāpat paredzēts likumā ierakstīt, ka kandidātam ir jāpārvalda latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas.

Rosināts arī atcelt tiesībsarga administratīvo imunitāti, līdzīgi kā tā jau ir atcelta Saeimas deputātiem un tiesnešiem.

Parlamentārieši norāda, ka likuma grozījumiem sagaidāma pozitīva ietekme, jo tie veicinās tiesībsarga kā nozīmīgas Saeimas vēlētas amatpersonas cilvēktiesību aizsardzības jomā prestižu un vairos sabiedrības uzticību tiesībsarga institūtam.

Ar iniciatīvu tās autori nākuši klajā laikā, kad Satversmes tiesa, izskatot pēc tiesībsarga Jura Jansona pieteikuma ierosinātas lietas, ir atzinusi par neatbilstošiem Satversmei vairākus normatīvos aktus, kuri Saeimai un valdībai būs jāpārskata.

Satversmes tiesas lietvedībā ir vēl vairāki J. Jansona pieteikumi – arī par mediķu darba samaksas neatbilstību likumā noteiktajam apmēram.

Vislielāko rezonansi izraisīja jūnija beigās pasludinātais Satversmes tiesas spriedums lietā par garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa neatbilstību Satversmei, uzliekot par pienākumu Saeimai un valdībai to pārskatīt un izveidot pamatotu, aprēķinos un ekonomiskajā realitātē bal­stītu GMI apmēra metodoloģiju. Satversmes tiesa par neatbilstošu pamatlikumam atzina arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem, jo pabalsts tā saņēmējiem negarantē pamatvajadzību apmierināšanu.

Abās lietās pieteikuma iesniedzējs bija tiesībsargs.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jurīc
Jurīc

Pareizi. Lai neiesēžas. Varēs atkal balotēties un pierādīt sevi politikā vai uzņēmējdarbībā.

Lamata
Lamata

Tas jau bija gaidāms. Tad jāpārskata pilnīgi visu iecelto amatpersonu darbības laiks, kas ir ilgāks par 2 termiņiem.