Rīgas skolu direktori izvirza vairākas prasības pašvaldībai

skolotāju lojalitātes likums

Šodien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā notiks sanāksme ar Rīgas skolu skolu direktoriem par viņu izvirzītajām prasībām, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Pašvaldībā norāda, ka ir jāveic aprēķini, lai precīzi noteiktu, kādu iespaidu prasības atstātu uz Rīgas 2023.gada budžetu, kā arī jāturpina dialogs ar Izglītības un zinātnes ministriju par pedagogu atalgojuma sistēmas maiņu.

“Tomēr jau šobrīd mēs redzam, ka papildu finansējums nepieciešams ne vien pedagogu atalgojuma palielināšanai, bet augošo energoresursu cenu dēļ ievērojami līdzekļi – vismaz 9 miljoni eiro – būs nepieciešami arī skolu ēku uzturēšanai,” norāda Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka (LA).

Ratinīkas ieskatā, skolu direktoru vēstulē norādītās prasības skaidri iezīmē problēmas, kas šajā jomā pastāv nacionālā līmenī. Liela problēma visā Latvijā esot gan jaunu pedagogu sagatavošana, gan vakanču aizpildīšana, kā arī nevienlīdzīgās mērķdotācijas skolotāju algām Rīgā un citās pašvaldībās.

Rīgai daudzu gadu garumā pēc spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem tiek piemērota tāda proporcija, kuras rezultātā Rīgas skolas pedagogu darba samaksas izdevumu segšanai saņem par 6% mazāku finansējumu nekā citas valstspilsētas un par 15% mazāk nekā Pierīgas pašvaldības.

Arī paredzētā skolotāju atalgojumu sistēmas maiņa aktualizētās problēmas risinās tikai daļēji, vērtē Ratinīka.

Kā zināms, Rīgas skolu direktori nosūtījuši atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām un pašvaldībai, kurā prasa steidzami risināt pedagogu trūkuma problēmu galvaspilsētas izglītības iestādēs.

Skolu vadītāji norāda, ka jau vairākus gadus skolās trūkst pedagogu un situācija esot katastrofāla. Turklāt katru gadu pieaugot prasības pedagogiem un nākot klāt arvien jaunas funkcijas – sadarbība pedagogu grupās, plānojot mācību saturu, savstarpējā mācību stundu vērošana un stundu analīze, metodisko materiālu veidošana atbilstoši jaunā satura prasībām, Covid-19 pandēmijas ierobežošanas un citas prasības.

Joprojām notiekot dažāda līmeņa reformas un noteikumu maiņa gan izglītības saturā, gan procesā, gan arī skolu pārvaldībā un administrēšanā, neņemot vērā izglītībā esošo krīzes situāciju.

Kā norādīts vēstulē, lai nodrošinātu mācību procesu, skolu vadība pedagogu trūkumu risina, palielinot jau esošo pedagogu slodzes, kas veido strādājošo pedagogu pārslodzi, līdz ar to arī izdegšanu, rezultātā no skolām aiziet arī tie pedagogi, kas normālos darba apstākļos turpinātu darbu.

Tādēļ Rīgas skolu direktori aicina atbildīgās institūcijas problēmu risināt nekavējoties.

Izglītības un zinātnes ministrijai tiek prasīts nodrošināt Darba likuma ievērošanu attiecībā pret pedagogiem, kā arī lemt par bezmaksas studiju iespējām pedagoģijā un budžeta studiju vietu skaita palielināšanu topošajiem skolotājiem.

Rīgas pašvaldībai tiek prasīts noteikt no pašvaldības budžeta līdzekļiem apmaksāto vietu skaitu augstskolās, nodrošināt izglītības iestādēs pedagogu mentoru un mācīšanās konsultantu slodzes un palielināt izglītības iestādēm pašvaldības piemaksu no 7,11 eiro līdz 35 eiro par likmi.

Pašvaldība tiek aicināta lemt par stipendijām Rīgā strādājošiem studentiem, lemt par nekustamā īpašuma nodokļa samazināšanu pedagogiem, 100% atlaidi sabiedriskajā transportā, atlaidēm pedagogiem komunālajiem pakalpojumiem, kā arī lemt par programmu, kursu organizēšanu vidusskolēniem, kas motivētu studēt pedagoģiju.

Vēstuli parakstījuši vismaz 89 skolu vadītāji.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
progresīvie deģenerāti
progresīvie deģenerāti

Lai iebāž tās prasības sev vienā vietiņā