Rīgas mērs Nils Ušakovs atstādināts no amata

Nils Ušakovs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”) izdevis rīkojumu par Nila Ušakova (“Saskaņa”) atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Šāds lēmums pieņemts par likumos noteikto pienākumu nepildīšanu un pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Ušakovs sola rīkojumu apstrīdēt tiesā.

Ministra rīkojumā uzskaitīta virkne likumpārkāpumu, ko Ušakovs pieļāvis kā pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” kapitāla daļu turētājs un kā Rīgas domes priekšsēdētājs.

Pūce Latvijas Radio piektdienas rītā skaidroja, ka Ušakovs atstādināts no amata, jo kā pilsētas mērs un “Rīgas satiksmes” kapitāldaļu turētājs viņš ir pārkāpis likumu un nav nodrošinājis to, ka tiek ievērotas rīdzinieku intereses šajā uzņēmumā, tika pieņemti lēmumi, kas pārkāpj likumu, un arī pieļauta bezdarbība, kas noveda pie smagām sekām.

Piemēram, Rīgas dome vairākkārt lēmusi palielināt “Rīgas satiksmes” kapitālu un arī novirzījusi tam naudu, ko pārskaitījusi uzņēmumam, taču pats kapitāldaļu turētājs nav nodrošinājis to, ka nauda ieskaitīta uzņēmuma kapitālā, un tā iztērēta kārtējiem uzņēmuma izdevumiem, skaidroja Pūce.

Rezultātā Rīgas dome zaudējusi savu mantu – vairāk nekā 28 miljonu eiro apmērā, sacīja Pūce.

Pūce LTV “Rīta panorāmai” sacīja, ka arī “Rīgas satiksmes” iepirkumi domē saskaņoti, neievērojot likumā noteikto kārtību, neveicot nekādu ekspertu novērtējumu, tādā veidā ir radītas sekas pašvaldībai.

Pūce LTV uzsvēra, ka pieļautie pārkāpumi ir būtiski un radījuši juridiskas un finansiālas sekas pašvaldībai.

Pūce rīkojumā norāda – Rīgas domes vadītāja atstādināšana nepieciešama, “lai sodot Ušakovu, nodrošinātu sabiedrības interešu un tiesību ievērošanu un radītu sabiedrībā apziņu, ka valsts aizsargā indivīdu intereses un tiesības, veicina politiskās un tiesiskās kultūras izaugsmi, personu atbildības un tiesiskās kārtības noturību, kā arī tiek reaģēts uz pieļautiem tik būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem”.

“Vienlaikus atstādināšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu domes turpmāku tiesisku darbību lēmumu pieņemšanā un nepieļautu turpmāku normatīvo aktu pārkāpumus un kompetento institūciju prasību nepildīšanu, tādējādi vairojot tiesisko nihilismu,” teikts rīkojumā.

Ušakovs atstādināts, lai “novērstu risku, ka šādi pārkāpumi var atkārtoties un radīt jaunas sekas, un arī brīdinošs [solis]”, LTV sacīja Pūce.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā 30 dienu laikā no tā publicēšanas. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šā gada 21. martā paziņoja, ka ministrija juridiskā pārbaudē konstatējusi virkni iespējamu likumu pārkāpumu pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” uzraudzībā un arī Rīgas domes darbā. Par ministrijas konstatēto Ušakovam bija jāsniedz paskaidrojumi, un tam bija dota nedēļa laika – līdz pagājušajai ceturtdienai, 28. martam.

Ušakovs pagājušajā piektdienā, 29. martā, paziņoja, ka ir nosūtījis VARAM atbildes vēstuli. Tajā, pēc Ušakova teiktā, atspēkots visos punktos minētais par iespējamiem pieļautajiem likumu pārkāpumiem. Vienlaikus Ušakovs norādīja, ka sagatavotais pieprasījums sniegt paskaidrojumus par SIA “Rīgas satiksme” un domes darbu bijis juridiski vājš un politizēts.

Ušakovs iepriekš teica: ja Pūce nolems viņu atstādināt no Rīgas mēra amata, šis lēmums tiks pārsūdzēts tiesā. Tiesa, Ušakovs Rīgas mēra amatu tāpat drīzumā varētu atstāt tāpēc, ka izlēmis maijā kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Komentējot Ušakova solījumus apstrīdēt atstādināšanu tiesā, Pūce sacīja, ka Latvija ir tiesiska valsts un katram ir tiesības aizstāvēt savas tiesības tiesā, bet ministrija ir pārliecināta, ka tiesas lēmums būs labvēlīgs VARAM.

Savukārt, komentējot iepriekš izskanējušos pārmetumus, ka Ušakova atstādināšana būs politiski motivēta, Pūce sacīja, ka šāda tendence ir novērota – ja cilvēks pieķerts likuma pārkāpumā, viņš taisnojas, ka tā ir politiskā vajāšana.

Pēc Ušakova atstādināšanas Rīgas mēra pienākumus pildīs domes priekšsēdētāja vietnieks līdz brīdim, kamēr būs ievēlēts jauns priekšsēdētājs.

Ušakovs LTV sacīja, ka, kamēr viņš ir atstādināts no amata, mēra pienākumus pildīs viņa vietnieks Oļegs Burovs (“Gods kalpot Rīgai”).

Kā atstādināšanu no amata komentē Ušakovs?

No Rīgas domes priekšsēdētāja amata atstādinātais Nils Ušakovs (S) gatavojas pārsūdzēt šo lēmumu un ir pārliecināts, ka visi pārmetumi tiesā būs apgāžami.

Ušakovs sociālajos tīklos izplatītā paziņojumā pauž nostāju, ka Pūces lēmums ir politisks.

“Rīgas domes vēlēšanās 2017 gadā esošais ministrs Pūce saņēma ap 5000 rīdzinieku balsu. Es saņēmu 105 000. 10 gadu laikā uzvarēt mani godīgā, atklātā un demokrātiskā cīņā viņiem ne reizi neizdevās. Taču tagad ir citi laiki – “tiesiskuma bez robežām” laiki,” ironizējis Ušakovs.

“Saskaņas” politiķa skatījumā, Pūces lēmums esot “absolūti prettiesisks”.

“Viņa saraksts ar pārkāpumiem ir mēģinājums atrasts nebūtiskus procedūras pārkāpumus. Tajā skaitā arī pārmetums par to, ka atbilde ministram tika nosūtīta pa parasto pastu, nevis elektroniski. Tas viss, protams, tiks apstrīdēts tiesā,” uzsvēris Ušakovs.

Tiesāšanos Ušakovs nodēvējis par “spiediena un pazemojumu ceļu”.

“Taču par manu raksturu jūs varat nešaubīties. Es tikšu galā ar šiem pārbaudījumiem un jebkuros apstākļos palikšu ar saviem vēlētājiem. (…) Par mēru mani padarīja mani vēlētāji rīdzinieki un tikai viņi var mani atlaist, nevis Pūce un kompānija,” teikts politiķa paziņojumā.

“Pagaidām es vēlos pateikt paldies visiem rīdziniekiem, visiem saviem atbalstītājiem par šiem desmit darba gadiem. Kopā mums izdevās paveikt ļoti daudz mūsu pilsētai,” izteicies Ušakovs, kurš vēl pirms Pūces lēmuma tika paziņojis, ka ir gatavs pamest Rīgas mēra krēslu par labu vietai Eiropas Parlamentā.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Pēdējais slepkava
Pēdējais slepkava

Sveiks, Nil! Ļoti labi, ka Tev iet tik labi kā iet, bet ļoti žēl, ka Tu neesi attiecībā pret mani pašu tieši tikpat žēlsirdīgs gluži kā daži labi Maskavas iedzīvotāji.

Ēriks
Ēriks

Kad to okupanta atvasi tiesās, jo šī ušakova laikā tiešām pazuduši desmitiem miljoni eiro.