Rīgas dome zaudē tiesā par Anatolija Aļeksejenko atbrīvošanu no departamenta direktora amata

Anatolijs Aļeksejenko un Edmunds Cepurītis

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma apmierināt no amata atbrīvotā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko prasību par Rīgas pilsētas pašvaldības lēmumu, ar kuru viņš tika atstādināts no amata pienākumiem.

Tāpat tiesa no Rīgas pilsētas pašvaldības par labu Aļeksejenko lēma piedzīt vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējumu laiku.

Spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā 20 dienu laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

Kā zināms, Rīgas dome 2021.gada 28.aprīlī atbalstīja Aļeksejenko atbrīvošanu no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora amata.

Aļeksejenko paredzēts atbrīvot no departamenta direktora amata, ja saistībā ar vienu no Rīgas pašvaldības iesniegtajiem prasības pieteikumiem tiesa pieņems spriedumu par darba līguma izbeigšanu. Attiecīgajam spriedumam, lai amatpersonu atbrīvotu no amata, ir arī jāstājas spēkā.

Pret Aļeksejenko bija sāktas divas disciplinārlietas. Pirmā lieta bija par ilgstošu interešu konfliktu, kurā viņš atradies, pieņemot lēmumus par savu bērnu māti (RD Vides departamenta direktoram Aleksejenko sašūpojies krēsls – algojis gan bijušo, gan esošo dzīvesbiedri – Puaro.lv ). Tostarp pieņemtie lēmumi ir saistīti ar atalgojumu un prēmēšanu. Turklāt Aļeksejenko neesot veicis darbības, lai šo interešu konfliktu novērstu.

Otrā lieta bija saistīta ar Aļeksejenko bijušo sievu, kura tikusi algota departamentā. Šajā lietā esot saskatāmas fiktīvas nodarbinātības pazīmes. Ņemot vērā, ka šī lieta tiek izmeklēta, lai noskaidrotu visus apstākļus, Aļeksejenko atstādināts no amata, lai netraucētu informācijas iegūšanai.

Aļeksejenko notiekošo nodēvēja par politisku izrēķināšanos no Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša (PP) puses, kurš iepriekš vēlējies panākt kādas konkrētas firmas uzvaru konkursā. Aļeksejenko esot ieteicis Cepurītim to nedarīt. “Nu viņš apvainojās,” toreiz pauda atlaistais domnieks.

Ņemot vērā, ka Aļeksejenko atbrīvošanai no amata nepiekrīt arodbiedrība, Rīgas dome vērsusies tiesā.

KNAB jau iepriekš bija sācis resorisko pārbaudi par Aļeksejenko iespējamo interešu konfliktu.

Likums par amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā paredz 70 līdz 700 eiro lielu naudas sodu, kā arī valsts amatpersonas tiesību izmantošanas aizliegumu līdz diviem gadiem.

Iepriekš ar Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa (PP) rīkojumu par Mājokļu un vides departamenta direktora pienākumu izpildītāju iecelts Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas vadītājs Edijs Pelšs.

Rīgas domes skaidrojums par tiesas spriedumu saistībā ar A. Aļeksejenko atstādināšanu no amata

Rīgas pašvaldība saņēmusi tiesas spriedumu, ar kuru ir atzīta par nepamatotu Anatolija Aļeksejenko atstādināšana no darba Rīgas domes Mājokļu un Vides departamentā līdz tiesvedības procesa beigām.

Pašvaldība šādam spriedumam nevar piekrist, jo šāds tiesas spriedums ir novērtējams kā formāla Darba likuma piemērošana, nepamatoti nevērtējot lietas apstākļus pēc būtības. Proti, lai gan Darba likums paredz ierobežojumus darbinieka atstādināšanā, tomēr likums pēc būtības neregulē situācijas, kad darbinieks ir izdarījis būtiskus pārkāpumus, kas liedz viņam turpināt darbu pašvaldībā, bet vienlaikus darbinieka arodbiedrība nepiekrīt darbinieka atbrīvošanai. Tieši šādos gadījumos tiesu praksē ir ticis atzīts, ka darbinieku atstādināšana līdz tiesvedības procesa beigām (kamēr tiek izskatīta darba devēja prasība par darba līguma izbeigšanu ar darbinieku sakarā ar konstatētajiem pārkāpumiem) ir pieļaujama, jo tiesas procesi šādās lietās nevar tikt izskatīti trīs mēnešu laikā (kas ir Darba likumā noteiktais pieļaujamais maksimālais atstādināšanas termiņš).

Ievērojot norādīto un ka šajā tiesas spriedumā nav pēc būtības vērtēts A.Aļeksejenko rīcībā konstatētais būtiskais pārkāpums, bet tikai formāli pārbaudīta atstādināšanas no darba pamatotība, tad pašvaldība šo spriedumu pārsūdzēs. Tādējādi tas nestāsies spēkā un pašvaldība neatjaunos A.Aļeksejenko darbā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
zinātāja
zinātāja

Kārtējo reizi pārliecinājos, ka Latvijā tiesa ir pērkama.

plana
plana

politlēmumi proletārismā te sadūrās ar jkp bezkompromisa tiesiskumu Turpniet meklēt Z;ens patiešām nepietiekoši aktīvi piedalījās pilsētas bīstamības vairošanā, pat staķīšus nesprauda ielas vidū Nu galīgi nepolitiski plānoja