Rīgas brīvostas valdē ieceļ Rīgas domnieku Štelmaheru un SM ierēdni Priedīti-Kancēviču

Rīgas brīvostas valdē iecelts Rīgas domes deputāts Edgars Štelmahers (Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu Apvienība) un Satiksmes ministrijas (SM) Juridiskā departamenta direktore Liene Priedīte-Kancēviča, ceturtdien, 13. jūlijā, nolēma valdība.

Štelmahers Rīgas brīvostas valdē nomainīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pārstāvi brīvostā, partijas “Latvijas attīstībai” pārstāvi Viesturu Zepu. Štelmaheru valdē virzīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (“Apvienotais saraksts”). 

Savukārt līdzšinējā SM pārstāvja Andra Ozoliņa vietā darbu Rīgas brīvostas valdē sāks SM Juridiskā departamenta direktore Liene Priedīte-Kancēviča. Kā zināms, Ozoliņš aprīlī iesniedza atlūgumu.

Valdība ļāvusi abiem jaunajiem Rīgas brīvostas valdes locekļiem apvienot amatus.

Lienei Priedītei-Kancēvičai ir vairāk nekā 20 gadu darba pieredze publisko tiesību jomā vadošā amatā Satiksmes ministrijā. Priedīte-Kancēviča strādājusi arī Pāvilostas ostas valdes locekles amatā, VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” padomes priekšsēdētājas amatā un VAS “Latvijas Pasts” padomes priekšsēdētājas amatā.

Savukārt Štelmaheram ir bakalaura grāds biznesa administrācijā un vadībā, kā arī pieredze vairāku juridisko personu valdes locekļu amatos. Štelmahers no 2017. līdz 2022. gadam ir darbojies uzņēmuma SIA “Uprent” padomē, bet šobrīd viņš ir Rīgas domes deputāts, SIA “New Rosme” un SIA “Funky Fish” valdes loceklis, kā arī biedrības “Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija” prezidents.

Vēl šī gada maijā Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņoja, ka pret Sprindžuka rīkojumu atbrīvot Zepu un amatā iecelt Štelmaheru iebilda Tieslietu ministrija, kas minēja, ka ostas nolikums paredz valdes locekļus iecelt uz pieciem gadiem, taču Zeps tik ilgi amatā vēl nav sabijis.

Kā zināms, SM pašlaik strādā pie rīkojuma projektiem par Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidēšanu no šī gada 31. decembra.

Pašlaik likumā ir paredzēts, ka Rīgas un Ventspils ostu pārvaldes jālikvidē līdz gada beigām. To funkcijas jānodod jaunām kapitālsabiedrībām. Tas nozīmē, ka esošās ostu valdes – tajā skaitā jaunieceltie valdes locekļi – strādās dažus mēnešus, ja vien reformu neatliks. 

Kā zināms, pēc ilgām un plašām debatēm vēl 13. Saeima 2022. gada februārī pieņēma grozījumus Likumā par ostām, kas nosaka Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības modeļa maiņu. 

Pēc Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas deputātu iniciatīvas 36 deputāti no vairākām opozīcijas partijām pieprasīja  parakstu vākšanu referenduma rīkošanai pret grozījumiem. Taču parakstu vākšanā saņemti 7215 paraksti, kas ir nepietiekami likuma nodošanai tautas nobalsošanai.

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) iepriekš  izteicās, ka ostu reformas termiņš jāpagarina. Vēlāk 14. Saeima līdz 2023. gada 31. decembrim pagarināja termiņu Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidācijai.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
gekons
gekons

Tad, kad lielais tranzīts izbeidzies sākas eksperimenti ar kravas ostu izbeigšanu.