Reklamē pārvietošanos ar sabiedrisko transportu – deputāti skaidro, kāpēc neatsakās no kompensācijām, strādājot attālināti

Saeimas attālināta sēde

Deputāti jau trešo gadu strādā attālināti. Parlamentārieši gan uzsver, ka arī šajā laikā dodas uz Saeimu, tāpēc daļa no viņiem turpina saņemt dzīvokļa un transporta kompensācijas. Iemesli, kādēļ nevar strādāt attālināti un jādodas uz Rīgu – katram citi.

Deputāti par savu darbu saņem algu. Taču viņiem ir tiesības saņemt arī kompensāciju par ceļa izdevumiem vai dzīvokļa īri. Kompensācijas apmērs atkarīgs no dzīvesvietas – jo tālāk no Rīgas parlamentārietis dzīvo, jo lielāka nauda pienākas.

Par pērnā gada decembri vienu no lielākajām kompensācijām saņēmusi ārpusfrakciju deputāte no Saldus Ramona Petraviča – 750 eiro dzīvokļa īrei un 100 eiro transportam.

Petraviča Latvijas Televīzijai skaidroja: “Es tērēju gan īrei, gan transportam. Man īrei aiziet lielākā daļa, un transportam es piemaksāju pati. Man katru nedēļu notiek Drošības komisijas sēdes, kas tikai notiek klātienē. Bet es, protams, katru nedēļu tiekos ar cilvēkiem, man ir tiešām nepieciešams būt šeit, tāpat es dodos uz frakciju un strādāju no turienes.”

789 eiro kompensācijā saņēmis “Saskaņas” deputāts Jānis Krišāns, kura dzīvesvieta ir Rēzeknē.

“Visus trīsarpus gadus katru pirmdienu no rīta pusastoņos esmu kabinetā. Es rakstu priekšlikumus, tur ir vajadzīgi juristi. No mājām visu izdarīt nav iespējams. Var jau sēdēt mājās un neko nedarīt. Rīgā ir dārga dzīvošana, tas pats transports, liela pilsēta, dārga dzīvošana,” viņš teica.

“Attīstībai/Par!” deputāts Mārtiņš Šteins skaidroja, ka pērn Valsts ieņēmumu dienests pārbaudījis, vai tiešām deputāts dzīvo dzīvoklī, par kuru tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda. Pārkāpumi neesot konstatēti.

“Es tērēju dzīvoklim, ko īrēju Rīgā, un vidēji vienai bākai degvielas, ko es braukāju. Es esmu viens no retajiem, kurš strādāja no Saeimas, man ar to mājas internetu ir tā švakāk,” viņš paskaidroja.

Vismazāko kompensāciju saņēmis deputāts un Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Butāns (Jaunā konservatīvā partija).

“20,7 eiro ir cena par e-talonu 20 braukšanas reizēm, un pārsvarā izmantoju, lai brauktu uz darbu Satiksmes ministrijā,” norādīja Butāns, kurš, vaicāts, kādēļ nevar braukšanas naudu atlicināt no algas, atbildēja: “Varu, bet tādā veidā cilvēki neuzzinās, ka arī augstas amatpersonas var pārvietoties ar sabiedrisko transportu. Netiktu par to atspoguļotas nekādas ziņas.  Es kā Satiksmes ministrijas pārstāvis reklamēju pārvietošanos ar sabiedrisko transportu, kājām vai velosipēdu.”

Saeimā vairākkārt apspriesta iedzīvotāju iniciatīva par parlamentāriešu transporta kompensāciju aizstāšanu ar sabiedriskā transporta biļetēm. Taču pagaidām politiķi nesteidz šo sistēmu mainīt.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Andris
Andris

Vajadzētu petraviču izsekot kur un kā tiekas ar vēlētājiem!

vienādi blēži
vienādi blēži

kompācijām jābūt 7000,00 Eur Pensionāriem ienākuma minimumu jāsamazina uz 50,00 Eur, lai deputātiem
biezāks KUMĀSS rīklēun lai AIZRIJĀS

Protams
Protams

Atteikties no “piķa”? Kur tādu duraku atrast?

Ali
Ali

Loģiski, ja biļeti pirktu pa savu algu – to neviens neuzzinātu. Ļoti loģisks kungs.

Katram savs krekls tuvāks
Katram savs krekls tuvāks

Austrijā pat prezidents brauc ar sabiedrisko transportu, ir valstis, kurās to dara ministri, par deputātiem nemaz nerunājot, bet mūsu bāleliņi bez sava pelēcīša nu nekādi.

Pa reni
Pa reni

un kāds kaut mirkli noticēja tai lazāi, ko te lai;ž. Petraviča … nu pašsaprotami, Šuplinska vēl iepaliek… skaisti dzīvot taču neliegsi Par to c sieviešu tiesība ste visur ir ievērotas