“Progresīvo” Valsts prezidenta amata kandidāte – latviešu diasporas aktīviste Eiropā Elīna Pinto

Elīna Pinto

Partija “Progresīvie” Valsts prezidenta amatam virzīs publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto, ceturtdien preses konferencē paziņoja partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens

Pinto ir latviešu diasporas aktīviste Eiropā, septiņus gadus bijusi Eiropas Latviešu asociācijas vadītāja. Viņa strādājusi dažādās Eiropas Savienības (ES) institūcijās un starptautiskās organizācijās, liecina publiski pieejamās informācija.

Kopš 2023.gada viņa ir komunikācijas un partnerību vadītāja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā. Pirms tam strādājusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), Eiropas Komisijā, Eiropas Ārējās darbības dienestā un ES Padomē.

Pinto bijusi arī departamenta direktore Tiesībsarga birojā un pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita padomniece modernas valsts un ilgtspējības jautājumos.

Maģistra grādu tiesību zinātnēs viņa ieguvusi Latvijas Universitātē, bet maģistra grādu cilvēktiesībās un demokratizācijā – Eiropas Starpuniversitāšu centrā-Eiropas maģistrantūrā. Papildinājusi zināšanas Londonas Ekonomikas augstskolā un Luksemburgas Universitātē.

Kopš 2021.gada viņa veido latviešu diasporas pētnieku, uzņēmēju un profesionāļu kustību “Ekonomiskā sadarbība un investīcijas Latvijai” (“esiLV”) un tajā vada starptautisko organizāciju profesionāļu domnīcu.

Iepriekš Briškens solīja, ka viņa pārstāvētā politiskā spēka virzītā Valsts prezidenta amata kandidāte būs “ļoti harizmātiska, izcili izglītota, profesionāli pieredzējusi sieviete”.

Pašlaik Valsts prezidenta amatam oficiāli ir pieteikts viens kandidāts – “Apvienotais saraksts” amatam virza savu sākotnējo premjera amata kandidātu, uzņēmēju Uldi Pīlēnu. Pilnīgi droša atbalsta ievēlēšanai viņam nav, jo koalīcijas partneri viņam nav pauduši atbalstu un viņa ievēlēšana var balstīties uz opozīcijas balsīm.

Levits sākotnēji piekrita, taču vēlāk atsauca savu kandidatūru uz otro termiņu Valsts prezidenta amatā. Viņu uz amatu grasījās virzīt Nacionālā apvienība (NA) un atbalstīja lielākā koalīcijas partija – “Jaunā vienotība” (JV). Ar NA un JV balsīm tomēr būtu daudz par maz Levita pārvēlēšanai.

Pēc Levita paziņojuma par atteikšanos kandidēt savu kandidātu Valsts prezidenta amatam grasoties pieteikt JV. Starp šīs partijas kandidātiem minēti ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, eirokomisārs Valdis Dombrovskis un Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Politikas kuluāros tieši Rinkēvičs tiek minēts kā ticamākais kandidāts.

Citi parlamentā pārstāvētie politiskie spēki pašlaik nav pauduši gatavību izvirzīt pretendentus Valsts prezidenta amatam. Kandidātu pieteikšana noslēgsies sestdien, bet Valsts prezidenta vēlēšanas notiks maija izskaņā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


23
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Sise
Sise

Tā tas lai arī paliek – mājsaimnieču kustības aktīviste lai figurē, bet ne jau kādā valsts vai pašvaldības darbā. Pietiek jau ar pašreizējo nespējnieku kaut ko vispār darīt administratīvā sistēm\a

mitjka
mitjka

vienmēr rodas jautājums kāpēc nekad neizvēlas prezidenta kanditātu no akadēmiskas fundamentālas zinātnes vides ? deputāti dumini nekonevienu nepazīst ?

Jezups
Jezups

Pinto Costa ir bijusi Levita bandā, tas izsaka visu !

Dānis
Dānis

Pinto, Pinto..? Ā tas ir tas gangsteris, trompetists Pinto no poļu filmas Uz visu banku.

politologs
politologs

Izskatās pēc velkamistes un visādi salašņas no Baltkrievijas tiks uzņemti ar šampānieti.

virgo
virgo

Levits ir labākais Latvijas prezidents kopš Kārļa Ulmaņa. Maskavas kalpiem tas nepatīk.

jautājums
jautājums

vai ta Ulmanis bija Latvijas prezidents?

Oda
Oda

Pilnīga katastrofa tā marionete- profesion\ala savas karjeras stut’\etaja un kāda jēga citiem no tā? Valmieras diskvalifikācija te skaidri visiem parāda nekompetenci. Pietiek jau ar vienu zobu suku pārdevējo no diasporas nejedzības

Kate
Kate

Tas vien , ka bijusi Levita padomniece , pārvelk Pinto treknu svītru pāri , jo kur ir Levita ilgspējīgā attīstība, Latvija viena no nabadzīgākām valstīm Eiropa !

Putina viltīgais plāns
Putina viltīgais plāns

Levita padomniece?

nu jā
nu jā

Pintēviča un Rinko stīvēsies par pili. Šai nav pieredzes, šamim ir. Iznākums skaidrs.

ZINA
ZINA

Šobrīd labākais un cienijamākais kandidāts.

Strēlnieks
Strēlnieks

Jā, otrs labākais un cienījamākais pēc E. Rinkēviča

sviesta ģenerātors
sviesta ģenerātors

Partijai trūkst politiska brieduma! Nav redzamas vēlmes/prasmes nonākt pie varas, lai kaut ko izdarītu. Vai šādi izvirzītai kandidātei ir izredzes ieņemt amatu? Partija spēlē “pamperos” nevis cīnās par savu solījumu izpildi vēlētājiem, nonākot pozīcijā un panākot risinājumu.

Lielakaiskretins
Lielakaiskretins

Neatbilst kritērijam

nadježda krupskaja
nadježda krupskaja

Atbilst visiem komunistiskās partijas marksisma – ļeņinisma kritērijiem

tautumeitakurpisies
tautumeitakurpisies

Izrādās Eiropā ir latviešu diaspora! Latvijā latviešu diasporas nav, jo visi tak ir latvieši. Bet Eiropā ir. Tur var būt. Bet te – nevar.

austrāliete saulīte
austrāliete saulīte

Kārtējo ārzemju “latvieti” izvilka?

Ilmārs
Ilmārs

Tev padomieši labāk patīk?

josifs sraļins
josifs sraļins

Vai tad starp pusebrejiem ir kaut jāda starpība?

levitkucins
levitkucins

Šitā normāla tjolka. Gudra. No Luksemburgas. Man arī tur vērtspapīri un nauda. Ne jau latvānijā.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Ļuksemburg – eto naša tjema

Strēlnieks
Strēlnieks

Kas ir latvānija un kur pasaules kartē atrodas?!