“Progresīvo” tieslietu ministra amata kandidāts aicina Talsu novada domes priekšsēdētājai “iemest klēpī Molotova kokteili”

Ja Saeimas deputātu izteikumi publiskajā telpā uzmanību pievērš biežāk, tad pašvaldību politiķu darbs norit salīdzinoši klusāk. Tāpēc vietvaru deputātu ētikas problēmas nav nonākušas ekspertu redzeslokā. Talsu novada domes deputātu publiskā komunikācija rada signālu, ka problēmas tomēr ir, un “Sabiedrība par atklātību – Delna” aicina gan Saeimu, gan pašvaldības Ētikas kodeksus aktualizēt, pielāgojot tos mūsdienām un iekļaujot arī komunikāciju sociālajos medijos.

“Man nospļauties par iedzīvotājiem”, “Ar tādu vadību es arī nekad nenāktu šeit strādāt”, “Aicinu jūs novilkt kurpes, nostāties uz zemes un kādreiz paskatīties, kas notiek apkārt” – šie ir tikai daži no vairāku deputātu izteicieniem vienā no Talsu novada domes sēdēm, vēsta ReTV.

Izskatot jautājumu par Ilgtspējīgas vides attīstības komisijas izveidi, partijas “Mēs – Talsiem un novadam” deputāts Edgars Zelderis, kurš “Progresīvo” sarakstā kandidēs 14.Saeimas vēlēšanās un tiek pieteikts tieslietu ministra postenim, piedaloties attālināti, izsaka pat draudus: “Molotova kokteili vajadzētu iemest Sandrai klēpī. Tad no viņas būtu kaut kas labāks.”

Deputāts pēc tam skaidroja, ka šādi izteicies, jo esot bijis nokaitināts, ko veicina krīze pašvaldības darbā. “Retorika varēja būt labāka, bet krāšņi un rožaini izteicieni politikā, īpaši Talsu novada domē, nav nekāds retums. Šobrīd pašvaldībā situācija ir nopietna, es teiktu, ir krīze, un šis viss kopumā arī šo situāciju radīja.”

Talsu novada domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone, kurai deputāta komentārs bija veltīts, uzskata, ka paust nepatiku šādā veidā nav pieņemami. “Es esmu vērsusies pie juridiskā atbalsta izvērtēt šo situāciju. Un tiklīdz kā man būs ieteikumi, es arī attiecīgi rīkošos.”

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece juridiskajos jautājumos Vineta Reitere uzskata, ka deputāta izteikumos ir saklausāms aicinājums uz vardarbību. “Lai gan pēc Eiropas cilvēktiesību tiesu prakses ir teikts, ka politiķiem un jebkam, kas saistīts ar politiku, ir lielāka pieļaujamās kritikas robeža, tomēr kaut kādi uzvedības priekšraksti un tamlīdzīgi, protams, ir svarīgi ievērot arī savstarpējā kritikā un vārdu apmaiņā, kas notiek starp politiķiem.”

“Ja par to neziņo, tad tas arī paliek tāpat, bet, ja par šo ziņo, tad, par to runājot, var celt arī godprātības latiņu pašvaldībā un kolēģiem komunikācijā vienam ar otru,” norāda “Sabiedrības par atklātību – Delna” interešu aizstāvības un projektu vadītāja Agnija Birule.

Talsu novada pašvaldībā Ētikas kodekss ir tikai darbiniekiem. Tāds savulaik bija arī deputātiem, un Ētikas komisijā ir izskatīti viena deputāta izteikumi. Pēc pašu deputātu uzskatiem, ka viņi nevar vērtēt kolēģu darbu, un, ņemot vērā, ka komisija izsaka vien aizrādījumu, bet tālākas rīcības neseko, pirms diviem gadiem Ētikas kodekss atcelts, komisija darbu beidza. “Tika secināts, ka deputātam ir tiesības brīvi paust savu viedokli, jo faktiski, paužot savu viedokli, viņš kaut kādā mērā pauž arī viņa vēlētāja viedokli,” stāsta Sandra Pētersone.

Talsu novada domes priekšsēdētāja sola rosināt Ētikas komisiju atjaunot. Tikmēr Latvijas Pašvaldību savienība iesaistījusies starptautiskā projektā, kur cita starpā tuvākajā laikā tiks pievērsta uzmanība tieši ētikas kodeksiem un izstrādātas labas pārvaldības vadlīnijas un pašnovērtējuma rīks Latvijas pašvaldībām.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Talsenieks
Talsenieks

Talsu domei ne to vien klēpī vajadzētu iemest, kā tādi tukšpauri vispār pilsētu var vadīt?! Uz postu vien ejam!

Gada glezna
Gada glezna

Tas jau vēl ir ļoti pieklājīgi lietot terminu “klēpis”.
Tā ka ir vēl kur augt “progresīvajiem”.

ērce
ērce

Tas izklausās ļoti “progresīvi”.

Pulkā dzimu
Pulkā dzimu

Kārtējais Delnas stāstiņš vientiešiem— galīgi citadi piemirstās par to feministu pulciņu sava prātā

Vāciets
Vāciets

Kā Talsi ir nolaisti!
Man kauns!

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Projekts ar nosaukumu “progresīvie” nav slikts. Tas ir attīstībai/par siāmas klons, lai nozvejotu kādu 2 % magadīgo idiotu balstiņas.

progresīvais deģenerāts
progresīvais deģenerāts

No jaunajiem marksistiem ne to vien var izdzirdēt. Ar darbiem gan viņiem pašvaki