Pretrunīga informācija par to, ko Juris Jurašs īsti dara Ukrainā

Juris Jurašs Ukrainā

Imants Vīksne, neatkariga.nra.lv

Saeimas deputāts Juris Jurašs ir devies uz Ukrainu, tas ir fakts, un tiek cildināts par izrādīto drosmi tuvu un tālu. Taču nav skaidrības, ar ko tieši viņš tur grasās nodarboties, jo Nacionālo bruņoto spēku mobilizācijas pārvaldē viņš Latvijas pilsoņiem noteiktajā likuma kārtībā nav pieteicies, pārstāvēt Latvijas Republiku kā Saeimas deputāts netika pilnvarots, turklāt arī nule paziņojis par deputāta mandāta nolikšanu. Un partijas izplatītajās bildēs starp ukraiņu karavīriem stāv tukšām rokām – bez ieroča.

Publiskajā telpā Jura Juraša rīcība ir plaši atspoguļota gan pašmāju, gan arī ārzemju medijos. Arī Ukrainas izdevumos. Situācijā, kad karš Ukrainā norisinās vienlaikus divās frontēs – karalaukā un informatīvajā telpā -, ukraiņiem svarīgs ir katrs apliecinājums par starptautiskās sabiedrības atbalstu. Līdz ar to vēsts, ka Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts parlamenta deputāts dodas karā pret agresori Krieviju, ātri vien aplidoja ziņu portālu pirmās lapas.

Tomēr statuss, kādā Jurašs atrodas Ukrainā, ir neskaidrs.

Ja deputāts Jurašs patiešām būtu apņēmies karot, tad kā Latvijas pilsonim viņam būtu obligāti jāreģistrējas Nacionālo bruņoto spēku Mobilizācijas pārvaldē. Tas līdz šim nav noticis. Atrašanos militārajā zonā ar Aizsardzības ministriju Saeimas deputāts netika saskaņojis. Ministrija par šo faktu uzzinājusi no plašsaziņas līdzekļiem: “Saskaņā ar jaunāko publiski pieejamo informāciju, Juraša kungs ir pievienojies Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Informācija par to, vai saņemts paziņojums NBS Mobilizācijas pārvaldē, tiek precizēta.”

Deputāts ar apsardzi

13. martā deputāts ar nacionālās ziņu aģentūras LETA un tieslietu ministra, partijas biedra Jāņa Bordāna starpniecību pavēstīja sabiedrībai, ka noliek deputāta mandātu. Acīmredzot tādēļ, ka pēc nedēļu ilgas atrašanās Ukrainā jautājums par viņa statusu kļuva aktuāls arī tur. Galu galā parastajiem mirstīgajiem, kas dodas palīgā karot, speciāla apsardze netiek nodrošināta. Turpretī valstu amatpersonas un diplomāti ir jāaizsargā.

Neoficiāla informācija liecina, ka pēc ierašanās Ukrainā Jurašam piekomandēta apsardze divu cilvēku sastāvā. Jo viņš tobrīd bija un joprojām ir Latvijas parlamentārietis. Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, paziņojums par mandāta nolikšanu vēl nenozīmē automātisku deputāta pilnvaru izbeigšanos. Deputāta pilnvaras izbeidzas ar brīdi, kad viņa vietā pilnvaras apstiprinātas citam deputātam.

Tātad vēl vismaz līdz nākamajai Saeimas sēdei Juris Jurašs formāli ir Saeimas deputāts. Šī gan nav pirmā reize, kad tikai formāli. 2019. gadā pret Jurašu sāktās kriminālvajāšanas dēļ viņa krēslā parlamenta sēžu zālē tika iesēdināts uz kartona uzdrukāts Juraša attēls.

Cīnīsies pret okupantiem

Ja deputāts Jurašs devies talkā ukraiņiem, stāstot viņiem, ka pārstāv Latvijas Republiku politiskā un diplomātiskā līmenī, viņam būtu bijis nepieciešams Saeimas pilnvarojums doties oficiālā komandējumā. Tad viņš arī varētu lietot savu diplomātisko pasi un baudīt diplomāta starptautiskās drošības garantijas. Taču nosūtījums kara komandējumā Jurim Jurašam nav izsniegts, un Ārlietu ministrija “Neatkarīgajai” skaidro:

“Dodoties uz Ukrainu, deputāts J. Jurašs nepārstāv parlamentu. Tā ir viņa personīga iniciatīva, kas nepārkāpj Latvijas likumus. Diplomātiskās pases izmantojamas tikai oficiāla komandējuma gadījumā. Nepieciešamības gadījumā konsulārā palīdzība tiek sniegta visiem Latvijas valstspiederīgajiem.”

Līdz ar šiem apsvērumiem atbildes cienīgs būtu jautājums – ar ko tad Juris Jurašs Ukrainā nodarbosies. No viņa partijas publiskā paziņojuma to izsecināt nevar: “Saeimas deputāts Juris Jurašs pievienojies Ukrainas spēkiem, lai cīnītos pret Krievijas okupantiem.” Un daudzas uzslavas komplektā. Savukārt vienā no Ukraiņu izdevumiem – Ļvivas ziņu portālā – lasāms, ka Jurašs strādās Kijivas teritoriālajā aizsardzībā par konsultantu drošības jautājumos. “Neatkarīgā” jau vēstīja, ka “Ukrainas mediji stāsta blēņas, kas ir Juris Jurašs”

Aizsardzības ministrijas komentārs

Tā konsultanta pozīcija ir visnotaļ interesants fakts, jo, kā vēsta Aizsardzības ministrijai, tai nav informācijas, ka Juraša kungs būtu izgājis militāro apmācību vai arī ka viņam būtu kāda militārā pieredze. Tātad jautājums – ko viņš var tur konsultēt labāk, nekā to jau dara Aizsardzības ministrija un Nacionālo bruņoto spēku speciālisti. Iespējams, vairāk atbilžu par vizitēšanas mērķiem un darbību Ukrainā deputāta Juraša cienītāji un pārējā sabiedrība saņems pēc viņa atgriešanās Latvijā. Maz gan vairs ticams, ka Saeimā. Bet pagaidām jāiztiek ar Aizsardzības ministrijas sniegto skaidrojumu:

Vai deputātam Jurašam ir šāda veida pieredze, piemēram, konsultējot Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus?

Šāda veida sadarbība ar NBS līdz šim nav bijusi.

Kāda veida uzdevumus veic drošības konsultanti?

NBS savas kompetences ietvaros ir snieguši atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, nodrošinot NBS virsniekus un instruktorus Ukrainas bruņoto spēku apmācībā. Savukārt Aizsardzības ministrijas civilo padomnieku konsultācijas Ukrainas valsts iestādēm un dienestiem tiek organizētas NATO institūciju sadarbības formātos.

Vai Ukrainas armija līdz šim ir pieprasījusi Latvijai piešķirt drošības konsultantus?

Līdz šim šādus pieprasījumus no Ukrainas Aizsardzības ministrijas un bruņotajiem spēkiem Latvijas Aizsardzības ministrija nav saņēmusi.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Zvirbulis
Zvirbulis

это было ясно с самого начала ))) балласт в хохляндии )) который будет потом трындеть да я принимал участие в боевых ))) действиях, соответственно рейтинг партейки нкп, у которой рейтинг опустился до 2 процентов )) поднимет
ПР ход конечно хороший, если под пулю не попадет ) но гнилой, конечно ))

Kondrashov
Kondrashov

Увидишь – отсидится где-то у нас и потом пойдёт в советники, в депутаты, в министры. Но уже у нас.
Уже проходили такое после 2014

Daudz nezināmā
Daudz nezināmā

Laiks visu noliks savās vietās. Es nevaru šodien nosodīt Jurašu, jo es nezinu, kāda ir patiesība.
Ja nu viņš tiešām atrodas tur cēlu nodomu vadīts? Ja nu viņš tiešām cīnās par Ukrainas brīvību? Iedomājieties, cik viņam sāpīgi būtu lasīt mūsu nosodījumus..Uzzināsim un tad runāsim.

lieliski
lieliski

a kur ta viš dabūja “cēlo nodomu”? Izraka dārzā, paslēptu 3 litre burkā?

Dzeltenais aisbergs
Dzeltenais aisbergs

Juris ir ukrainis

Juris ir čigāns (roms)
Juris ir čigāns (roms)

Juršs braukā pa ua. laukiem un uzpērk un zog zirgus. Un pārved uz Latviju.

Malvīne
Malvīne

Laikam mācīs tēlot ziepes, jo pats ir glums kā nēģis.

Peteris
Peteris

Kāda kļička ir Jurim Jāņa d. Jurašam.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Ukrainai vaig palīdzēt, lai varētu atsākties jo drīzāk naudas atmazgāšana caur Latviju. Asociācijai krītas peļņas rādītāji

stalone
stalone

Kāpēc Jurim bildēs nau automāta? Viņš tik visās bildītēs apķēries ar kādu.

Vārds*
Vārds*

Te ir tikai 2 iespējamie motīvi šādai rīcībai –
1.Izmisuma solis (sieva aizgāja pie čoma; krimināllieta; personiskie politiķa reitingi galīgā p.. utt.)
2.Auksts aprēķins gūt labumu no Krievijas agresijas Ukrainā

Mitjka
Mitjka

Apreiķins skaidrs un ves