Pretēji solītajam, valdība nākamgad neizslēdz nodokļu paaugstināšanu

Atis Zakatistovs Saeima.lv

Intensīvi turpinās sarunas par nākamā gada budžetu. Kā ierasts, visam naudas visticamāk nepietiks un jau tiek meklēti veidi, kā ietaupīt. Vairāki koalīcijas partneri pieļauj jau nākamgad mainīt nodokļus. Pagaidām gan skaļāk izskan runas par iespējamajiem nodokļu samazinājumiem, bet to, kuri nodokļi varētu kāpt – pagaidām neatklāj, vēsta LTV raidījums “Panorāma”.

Valdība vēl gada sākumā skandināja, ka ir apņēmusies līdz 2021. gadam nodokļus nemainīt, tomēr pārskatot izdevumus un prioritātes nākamajam gadam, visticamāk, sagaidāmas izmaiņas.

“Jautājums par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm. Mums būs piedāvājums. Mēs domājam par PVN atlaidēm, kādā veidā uzsākt sarunas ar nozarēm. Arī tur mums būs piedāvājums,” stāstīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs.

Valdība apsvērusi iespēju piemērot samazināto PVN likmi 5% apmērā grāmatniecības un ēdināšanas nozarēm. Tas nepienākšoties automātiski, bet gan izpildot konkrētas prasības, par ko vēl būs jāvienojas. Pirmdien valdībā sprieda par Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvājumu jau nākamgad celt gan minimālo algu līdz 500 eiro mēnesī, gan neapliekamo minimumu.

“Nu, ja naudas nav, tad naudas nav. Var izdarīt to, ko var izdarīt,” komentē Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

KP priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans ir noskaņots optimistiski un uzskata, ka neapliekamā minimuma celšana izmaksātu vairāk nekā 100 miljonus eiro, kas jau nākamgad esot izdarāms.

“Ne valdības deklarācijā, ne kur citur nav nekas rakstīts, ka izmaiņas ir jāveic tikai 2021. gadā. Es esmu diezgan drošs, ka bez nekādu izmaiņu veikšanas 2020. gada budžetu nevarēs piecu partiju koalīcija vienkārši pieņemt. Tas ir atklāti, godīgi jāpasaka,” uzsvēra Feldmans.

Vaicāti, vai kādi nodokļi varētu pieaugt, politiķi savās atbildēs bija izvairīgi.

“Katrā ziņā tas būtiski neskars plašas iedzīvotāju grupas, ja tas arī notiks,” teica Zakatistovs.

Vairāk informācijas par plānotajiem nodokļiem un to ietekmi uz nākamā gada budžetu politiķi sola nākamnedēļ.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Zaķis Tistovs
Zaķis Tistovs

Nodokļus vajag paaugstināt tikai uz lieliem ienākumiem, zemos un vidējos ienākumus vajag likt mierā.

nazis
nazis

Naudas nekad nav pieticis un nekad nepietiks, lai cik viņas daudz būtu, vienmēr būs par maz. Tāpēc secinājums, ka naudas nepietiek, nav attaisnojums.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Ikvienā lietā ir gan labais, gan sliktais
.. Viss atkarīgs, kā tas sakrīt ar Jūsu mērķiem..