Politoloģe: Jāpārskata likumdošana, cik lielas ir iespējas politiķim pamest vienu vēlētu struktūru un atgriezties citā vēlētā struktūrā, kamēr iepriekšējā nav beigusi savu darbību

Linda Ozola

“Skatoties uz pašiem deputātiem, redzot viņu izdarības un veidus, kā tiek uzrunāts vēlētājs, man šķiet, ka šobrīd deputāti, pat pirmie [saraksta] numuri ir gatavi televīzijas studijā uz vēdera pa grīdu līst, braukt ar kaut kādiem braucekļiem un zīmēt gailīšus.

Tas parāda, ka deputāti nevis gatavojas politiskajai darbībai, bet cenšas vinēt, uzvarēt un tikt iekšā,” RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” teica RSU profesore, politoloģe Ilga Kreituse.

“Mēs dzirdam, ka Rīga būs sastādīta [pilna] ar kokiem,

kā arī līdz pat tādam absurdam, ka sievietēm, kurām ir reproduktīvās sistēmas problēmas, veicinās iespēju radīt bērnus. Nu pagaidiet, kāds sakars tam ar pašvaldību?” neizpratnē ir Kreituse.

“Mēs it kā skatāmies Rīgas pašvaldības vēlēšanas un aizmirstam par valsti. Atcerēsimies, ka šobrīd vairākas partijas nav noliegušas, ka Rīgas pašvaldībai jāveido labs kontakts ar valdību. Tas nozīmē, ka

ievēlot valdības koalīcijā esošos pārstāvjus Rīgas domē, mēs Rīgā saņemsim politiku, kas balstās uz to politiku, ko realizē valstī. Ja jums šī nodokļu, sociālo pabalstu, infrastruktūras politika šķiet pieņemama, tad jāzina, ka tas viss var ienākt Rīgā.”

Jāpārskata likumdošana, cik lielas iespējas politiķim drīkst būt pamest vienu vēlētu struktūru un doties uz nākamo

„Ieskatieties, cilvēki, tajos solījumos, kas ir rakstīti priekšvēlēšanu programmās un atcerieties, cik no parlamentā esošajām partijām, kas jums sola laimību, savus priekšvēlēšanu solījumus, ejot uz Saeimu, ir izpildījušas. Ja tur nenotiek šī pildīšana, tad kā var ticēt, ka partija, nonākusi Rīgas domē, pildīs savus solījumus?!”

Satraucoša parādība, pēc Kreituses domām, ir atsevišķu personu staigāšana no viena deputāta amata uz otru. Šīs ārkārtas vēlēšanas parādījušas, ka partijām nav pilnīgi nekādas atbildības pret cilvēkiem, kas nonāk parlamentā, un te vislabākais piemērs ir Jaunā konservatīvā partija.

Profesore kā piemēru bezatbildībai min 13. Saeimas deputāti Lindu Ozolu (attēlā), kuru ievēlēja Rīgas domē, tad viņa nonāca parlamentā un tagad dodas atpakaļ uz Rīgas domi.

„Es domāju, ka šeit ir jāpārskata likumdošana, cik lielas ir iespējas vienam politiķim pamest vienu vēlētu struktūru un atgriezties citā vēlētā struktūrā, kamēr iepriekšējā nav beigusi savu darbību.

Ir jāskatās uz Satversmē noteikto kārtību.

Ja tu esi solījis vēlētājam: ja mani ievēlēs, es darīšu to un to, bet pēc tam pamet šo vietu, tad nedrīkst iet atpakaļ uz citu vēlētu institūciju, kur atkal tiek doti solījumi.

Citādi sanāk – es solu, ko gribu, un nekad nav atbildības par to, vai es izpildu to vai nē, jo es esmu aizgājis projām no tā visa”.

Politoloģe arī neizslēdz iespēju, ka Rīgas domes vēlēšanās var notikt fenomens, kas Rīgā nav bijis gadus divdesmit – Rīgas vadībā var nonākt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji.

No valdības ZZS ir izstumti, bet, ja partija iekļūs Rīgas domē, tad var gadīties, ka viņi izstumj ārā kādu no tiem, kuri šobrīd ir valdībā un veidosies koalīcija, balstoties uz pamatojumu, ka Rīga ir ekonomiska pilsēta, kas risina pašvaldību ekonomiskos jautājumus, teica Kreituse.

„Būs interesanta puzle, kas būs jāliek kopā pēc Rīgas domes vēlēšanām. Šeit nebūs viennozīmīgi – mēs uzvarējām, mēs darām un veidojam Rīgas domes pārvaldību,” uzskata RSU profesore.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
āds
āds

Kinoklasikā zināms tas teiciens, ka mani gadi ir mana bāgātība… Gudros vārdos ietērpts tas pats ko tantuki uz soliņa apsprieža saulītē.. laiks tāds