Pirmais akmens jaunā ministra dobītē: Plešs ar novēlošanos “pamana” Būtiņģes termināla naftas noplūdi

Artūrs Toms Plešs

Lietuvā no kompānijai “Orlen Lietuva” piederošā Būtiņģes termināļa pirmdien Baltijas jūrā noplūdusi nafta, kas virzās uz Latvijas pusi, paziņojušas Lietuvas amatpersonas. Vēlāk Latvijas Valsts vides dienests informēja, ka noplūdusī nafta jau nonākusi Latvijas ūdeņos – aptuveni 7 kilometrus no krasta. Tādēļ Jūras spēku patruļkuģis sāks naftas savākšanu.

Būtiņģes naftas termināla atrašanās Baltijas jūrā ir bumba ar laika degli, tādēļ naftas noplūde no Būtiņges termināla ir likumsakarīga. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un tās pakļautībā esošajām institūcijām ir nekavējoties jāreaģē un jāinformē sabiedrība šāda pārrobežu vides piesārņojuma gadījumā, tomēr VARAM un ministra Artūra Toma Pleša (A/Par) sociālo tīklu aktivitātes liecina, ka, iespējams, viņš šādu problēmu nav pamanījis, trauksmi ceļ Latvijas Zaļā partija.

Aizsardzības ministrija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests publiski pauduši gatavību iesaistīties ekoloģiskās katastrofas novēršanā, bet no Valsts vides dienesta operatīvā informācija kavējas.

Par vides un dabas aizsardzības jautājumu iespējamo atstāšanu novārtā Latvijas Zaļā partija bažījās jau pirms A. Pleša apstiprināšanas amatā. Latvijas sabiedrība šobrīd sagaida ministra personīgu iesaisti, informējot par draudiem un piesārņojuma likvidēšanas darbu gaitu.

Baltijas jūras bioloģiskā daudzveidība samazinās ik gadu, un tam iemesls ir jūras būtiskais piesārņojums, tādēļ šādas nekontrolētas naftas noplūdes no Būtiņģes termināla var kļūt novārdzinātajai Baltijas jūras ekosistēmai liktenīgas.

Viens no vides aizsardzības pamatprincipiem ir “piesārņotājs maksā”, tādēļ ceram uz VARAM politiskās vadības iesaisti, lai tā sekotu līdzi ne tikai naftas produktu savākšanai jūrā, bet arī kompensējošo pasākumu iedarbināšanai nepieciešamības gadījumā.

Nedrīkst pieļaut, ka, par pārrobežu piesārņojuma seku likvidēšanu, kur ekoloģisko avāriju izraisījusi citas valsts puse, maksātu Latvijas nodokļu maksātāji, uzvērts LZP ziņojumā.

Tikai vakarpusē arī ministrs publicē tvītu, no kā var saprast – jā, problēma ir pamanīta.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: LZP mājaslapa

Foto: Saeima.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ota
ota

nevar būt, ka puikiņš pats attālinājumā no realitātes politiskajās spēlītēs kaut ko ir pamanījis Tur jau tās pašvaldība plosījās un tad jau ministrs vienmēr Par filma gan nav atjaunota

Jurģis
Jurģis

Puaro žurnālistu zināšanai — vispār tas ir VVD uzdevums pamanīt videi nodarītos kaitējumus!
Ja pamana piemēram, fiziska persona, tad uzreiz jāziņo VVD.
Kāds te vispār sakars ar Plešu, kas tikko sāk strādāt ministrijā?

Stienis
Stienis

Krišjāņa valdību diemžēl veido naivi entuziasti (kā Plešs) un rūdīti blēži (Bordāns) – viss ir un būs slikti. Labā ziņa ir, ka vēlēšanas, kaut arī tālu, tuvojas ar katru dienu.