Pietrūkst vienas stratēģijas vai vadības no valdības puses – pašvaldības neapmierinātas ar valsts pieeju Ukrainas bēgļu uzņemšanā

Latvijas gatavība uzņemt bēgļus no organizatoriskā viedokļa buksē – valda apjukums, kas būtu valsts un kas – pašvaldību pienākums.

Iekšlietu ministrijā gan pārmetumus noraida, vēsta TV3 Ziņas.

Vēl pirms mēneša Iekšlietu ministrija (IeM) solīja, ka ir gatavs bēgļu uzņemšanas plāns, ja Latvijā ierastos liels skaits cilvēku no Ukrainas. Tika pieļauts, ka pierobežā varētu beidzot bēgļu centrus, bet, kad viņi sāka gāzties pāri Latvijas robežai, šī bija pirmā un vienīgā vieta, kurp viņiem doties.

Attaisnojoties ar neparedzēti straujo bēgļu pieplūdumu, tiek piesegtas arī neizdarības procesa organizēšanā. Sākotnēji bēgļu izmitināšanā līdztekus cilvēku gatavībai uzņemt ukraiņus pie sevis mājās, plāns bija uzsvaru likt uz viesnīcām, ko centralizēti ar iepirkumu organizētu Ekonomikas ministrija, bet šī sadaļa cietusi sakāvi. Izmitināšana atstāta uz pašvaldībām par divreiz mazāku samaksu, neapmierināti ir Latvijas Pašvaldību savienībā.

“Neviens nebijām gatavi, tas protams, bet šis plāns radikāli jāpārtaisa. To, ko dara Rīga, ir malači, jo šis centrs veic valsts sadaļu – robežsardze, vīzu izsniegšana. Citas pašvaldības var tikai iekšējo koordināciju. Sākotnēji teica, ka būšot 3-4 centri, bet Rīga palikusi viena. Esam zaudējuši trīs nedēļas laika,” TV3 ziņām teic Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš.

Un Rīga jau strādā pie otra bēgļu atbalsta centra izveides – no nākamās pirmdienas tāds darbosies bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā Vecrīgā, kamēr Kongresu nams paliks vairāk kā informācijas centrs.

Ministrijā galvaspilsētas iniciatīvu slavē un liek par piemēru citām pašvaldībām, izvairīgi runājot par to, vai tas nebija valsts pienākumus bēgļu plūsmu organizēt.

” Šis mehānisms ir tas, kas nodrošina, ka šie cilvēki neaptur PMLP darbu reģionos,” skaidroja Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs.

“Liela daļa cilvēku ierodas ar likumīgām tiesībām un nonāk pie pašvaldības kā pie pirmās institūcijas, tāpēc bija svarīgi vienuviet valstij un pašvaldībai nodrošināt uzņemšanu. Šādu centru izveide aktuāla arī citos reģionos,” piebilst Trofimovs.

“Valsts iestādes ir lēnas un rūpīgas, bet krīzē risinājumi ir vajadzīgi ātri,”

tā saka viena no hakatona organizatorēm.

48 stundu garumā nedēļas nogalē tika meklēti inovatīvi risinājumi Ukrainas iedzīvotāju, bēgļu un uzņēmumu atbalstam. Arī tur piekrīt – krīzes situācijās sadarbība valsts pārvaldē nav pietiekama,” teic Līva Pērkone, “HackForce” hakatona organizatore.

“Tas, ko pavisam noteikti redzam, katra institūcija strādā lieliski atsevišķi, redzam, ka Rīga uzņemas jautājumus, kas jārisina citām pašvaldībām, bet citas izvēlas nerisināt, bet sūtīt uz Rīgu.

Pietrūkst vienas stratēģijas vai vadības no valdības puses, kurš vada procesus un nolemj, kurā virzienā mēs ejam.

Mums nav jārada jaunas iestādes, bet jāiemācās koordinēt darbu starp esošajām labāk nekā šobrīd.”

Kopējo bēgļu skaitu var tikai minēt. Tie, kuri apmetušies pie radiem vai paziņām, reģistros pagaidām neparādās. Virs 2 500 vērsušies pēc palīdzības ar izmitināšanu. Apmēram seši simti saņēmuši tā sauktās humānās vīzas, kas ļauj ukraiņiem strādāt.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
VISAS SKOLAS VALSTS VALODĀ !
VISAS SKOLAS VALSTS VALODĀ !

Bēgļus noteikti vajag vakcinēt.

Kūma
Kūma

Bezjēdzīgā Rīgas pašvaldība ir poliklubiņā nolēmusi, ka bēgļu nav sestdienas un svētdienaš, arī apkalpojošās vistas pēc komandas ceļas iet pusdienās utt. kā jau ierasts… paši taču saprotat- karš visapkārt, bēgļi, humāna palīdzība… bet tomēr atšķiras no pliboja puisīšu izrādēm ar karodziņiem klimpiņu ielenkumā

lesba golubaja
lesba golubaja

Citu ministriju komentāri nepieciešami, lai noņemtu no sevīm atbildību. Attīstītājiem tas raksturīgi

uzmini nu
uzmini nu

Kāpēc nevakcinēts ukrainis nav antivakseris, bet nevakcinēts latvietis ir? Kāpēc ukraiņi var staigāt bez maskām tirdzniecības centros, bet latvieši un krievi nevar?

Vāvere
Vāvere

Valsts savu ieguldījumu veiks vēlāk – kad nāks ar stingrām pārbaudēm, Valsts kontorole, KNAB gudri stātstīs cik daudz likumu bija pārkāpts Rīgā operatīvi reaģējot, cik daudz formulāru neizpildīts un cik iepirkumu taisīts ar pārkāpumiem.