Pieņemts Valsts aizsardzības dienesta likums

balso par

Saeima trešdien, 5.aprīlī, trešajā lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu un ar to saistītos grozījumus citos likumos, ar ko ievieš valsts aizsardzības dienestu.

Pirmais iesaukums, kurš notiks uz brīvprātības pamata un kuram varēs pieteikties līdz šī gada 1.maijam, dienesta izpildi uzsāks 1.jūlijā.

Likums paredz, ka Valsts aizsardzības dienestā iesaucami Latvijas pilsoņi – vīrieši – gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Ja pilsonis, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt izglītību (izņemot augstāko izglītību), viņš būs pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas. Savukārt, ja izglītības iestāde nebūs absolvēta līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, – viena gada laikā no 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Brīvprātīgi dienestam varēs pieteikties vīrieši un sievietes vecumā no 18 līdz 27 gadiem.

Likumā noteikti vairāki izņēmumi, kad iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā varēs atlikt. Tāpat noteikti gadījumi, kad pieņemams lēmums par neiesaukšanu dienestā.

Paredzēti vairāki valsts aizsardzības dienesta izpildes veidi. To varēs pildīt 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā, kā arī piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu. Tāpat dienestu no 2024.gada 1.janvāra varēs pildīt, apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu. Valsts aizsardzības dienestam pakļautās personas, kuras savu domu, apziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ nevarēs pildīt valsts aizsardzības militāro dienestu, to varēs aizstāt ar valsts aizsardzības civilo dienestu.

Komplektējot valsts aizsardzības militārā dienesta iesaukumu, prioritāri tajā plānots iekļaut pilsoņus, kuri dienestam pieteikušies brīvprātīgi.

Savukārt, lai nokomplektētu iztrūkstošo iesaukuma daļu, plānots izmantot atlasi pēc nejaušības principa. To paredzēts rīkot proporcionāli valsts aizsardzības dienestam pakļauto pilsoņu skaitam, kas deklarēti katrā novadā.

Paredzēts, ka līdz 2027.gadam valsts aizsardzības dienestā neiesauks pilsoņus, kuri pastāvīgi dzīvo ārvalstī un savu dzīvesvietas adresi ārvalstī ir paziņojuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

Likums paredz, ka par neierašanos uz noteiktajām pārbaudēm Aizsardzības ministrijas pavēstē norādītajā vietā un laikā bez attaisnojoša iemesla izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt par izvairīšanos no valsts aizsardzības militārā dienesta izpildes personu paredzēts saukt pie atbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


16
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Beidzot...
Beidzot...

drošībā!

Grolstiks
Grolstiks

Nu manejie toc brieduma gadus te nesagaidis. Ejat ar savu armiju s..us est

Evika Aļeksandrovna Siliņa
Evika Aļeksandrovna Siliņa

Armijā dienošajiem vismaz ir cerība pensiju saņemt. Šobrìd 45 gados var jau iet pensijā. Kādi 600 soti garantēti. At tu nomirsi 63 (ja esi vidējais), līdz 68 nedastiept nekā

Elementāri
Elementāri

Tukšā prievīšpatriotisma realitāte – mēs esam par Latviju, latviešu valodu un neatkarību, taču, ja kāds te gribēs kaut ko okupēt, mēs pret viņiem necīnīsimies. Nav mūsu dzīvības un labklājības upurēšanas vērts, muksim prom, lai jau tas NATO ar viņiem ņemas, ja viņiem baigi vajag.
Skaidrs mājiens iespējamajiem agresoriem, ka tautai šeit ir vienalga kam meslus maksāt un uz kuru pusi klanīties.

skaties plašāk
skaties plašāk

Tauta jau šobrīd meslus maksā citiem. Piemēram Zviedriem, ceļot turienes labklājību. Vai kāds var iedomāties, ka Latvijas bankas kontrolētu lielāko daļu Zviedrijas banku sektora? Domāju ka nē, Zviedri to nepieļautu. Šobrīd katra jaunā ģimene, kurai hipotēka, maksā zviedriem. Dažreiz sanāk dzirdēt no propogandistiem, ka mēs jau neprotam strādāt, Vācietis, Zviedrs tie gan efektīvi strādā. Kā tad, kolonizējuši viņi te visu ir, tāpēc arī viņiem ir labklājība. Tam agresoram pat mājienu nevajag, tāpat viņš visu redz un saprot, ka tieši tāpat kā šodien klanās vieniem, tieši tāpat klanīsies arī citiem.

Kariņš no Delavēras
Kariņš no Delavēras

Kādas Latvijas bankas? Tu domā Putina Rietumu banku? Vai amerikāņu luminorus un citadeles? Jā, Latvijai ir daudz banku. Nez kapēc levits savu milijonu glabā Luksemburgā?

@Kariņš no Delavēras
@Kariņš no Delavēras

Un kādu daļu no tirgus aizņem rietumu banka, luminors, citadele? Visas viņas kopā ņemtas pat pusi no swedbank tirgus naizņem. Principā SEB un Swed vienas pašas visu tirgu paņēmušas.

negatīvs rezultāts arī rezultāts
negatīvs rezultāts arī rezultāts

Brālim tieši tas vecums, kad draud iesaukšana. Teica ka ja iesauks, tad iztērēs tam paredzētos valsts līdzekļus, un pēc tam aizbrauks uz ārzemēm, karot jau neies. Tātad valstij ieguvums būs negatīvs.

Kabajeva
Kabajeva

Vai ārzemju leģions arī bùs Termiņuzturēšanās atļauju īpašnieku bērniem un Ziemeļu izrēlas un Krievijas pilsoņiem, kas dzīvo Jūrmalā

Zìtari NBS
Zìtari NBS

Jā Dubajā jau ir ieceres alternatīvajam civildienestam. Vai Rojas jahtklubā

Čukča
Čukča

Līdz tam laikam jau visas ģimnăzijas un augstskolas būs likvidētas. Tik partijas augstākā skola (levita akadēmija) palik

Loterija
Loterija

Vismaz viena loterija šajā valstī, kur vinnēs nabagu bērni. Čeku loterijā, kur nauda, tur jau savējiem priekšroka

Piesmietā Milda
Piesmietā Milda

Sieviešu tiesību aizstāvju un feministu pilnīga izgāšanās. Totâla sieviešu pazemošanas diena. Tikai totāli sieviešu nìdēji un vīrišķā tipa lesbietes var teikt, ka sieviete nav spējīga no rīta krosu noskriet vai pavingrot un izšaut pēcpusdienâ no pistoles pa mērķi vai iemācīties kādus tuvcīņas paņēmienus.

Ha Ha
Ha Ha

Iedos granātu, tad jau redzes uz ko spējīgas fēmenistes.

Demogrāfiskā bedre
Demogrāfiskā bedre

Ar to arī apsveicu visus. Vismaz tagad skaidrība, mans bērns šajā valstī noteikti nedzims. Ir žēl ka esmu izniekojis gandrīz 10 gadus no savas dzīves priekš šīs valsts, radot šeit kādu vērtību. Tā vairs nebūs.

Ieva Džerlija m Jaunzeme
Ieva Džerlija m Jaunzeme

No kura ta laika Latvijā no kaut kā godīgi atpirkties nevar?