Pēteris Apinis: Pianista Pavļuta griezīgi disonējošais atvadu akords no veselības nozares dodoties vēstures mēslainē

Pēteris Apinis

Pēteris Apinis, ārsts

Pirms  dažām nedēļām – laikā, kad Krievijas armija cieta sakāves Ukrainas frontē, medijos bija lasāma ziņa, ka krievu karavīri pirms atkāpšanās vismaz savas dabiskās vajadzības nokārtojuši ukraiņu dzīvokļos uz galda vai dīvāna.

Šim atstāstam nav nekādas saistības ar pārējo šī raksta saturu. 

Šis raksts ir izbrīns par promejošā Veselības ministra Daniela Pavļuta rīcību pirms nonākšanas vēstures mēslainē – uz glorificētu pieņēmumu pamata atbrīvot profesionālus  ārstus. Mans publiskais informācijas avots ir vairākos portālos pārpublicētais „No amata atsauc rehabilitācijas centra „Vaivari” valdes priekšsēdētāju Andu Nulli”. 

Iepriekšējā publikācija par Andu Nulli, kas mani piesaistīja, bija spīdošs raksts žurnāla „European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine” augusta numurā, ko Anda Nulle bija rakstījusi kopā ar Mauro Zampolini un Jūliju Trēgeru. Ja nu kādam ir interese, tad varu pateikt, ka abi  pēdējie tiek uzskatīti par pasaules rehabilitācijas GURU. 

Anda Nulle Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) “Vaivari” valdes priekšsēdētājas amatā strādāja kopš 2011. gada. Strādāja daudz – ieskaitot sestdienas un svētdienas. Mīlēja pacientus un rehabilitācijas nozari. Šajā laikā centrs pārvērties par pasaules līmeņa rehabilitācijas iestādi, uz kuru mācīties brauc studenti, rezidenti un rehabilitologi no visas Eiropas. Anda Nulle kļuvusi par Latvijas Ārstu rehabilitologu asociācijas prezidenti un ieņēmusi nopietnas pozīcijas Eiropas fizikālās un rehabilitācijas speciālistu asociācijā un kongresā. Latvijā rehabilitācija izgājusi  no „Vaivariem„ un sasniegusi katru slimnīcu, bet daudzviet – ambulatorās medicīnas struktūras. Anda Nulle vada Latvijas rehabilitācijas vadības metodisko darbu (man pēdējā gada laikā žurnālā „Latvijas ārsts” nācies publicēt sešas viņas vadībā izstrādātas vadlīnijas). Bija neiecietīga pret politisko varu un pieprasīja  rehabilitācijai finansējumu, un jāteic – naudu arī „izsita”. 

Latvijas rehabilitācijas attīstība un straujā NRC „Vaivari” izaugsme ir nozīmīgs Andas Nulles darbs, bet ļoti būtiski –  rehabilitācijas centrā ir izveidota izcila komanda, jo rehabilitācija principā ir komandas darbs, kurā bez rehabilitācijas ārsta iekļaujas fizioterapeits, ergoterapeits, logopēds un citi speciālisti. Būtiski – „Vaivaru” komanda ir jauni, pasaules modernajā rehabilitācijā elpojoši kolēģi. 

Tad kāpēc Daniels Pavļuts un viņa komanda (kurā ārstu un mediķu nav) īsi pirms jaunas valdības izveidošanas pieņēmuši katastrofālu, veselības aprūpei un pacientiem absolūti kaitniecisku un nozares profesionāļiem pilnīgi nesaprotamu lēmumu?

Ar pilnu atbildības sajūtu varu apgalvot, ka presei sniegtā „atmaskojošā” informācija ir labākajā gadījumā pieņēmumu glorificēšana par pierādītiem faktiem,  bet ļaunākajā gadījumā – pretīgi izdomājumi un meli. Man ir 100% pārliecība, ka šis gadījums beigsies tieši tāpat kā citas Veselības ministrijas darbības speciālistu izēšanā no amatiem. Atgādināšu vienu piemēru – ministrija izēda Zāļu valsts aģentūras vadītāju, izcilu speciālisti Ingūnu Adoviču. Viņas vietā nāca Svens Henhuzens, kuru arī ministrija „izēda”,  šobrīd aģentūru vada Ingūnas Adovičas bijusī sekretāre. Es šeit nemēģināšu aprakstīt Zāļu Valsts aģentūras darba  rezultātus. 

Tiesa ministrijai pēc tam piespieda maksāt Ingūnai Adovičai kompensāciju, atvainoties, bet kas nu vairs to atceras – valsts nauda taču.

Ko Veselības ministrija iecēla Andas Nulles vietā?

Uzreiz divas valdes darbinieces (divkārša alga!), no kurām nevienai nav ārsta, kur nu vēl rehabilitācijas ārsta izglītība. Kāda tur rehabilitācija – ministrijas rīcībā ir draugu pulciņš, kurā medicīnai un rehabilitācijai vietas nav. 

Ko ir sasniedzis Daniels Pavļuts kā Veselības ministrs un Attīstībai/PAR kā nozari nīdējošā partija? Vislielākais Attīstības/PAR panākums ir pie universitātes slimnīcām izveidot padomes. Atceros deviņdesmitos gadus, kad Gaiļezera slimnīcu vadīja Zigmunds Kovaļčuks vai  Edvīns Platkājis – viņiem bija  divi vietnieki – viens ķirurģijā un viens terapijā. Šobrīd Austrumu klīniskajā universitātes  slimnīcā padome ar biroju,  valde ar biroju, direktori, galvenie iepircēji, bet no visiem valdes locekļiem tikai viens ārsts. Līdzīgi visās citās ministrijas pakļautības iestādēs – aparāts audzis un audzis, birokrātija zēlusi, medicīnai kā bārenītei vietas nav palicis, no visām vadītāju vietām mediķi iznīdēti, palikuši autoatslēdznieki un grāmatveži. 

Tādus miljonus kā nejēdzīgiem iepirkumiem (kaut vai pārmēra vakcīnu iepirkumiem, Vakcinācijas biroja aprīkojuma vai „zelta kovidgultu” pirkšanai) notrallināt neviens nebija spējis līdz šim, Daniels Pavļuts ir čempions. Esmu pārliecināts – neviens profesionālis nekad  nebūtu atļāvies šādas nelietības un šķērdēšanas. 

Nu jau mums ir pieredze – kā Veselības ministra amatā tiek ielikts diletants, tā viņš ātri saslimst ar „visu zinu” slimību un pilnīgi analfabētiski grauj veselības jomu.

Pēdējais bezcerīgās četrgades lēmums –  Andas Nulles padzīšana no rehabilitācijas centra vadītājas posteņa  (un vispār no rehabilitācijas, cik var spriest no ministrijas ziņas). Ar šo ne tikai griezīgi disonējošo, uz neuzskaņota instrumenta spēlēto atvadu akordu no veselības nozares vēstures mēslainē dodas apvainojies, dusmīgs un uzticību zaudējis pianists, ko par vadītāju vai ministru sarunas karstumā var nosaukt tikai glaimji, nejēgas vai viņa ministrēšanas aplaimoti pašlabuma guvēji. 

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Nepraktizējošie ārsti ar eritreju
Nepraktizējošie ārsti ar eritreju

Pieprasam denacifikāciju.

Autors labi pierāda, ka
Autors labi pierāda, ka

Alkols tiešām nav uz labu.

Collateral damage
Collateral damage

Varbuut taisniiba, neesmu speciaalists. Tomeer gribeetos, lai tas grafomaans izskaidro pasha teicienu – PIENJEEMUMU GLORIFICEESHANA PAR PIERAADIITIEM FAKTIEM. Tak iemaacies valodu, eeteri saostiijies bez aarsta licences paraziteejoshais aaksts…. Pretiigi

Stienis
Stienis

Pēteris atkal desmitniekā!

Valdis Placebo Zatlers
Valdis Placebo Zatlers

Vai koncervatīvajai jūrmalas diedelniecei Beitnerei le gallai abonaments beidzās? Privilēģijas kā muižniekiem gribas saglabāt?

antilatvietis levitkucins
antilatvietis levitkucins

Es kā jūrmalnieks var teikt, ka besī arā tie latiši. Šitā direktore negribēj pa velt mazgāt mugur kriev cilvēkiem ar termiņuzturēšanās atļauj. Man kriev miljonār sūdzās, ka šitā viņu padomju sanatorijā, ko viņi tiem latišiem cēluš, tagad ar viņiem nerunāt kriev valodā. Neizrād vajadzīgo cieņu. Tā ir īsta rusofobija. Tādai nav vietas demokratiskā valstē.

Daunis Pauļuts
Daunis Pauļuts

Vo vo. Es ar jūrmalnieks, nu tu jau zin. Man ar investori no austrumu kaimiņzemes nēizpratnē par ko šos neapkalpo kā ķeizarus sanatorij. Vodku nevar nopitkt, šļuhas un skidku neesot pa blatu savējiem. Bezpridjels

Rolands
Rolands

Anda , sūdz to pretekli – muzikantu tiesā ,par atjaunošanu amatā , un goda un cieñas aizskārumu , kas Papļutam ir tumša bilde !