Pazudušas divas RD pagaidu administrācijai izdotās “Rīgas satiksmes” stāvvietu kartes; rīdziniekiem tas izmaksājis 4000 eiro

RD pagaidu administrācija

Rīgas domes deputātiem izsniegtais abonements Rīgas Satiksmes stāvvietu neierobežotai izmantošanai pirms mēneša bija cēlonis Vides un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces demisijai, vēsta TV3 raidījums “Nekā Personīga”.

Ar to skandāls vēl nebeidzas. Domei nav izdevies noskaidrot, kas noticis ar stāvvietu abonementu kartēm, kas piešķirtas pagaidu administrācijai. Pēc papīriem atļaujas saņēmuši trīs administratori, taču līdz diviem tās nav nonākušas. 

Automašīnu novietošana rātsnama apkārtnē ir dārga. Daugavmalā viena stunda maksā divus eiro un piecdesmit centus, Vecrīgā astoņus eiro. Tāpēc  Rīgas domē strādājošo pieprasījums pēc bezmaksas stāvvietu atļaujām ir liels.

Katrs deputāts var saņemt atļauju auto novietošanai pašvaldībai rezervētās stāvvietās. Pāris desmiti vietu ir Kaļķu ielā pie Strēlnieku laukuma, ko parasti aizņēmuši ierēdņi. Ar barjeru norobežota stāvvieta aiz Tehniskās universitātes korpusa. Lai te turētu auto, nepieciešams arī mikročips. Tāds ir deputātiem un augstākajai pilsētas ierēdniecībai.

Tā kā atļauju ir vairāk nekā stāvvietu,  Rīgas domes Saimniecības pārvalde  vairāk nekā desmit gadus deputātiem piešķir arī Rīgas satiksmes stāvvietu abonementu kartes. Tad mašīnu var likt Daugavmalā, Vecrīgā vai jebkurā vietā pilsētā, kur stāvvietas apkalpo Rīgas Satiksme. 

Tomēr sistēmā ir caurums. Uz Rīgas satiksmes stāvvietu kartes nav rakstīts mašīnas numurs vai īpašnieka vārds, tāpēc to var izmantot jebkurš.

Teorētiski, to var pārbaudīt pēc abonementa kartes numura, jo par kartes saņemšanu ir jāparakstās. 

Rīgas domē skaidro, ka Rīgas domes Saimniecības pārvaldei nav tādas funkcijas un uzdevumi kontrolēt kā tiek izmantoti abonementi vai caurlaides. Tāda pienākuma nav arī  Rīgas Satiksmes kontrolieriem vai pašvaldības policijai. Līdz ar to deputāti kartes varēja aizdot draugiem. Risks tikt pieķertiem, ir neliels.

To zināja arī bijušais Rīgas domes deputāts,  Vides un reģionālas attīstības ministrs Juris Pūce, kurš savam partijas biedram Mičerevskim oktobrī palūdza atdot savu stāvvietas karti. Samelošanās, ka tas bija tikai joks, ministram maksāja amatu.

Pēc Pūces skandāla jaunais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis uzdeva izrevidēt stāvvietu atļauju sistēmu.

Atklājās, ka pazudušas divas no trīs pagaidu administrācijai izdotajām Rīgas Satiksmes stāvvietu kartēm. 

Pretēji ierastajai kārtībai, par administrācijas pārstāvjiem izsniegtajām kartēm neviens nav parakstījies.  Kartes pasūtījuši un saņēmuši administratoru biroja  darbinieki. Tāpēc šīs kartes nav piesaistītas konkrētai amatpersonai un viņa mašīnai. 

Bijušais pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics atzīst, ka Rīgas Satiksmes stāvvietas karti ir saņēmis. Pēc darba beigām domē to līdz ar citiem dokumentiem atdevis pašvaldībai. 

No Tieslietu ministrijas deleģētais administrācijas pārstāvis Aleksejs Remesovs bija pārsteigts par jautājumu, vai ir nodevis atpakaļ Rīgas satiksmes karti. 

Vērtīgā Rīgas satiksmes stāvvietu karte nav nonākusi arī līdz Finanšu ministrijas pārstāvim Artim Lapiņam. Viņam iedota atļauja auto novietošanai Rīgas domes darbinieku stāvvietā. 

Trīs administratoriem atvēlētās Rīgas Satiksmes stāvvietu abonementu kartes izsniegtas martā, kad ministriju izvirzītie eksperti  uzsāka darbu atlaistās pilsētas domes vietā.  Abonementa termiņš bija pus gads. Septembrī tas pagarināts līdz gada beigām. Tobrīd jau bija zināms, ka administrācija strādās tikai līdz oktobrim.

Kad administratori Balševics, Remesovs, Lapiņš un viņu birojs domi pameta, Saimniecības pārvalde abonementa kartes neanulēja. To izdarīja tikai 15. novembrī, kad par pazudušajām kartēm sāka interesēties jaunā pilsētas vadība.

Šobrīd  domei nav izdevies noskaidrot, kas divus pazudušos stāvvietu abonementus ir izmantojis.

Nelielā privilēģija, ko visticamāk nezināmajiem sarūpējuši pagaidu administrācijas biroja darbinieki, rīdziniekiem izmaksājusi četrus tūkstošus eiro. 

Jucekļa dēļ disciplinārlieta bija uzsākta pret Rīgas domes Saimniecības pārvaldes priekšnieku Alvilu Kuzminski, kurš šonedēļ darbu pašvaldībā pameta. Viņš noliedz, ka zinātu kam tikušas pašvaldības apmaksātās kartes. 

Vienīgā versija, kas varētu būt izmantojis kādu no Rīgas domes pagaidu administrācijai paredzētajām kartēm, ir skandāla aizsācējam, domes deputātam Mārim Mičerevskim.  Viņš pieļāva, ka laikā, kad deputāti bija atlaisti, administrācijai to varēja palūgt ministrs Juris Pūce. Savas aizdomas Mičerevskis izteica jau novembrī, kad vēl nebija zināms par stāvvietu karšu pazušanu.  

Atrast divu stāvvietu karšu izmantotājus un personu, kas to noorganizēja, tagad ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzdevums. Tur pagaidām turpinās pārbaude. Četru tūkstošu rīdzinieku naudas  izmānīšana, visticamāk, ir pamats uzsākt kriminālprocesu. 

Rīgas Satiksmes stāvvietu abonementu dalīšana deputātiem un pašvaldības darbiniekiem domei gadā izmaksā ceturtdaļmiljonu. No nākamā gada sistēmu mainīs. 

Šobrīd deputātu privilēģija rīdziniekiem gadā izmaksā 174 tūkstošus eiro. Darbiniekiem  visvairāk – 11 abonementu  par 33 tūkstošiem ir nopircis Īpašumu departaments, sešus būvvalde.

Saimniecībās pārvaldes priekšnieks nav vienīgais, kam varas maiņa galvaspilsētā likusi pamest amatu. Disciplinārlieta sākta pret ilggadējo Mājokļu un vides departamenta direktoru Anatoliju Aļeksejenko. Vairākkārt stāstīts, kā viņš iekārtojis ģimenes locekļus paša pārvaldītajās pašvaldības struktūrās.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 raidījums Nekā Personīga

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Būda
Būda

paristu ikdienas izkalides… tādu jau savēlēja