Pavļuts atradis vainīgo vakcīnu iepirkuma lietā – amatā pazemina VM valsts sekretāri Mūrmani-Umbraško

Daniels Pavļuts

Pēc disciplinārlietas pabeigšanas Veselības ministrijas valsts sekretārei Dainai Mūrmanei-Umbraško izteikts rājiens par pārkāpumiem saistībā ar “BioNTech/Pfizer” vakcīnu iepirkšanu, ceturtdien, žurnālistus informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

Mūrmane-Ombraško arī tiks pazemināta amatā. Lieta sākta arī par Zāļu valsts aģentūras direktora Svena Henkuzena darbības izvērtēšanu.

Disciplinārlieta tika rosināta, jo Latvijas atbildīgās amatpersonas savulaik nolēma iegādāties mazāk “BioNTech/Pfizer” vakcīnu, nekā bija pieejams, kas šī gada sākumā rezultējās ar vēl lielāku vakcīnu pret Covid-19 trūkumu nekā citviet Eiropā, līdz ar to pašlaik Latvijā ir viens no zemākajiem vakcinēto personu rādītājiem.

Pēc ministra teiktā, Mūrmane-Umbraško ir atbildīga, ka nav noticis caurskatāms un izsekojams process par vakcīnu iegādi. Pavļuts norādīja, ka nav bijis kārtības, kā tiek iepirktas vakcīnas, darba grupa, kas lēma par procesiem, nav dokumentējusi sanāksmes, kuras arī sasaukusi pēc vajadzības. 

Pavļuts sacīja, ka augtu vērtē ierēdnes darbu, bet konstatētie pārkāpumi saistīti ar kontroles trūkumu, kas ir tiešā viņas atbildībā. Tādēļ ministrijas vadībā ir vajadzīgas izmaiņas.

Ministrs Mūrmanei-Umbraško piedāvājis divus vakantus iestāžu līmeņu vadītāju vietnieku amatus.

Pavļuts informēja, ka disciplinārlieta sākta arī par Zāļu valsts aģentūras direktora Henkuzena darbību saistībā ar vakcīnu iepirkumiem.

Kā zināms, pirmajā iepirkumā, līdz 2020. gada 19. novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 “Pfizer” vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000 devu.

Latvija teorētiski varēja pieteikties lielākam “Pfizer/BioNTech” vakcīnu daudzumam, taču pēc veselības nozares ekspertu darba grupas izvērtējuma, ņemot vērā šīs vakcīnas specifiskās uzglabāšanas un izlietošanas prasības, pieņemts lēmums par mazāku daudzumu. Veselības ministrija gan uzskata, ka to nevar saukt par kļūdu. Veselības ministrijā sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, kā pieņemts šāds lēmums.

Dienesta pārbaudē konstatēja, ka neviena no amatpersonām nav rīkojusies prettiesiski un nav pārkāpusi savas pilnvaras. Secināts, ka iegādājamo vakcīnu apjomi ir noteikti kļūdaini un sanāksmes nav protokolētas.
Saistībā ar to Pavļuts rosināja disciplinārlietu pret NVD ierēdni Lācbergu un VM valsts sekretāri Mūrmani-Umbraško.

VM preses konference

⏰Plkst. 8.30 tiešraidē pieslēgsimies Veselības ministrija preses konferencei, kurā ministrs Daniels Pavļuts informēs par vakcīnu iepirkuma otrās dienesta pārbaudes rezultātiem. Dienesta pārbaude aptvēra līdz šim vēl neizvērtētos 2020. gada nogales Latvijas veiktos pieteikumus uz ražotāju “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson”, “Pfizer/BioNTech” , “CureVac” un “Moderna” vakcīnām, kas veikti līdz šā gada 8.janvārim.

Posted by LTV Ziņu Dienests on Trešdiena, 2021. gada 7. aprīlis

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
whatsup
whatsup

kā tagad redzams, īstos lēmumus par BioNTech potēm pieņema Whatsup sarakstē Henkūzis un Viņķele. Valsts sekretāri laikam niņēma, ka par tuvu stāvēja un izlikās, ka neko nezina. Nu jā. Kādus gan protokolus A/Par vēl meklē… tādu jau nav.

anda
anda

idiots