Partijas akūtā kompromatu badā

Pīce, Bačkurs, Grīnvalds
Juris Pūce taisa priekšvēlēšanu publicitāti partijas biedram Andrim Bačkuram. Tas noder arī citas partijas deputāta kandidātam Guntaram Grīnvaldam ©Publicitātes foto

Imants Vīksne

Tik trūcīgi ar kompromitējošiem materiāliem laikam nav bijis vēl nevienās vēlēšanās, tāpēc partijas pieķeras pilnīgiem niekiem, cerot tādējādi kaitēt politiskajiem oponentiem. Partija “Saskaņa, sociāldemokrātiskā partija” uzrakusi drīzāk jau amizantu faktu, kā administratīvo resursu iespējas savu kandidātu reklamēšanai izmanto saraksts “Attīstībai/Par!”.

Shēma banāla: Deputāta amata kandidāts Andris Bačkurs raksta sūdzību savam priekšniekam un partijas līderim ministram Jurim Pūcem par sliktu saimniekošanu uzņēmumā “Rīgas namu pārvaldnieks”. Ministrs uz sava biedra vēstules pamata pieprasa pārbaudi šai pašvaldības struktūrvienībā, neaizmirstot publiskajā paziņojumā piesaukt protežējamo partijas biedru:

“Ministrs saņēmis vairākas iedzīvotāju sūdzības, tostarp bijušā Rīgas domes deputāta Andra Bačkura vēstuli, kur tiek vērsta uzmanība uz “Rīgas namu pārvaldnieka rīcību”, aizmetinot atkritumu stāvvadus un par to neinformējot atkritumu radītājus, kā arī nenodrošinot iedzīvotājus ar atkritumu savākšanas konteineriem, kas ir pretrunā ar Rīgas domes pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem.”

Stāvvadi ciet, konteineru nav

Tātad sūdzības ministrijā saņemtas vairākas, it kā. Bet plašākas apskatīšanas vērta ir tieši ministra Pūces padomnieka un partijas biedra Bačkura rakstītā: “Saņemtajā vēstulē norādīts, ka 2019. gada 29. novembrī tika pieņemti Rīgas domes saistošo noteikumu grozījumi “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētā”, kur noteikts, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās apsaimniekotājs sadarbībā ar dzīvokļu īpašniekiem par saviem līdzekļiem līdz 2021. gada 1. janvārim slēdz atkritumu stāvvadus, nodrošinot arī atkritumu konteineru uzstādīšanu. Vēstulē ministrijai norādīts, ka vairākās Rīgas apkaimēs atkritumu stāvvadi ir aizmetināti, taču pienācīga atkritumu savākšana, tostarp konteineru izvietošana un šķirošanas iespējas nav nodrošinātas.”

Nav šaubu, ka šāda situācija ir nepieļaujama. Stāvvados atkritumus izbērt vairs nevar, bet konteineri pie mājām nav salikti. Ja šo problēmu nespēj atrisināt “Rīgas namu pārvaldnieks”, tad jāiejaucas Mājokļu un vides departamentam vai galu galā ministra Pūces paša ieceltajai Rīgas pilsētas administrācijai. Bet tā vietā, lai dotu precīzus rīkojumus, kā situācija atrisināma, ministrs izplata satraucošu paziņojumu.

Lūk, kāds Bačkurs!

“Ministrijā saņemtā informācija rada bažas, ka šāda SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” rīcība var novest pie atkārtotiem atkritumu krīzes riskiem galvaspilsētā. Šāda bezatbildība nav pieļaujama, un tāpēc ministrija sagaida detalizētu Rīgas domes skaidrojumu par RNP darbību atkritumu apsaimniekošanas jomā,” tā vēsta ministrs Pūce.

Un pie izdevības elektorātam tiek darīts zināms partijas deputāta kandidāta vārds. Lūk, Rīgas iedzīvotājs Bačkurs ceļ atkritumu trauksmi – balsojiet visi par viņu. Savukārt fakts, ka viņš strādā turpat ministra birojā un abi biedri varēja iztikt bez pompozas apmainīšanās ar vēstulēm, vienkārši pie rīta kafijas izrunājot problēmu, ‒ to nemaz nav vērts pieminēt.

Grīnvalds visu redz!

Protams, šādu rīcību bez ievērības neatstāj akūtu kompromatu trūkumu izjūtošie politiskie pretinieki. “Saskaņa, sociāldemokrātiskā partija” ķeras pie katra salmiņa. Vispirms viņi vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts ieņēmumu dienestā pret “Gods kalpot Rīgai” saraksta līderi Oļegu Burovu. Viņš publiskajos pasākumos un fotogrāfijās lielījās ar rokaspulksteni dzīvokļa vērtībā. Tagad vairs tā nedara. Un arī neizmanto stāvvietu pie Kongresu nama, kas pēc padzīšanas no amata viņam vairs nepienākas. Protams, arī “Saskaņa, sociāldemokrātiskā partija” izmanto publicitātes iespējas, un sūdzību autors ir konkrēts deputāta amata kandidāts Guntars Grīnvalds. Viņš ir autors arī sūdzībai par Tērbatas ielas svētkiem, kas bija tāds kā partijas “Attīstībai/Par!” priekšvēlēšanu aģitācijas pasākums. “Saskaņas, sociāldemokrātiskās partijas” mājaslapā lasāms šāds priekšvēlēšanu panākums:

“Šodien Guntars Grīnvalds iesniedza LR ģenerālprokuroram Jurim Stukānam iesniegumu ar lūgumu izvērtēt Rīgas domes amatpersonu – pagaidu administrācijas un izpilddirektora pienākumu izpildītāja rīcību, organizējot un saskaņojot plaša mēroga publisku pasākumu Rīgā, Tērbatas ielā 2020. gada 17. jūlijā, neievērojot Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktos ierobežojumus publisku pasākumu rīkošanā.”

Visi ķeras pie salmiņiem

Arī svaigākais “Attīstībai/Par!” administratīvo resursu izmantošanas gadījums tiek komunicēts Grīnvalda vārdā:

“Rīgas domes deputāta kandidāts Guntars Grīnvalds ir vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ar lūgumu izvērtēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iespējamo administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā. VARAM 2020. gada 21. augustā izplatītajā paziņojumā presei “VARAM uzdod Rīgas pašvaldībai vērtēt “Rīgas namu pārvaldnieks” darbu” netieši tiek popularizēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces padomnieks un arī Rīgas domes deputāta kandidāts no ministra pārstāvētās partijas “Attīstībai/Par!” saraksta.” Grīnvalds uzskata, ka šādi tiek pārkāpts Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 33. pants, proti, administratīvo resursu izmantošana viena deputāta kandidāta popularizēšanai.

Šitas dikti svarīgs iedzīvotājs!

Partijas paziņojums tiek pabeigts ar pāris retoriskiem jautājumiem. Varbūt tāpēc, lai ar apgalvojumiem neradītu pamatu tiesvedībām, kas pēc vēlēšanām vairs nevienu neinteresēs:

“Tagad nu jau pusgadu Rīgu apsaimnieko valdošo partiju iecelta administrācija, pilsētas izpilddirektore ir ministra partijas biedre, viens no septiņiem ministra Jura Pūces padomniekiem atbild par sadarbību ar Rīgas pašvaldību, ir nomainīta RNP vadība, bet ministrs uzdod savai kreisajai rokai vērtēt, ko sadarījusi labā roka, pie viena klusiņām pārkāpjot likumu?

Varbūt “aparisti” ķeras pie jebkura mazākā salmiņa tāpēc, ka rīdzinieki jau sāk novērtēt pašreizējo pilsētas “saimniekotāju” neprofesionalitāti, nekompetenci un savtīgumu?”

Pūces partijas birojs uz šiem konkurentu apkārtprātojumiem ir reaģējis. Tomēr pēdējā priekšvēlēšanu nedēļā nekāda kļūdas atzīšana nav iespējama! Kā vēsta ministra birojs:

“Ministrija rīkojas visos gadījumos, kad sabiedriski aktīvi iedzīvotāji norāda uz likumu pārkāpumiem pašvaldības darbā, neatkarīgi no iesniedzēja vai attiecīgās pašvaldības vadības politiskās piederības.”

Pat tad, ja sabiedriski aktīvais iedzīvotājs ir ministra partijas biedrs un padomnieks Rīgas domes jautājumos.

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar