Par izmaiņām nodokļu sistēmā politiķi sola spriest janvārī

nodoklis

Vairāk nekā divus mēnešus pēc vēlēšanām beidzot ir skaidrs jaunās valdības sastāvs. To plāno apstiprināt trešdien. Gatava ir arī vienošanās par valdības darbiem. Asākie strīdi procesā bijuši par to, vai reformēt nodokļus un valsts uzņēmumu pārvaldību. Tur vienošanās nav panākta un šie jautājumi palikuši ārpus deklarācijas. Tajā izpaliek arī ambiciozi mērķi valsts attīstībai, bet parādās vispārīgas tēzes par veicināšanu, atbalstīšanu un turpināšanu, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Daudzu apspriežu rezultāts ir valdības deklarācijas melnraksts. Sākumā tajā iekļāva piecas prioritātes: drošība, izglītība, enerģētika, konkurētspēja, dzīves kvalitāte. Tām šonedēļ pēc Apvienotā saraksta pieprasījuma pievienoja arī veselības aprūpi. Veselības ministra amats ticis šim politiskajam spēkam, kas tam izvirzījis bezpartejisku kandidāti – līdzšinējo LDDK ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni.

Partnerorganizācijas galvenokārt valdības deklarāciju kritizē par to, ka tajā neparādās ierosinājumi par enerģētiku un nodokļiem.

Dokumentā norādīts, ka tarifiem jābūt pamatotiem, bet ar to nepietiek, tarifiem jābūt konkurētspējīgiem.

No politiķiem saņemts solījums, ka janvārī tie tiksies ar sabiedriskajām organizācijām, lai runātu tieši par nodokļiem. Taču jau tagad skaidrs, ka “Jaunā Vienotība”, kura vadīs Finanšu ministriju arī nākamajā valdībā, būs pret nodokļu likmju samazināšanu.

Deklarācija nav saistošs dokuments. Tomēr uzņēmēji, pašvaldību pārstāvji un citi partneri cer, ka ieguldītais darbs nebūs bezjēdzīgs.

Finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis saskaitījis, ka

deklarācijā 69 reizes parādās vārds “nodrošināsim”, 53 – “veicināsim”, 47 – “stiprināsim”, tiem seko “pilnveidosim”, “turpināsim” un “atbalstīsim”.

Nav konkrētu, izmērāmu mērķu, kā pēc četriem gadiem novērtēt, kas izdarīts un kas – nē.

Kādreizējais premjers Māris Kučinskis, kurš nākamajā valdībā būs iekšlietu ministrs, uzskata, ka politiķi tikai iegūtu, ja mērķi būtu deklarēti iekšzemes kopprodukta pieauguma skaitlī vai citos rādītājos.

Līdzšinējais Siguldas mērs Uģis Mitrevics bija Nacionālās apvienības premjera kandidāts. Jaunajā valdībā gan viņš nestrādās, vadīs Ilgtspējīgas attīstības komisiju Saeimā.

Nevalstiskās organizācijas stāsta, ka mērķi, kas sākotnēji bija konkrētāki, ar katru diskusiju kļuva arvien vairāk izplūduši. Iespējams tādēļ, ka 2019. gadā politiķi deklarācijā ietvēra ambiciozus solījumus, ko ne tuvu nav izdevies sasniegt. Viens no mērķiem bija “labākā biznesa vide Baltijas valstīs”.

Deklarācijā ir vairāk nekā 50 lappuses un, spriežot pēc tajā rakstītā, valdība apņemas panākt lieliskus sasniegumus gandrīz visās jomās. Tādēļ īpaši zīmīgi ir jautājumi, kas tajā nav pieminēti.

Dažus no tiem politiķi definēs koalīcijas līgumā. Tās ir jomas, kur partijām ir kardināli pretēji uzskati. Līgums noteiks, kuros jautājumos partijas drīkstēs balsot atšķirīgi cita no citas. Nacionālajai apvienībai tā būs imigrācijas politika, Apvienotajam sarakstam – vēlēšanu sistēmas reformas, Vienotībai – cilvēktiesības.

“Jaunā Vienotība” vēlējās deklarācijā arī iekļaut mērķi pārdot valsts kapitālsabiedrību akcijas biržā. Piemēram, “Latvijas valsts mežu” un “Latvenergo” kopīgo vēja parku.

Tad iedzīvotāji un pensiju fondi varētu ieguldīt nevis ārzemju uzņēmumos, bet Latvijas ekonomikā. Premjera partija uzskata, ka tas atrisinātu arī problēmas ar kapitālsabiedrību pārvaldību.

Didzis Šmits valdībā būs zemkopības ministrs, viņa atbildībā būs arī skandālos ierautie “Latvijas valsts meži”. Viens no viņa pārstāvētā apvienotā saraksta argumentiem pret biržu ir tas, ka valsts kapitālsabiedrības šobrīd pilda arī sociālas funkcijas, piemēram, dabas aizsardzību liegumos.

“Jaunā Vienotība” gan uzsver, ka sociālajai funkcijai kotēšana biržā netraucēs, tikai padarīs to caurspīdīgāku. Bet aizdomas, ka tādā veidā pie valsts uzņēmumiem tiks uzņēmēji ar aizdomīgu reputāciju, partija noraida. To novērstu norma, ka valstij jāpatur kontrolpakete un ierobežojumi akciju skaitam, ko var iegūt viens akcionārs.

Deklarācija valdības veidošanā ir svarīga, jo ļauj saprast, par kādiem darbiem partijas spēj vienoties un par ko pretrunas pārāk lielas. Tam būtu jāpalīdz valdībai noturēties līdz nākamajām vēlēšanām. Pamatojoties uz šo dokumentu, valdībai būs jānāk klajā ar rīcības plānu, proti, detalizētāku dokumentu ar konkrētiem darbiem, ko tā sev ieplānos.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 “Nekā personīga”

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Jaunā vienotība
Jaunā vienotība

Žēl, ka nevar pārdot visu latvāniju uzreiz kopā ar plebejiem. Jāpārdod pa daļām. Bet – veicināsim to

Nevaig ..irst
Nevaig ..irst

“Latvijas valsts meži” nav ierauti nekādos skandālos.