Pabriks sava biroja jurista iesaisti 220 milj. eiro iepirkuma komisijā skaidro ar “valsts pārvaldes vājo juridisko kompetenci”

Pabriks

Politisks kašķis vai tomēr pamatotas aizdomas par negodīgu iepirkuma konkursu aizsardzības nozarē? Ministre Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) uzdevusi veikt apjomīgu revīziju par pārtikas iepirkumu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), jo konkursa komisijā darbojies tā laika aizsardzības ministra Arta Pabrika (“Attīstībai/Par!”) biroja darbinieks. Pabriks tagad skaidro, ka iepirkuma komisijā bija norīkots viņa biroja jurists, jo bijušas bažas par juridisko kompetenci.

Kāda samērā maza firma “Zītari ZL” ieguvusi tiesības nodrošināt loģistikas pakalpojumus pārtikas piegādēm NBS nākamajos piecos gados. Iepirkums bija 220 miljonus eiro vērts.

Aizsardzības ministre Mūrniece Latvijas Radio sacīja, ka šeit ir viena ļoti netipiska situācija valsts pārvaldei un ministriju rīkotajiem iepirkumiem – tā laika aizsardzības ministra Pabrika politiskā biroja darbinieka deleģēšana iepirkumu komisijā. Mūrnieci satrauc, vai iepirkums nav politiski veidots.

Zīmīgi, ka firmas, kas uzvarēja konkursā, viens no īpašniekiem Modris Supe pērn maijā Pabrika partijai “Latvijas attīstībai” ziedojis 2500 eiro, vēl gadu iepriekš 2000 eiro.

Pabriks skaidroja, ka nevar aizliegt cilvēkiem ziedot kādai partijai. Pabriks par šo ziedotāju neesot zinājis, līdz pēc kāda laika kāds viņam par to pateicis. Viņaprāt, ziedojums ir samērā smieklīgs un neliels, ja tiešām tas tiek saistīts ar 220 miljonu eiro iepirkumu.

Pabriks sacīja, ka viņam nav bijušas nekādas politiskās intereses par šo konkrēto iepirkumu. Viņaprāt, tie ir mēģinājumi nomelnot viņu kā politiķi.

“Es nosūtīju savu juristu, ja nemaldos (..). Patiesībā to lūdza vai nu pat šīs komisijas vadība, vai arī pati ministrija.

Kāpēc? Tāpēc, ka mēs zinām, ka valsts pārvaldē ir diezgan vāji ar juridisko kompetenci gan atalgojuma dēļ, gan pārējo lietu dēļ. Esmu tiešām šokēts par Mūrnieces kundzes izteikumiem. Beigu beigās šis konkurss tika apstiprināts uz papīra jau pašas Mūrieces kundzes laikā. Varbūt tāpēc jau arī viņa ir tā satraukusies,” vērtēja Pabriks.

Mūrniece gan sacīja, ka no sava priekšgājēja Pabrika ir saņēmusi “diezgan nepatīkamu mantojumu”, ka iepirkums tika uzsākts un arī pabeigts iepriekšējā aizsardzības ministra darbības laikā.

Attiecībā par šiem Mūrnieces izteikumiem Pabrika pieaicinātais jurists iepirkumā šobrīd gatavojot vēstuli, kurā lūdz, lai Mūrniece atvainojas.

Tikmēr ministre jau norādījusi, ka uzsākta pamatīga revīzija saistībā ar šo iepirkumu, lai izvērtētu gan summu, gan iepirkuma komisijas veidošanas principus, gan iepirkuma komisijas locekļu spēju tikt galā ar šādiem iepirkumiem.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ceplis
Ceplis

Uz nārām Kangarus…. ar Pabriku priekšgalā!!!! Konkrēti ņirgājās par Tautu

Domburs
Domburs

Es neko nezinu. Galvenā problēma valstì ir Avena porcelāns un Ogres muzejs. Pārejais ir nieki.

klimata ministrs Brīnumdaris (Čudars)
klimata ministrs Brīnumdaris (Čudars)

Kad līdīse žurkālistiņ no skape arē?

kultūras Puncule
kultūras Puncule

U tu skaistā?

Ukrainis
Ukrainis

Visur daudzina ukraiņu apetīti korupcijā. Ņemot vērā Latvijas lielumu un šī ķipa iepirkuma mērogu varu teikt, ka ukraiņi otdihajut. Un simts punkti atkal neviens aiz restēm nesēdēs. Izbrīna šī apbrīnojamā savstarpējā amatpersonu sapratne. Tam ir tikai viens skaidrojums – nopietni sasmērējušies vai arī to tūlīt, tūlīt taisās darīt absolūti visi no viņiem. Kurš ir gatavs tos aizstāvēt kara gadījumā?

Krievs
Krievs

Nevienam viņi nebūs jāaizstāv, jo sūdiem sākoties, tie ar smagu atbildības nastu turpinās vadīt valsti no Londonas.

Kaža
Kaža

Šitais ir no tā pašas padomju okupantu apmācītā ideoloģijas specialistu kolonas.Arī aparatūras izlaupīšana no armijas noliktavām var būt šīs kolonas organizētas.

linda abu meri
linda abu meri

Latvijas armijai ir jābūt labi pāēdušai.

Lords
Lords

Ja valdība, Kariņš, Rinkēvičs un kompānija būs paēdusi, visi saņēmuši otkatus, nopirkuši īpašumus Rojā peldu ielā pie jūras, tad tas ir tikpat kā visa armija paēdināta.

Putins
Putins

Ar rietumu banku šitam vispār nav nekāda sakara