Pabriks: Ažiotāža ap armijas pārtikas iepirkumu sāk “smaržot” pēc politiskās izrēķināšanās

Artis Pabriks

Ažiotāža ap armijas pārtikas iepirkumu sāk “smaržot” pēc politiskās izrēķināšanās, norāda bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (LA).

Pabrikam politiskais uzstādījums, vadot aizsardzības nozari, ir bijis balstīts uz stabilu nozares nodrošinājuma īstenošanu un pēc iespējas plašāku Latvijas ražotāju un piegādātāju piesaistīšanu armijas apgādē.

Viena lieta, kurai Pabriks piekrītot, ir iepirkuma dokumentos minētā summa – 220 miljoni eiro. Ja eksministrs būtu zinājis par šādu summu, viņš nebūtu neko tādu pieļāvis, jo nav iespējams slēgt līgumu par summām, kuru vienkārši nav budžetā.

“Mēs nevaram runāt pie konkrēta iepirkuma par kaut kādiem hipotētiskiem aprēķiniem. Aizsardzības nozarei nav hipotētiska budžeta. Līdz ar to, no šāda viedokļa raugoties, ja es to būtu zinājis vai kāds man ziņojis, ka ir līgums par hipotētiskiem simtiem miljoniem kara laikā, tad skaidrs, ka uzacis paceltos,” uzsvēra ministrs.

Ja Aizsardzības ministrija (AM) izvēlēsies veikt jaunu iepirkumu, tad tas būs ministrijas kompetencē, taču viņš nevarot atbildēt par iepirkuma laikā esošo juridisko un administratīvo pusi.

Attiecībā uz pārmetumu, ka komisijā bija viens tā laika Pabrika biroja cilvēks, eksministrs norādīja, ka nekad nebūtu pieļāvis likuma pārkāpumu, turklāt tā ir samērā ierasta prakse, ko izmanto valsts pārvaldē, arī pašreizējās ministres partija. “Politiski pārmet man to, ko visi citi dara un kas nav aizliegts,” uzsvēra Pabriks.

Pabriks uzskata, ka saceltā ažiotāža par šo iepirkumu “sāk smaržot pēc politiskas izrēķināšanās”, jo grib uzlikt politisko atbildību laikā, kad ministres partijai ir problēmas ar Ogres mēru Egilu Helmani (NA).

Raugoties pagātnē, tā neesot pirmā reize, kad Pabrikam politiski veltīti nepamatoti pārmetumi par lieliem armijas iepirkumiem. Viņš atminas, ka pirms vairākiem gadiem pārmests par kāpurķēžu bruņumašīnu CVR(T) iepirkumu no Lielbritānijas, lai gan pašreizējais britu aizsardzības ministrs tagad ir atzinis, ka šīs mašīnas ir viens no labākajiem ražojumiem, kāds jebkad bijis. Tāpat saņemti pārmetumi par bruņumašīnu “Patria” iepirkumu, lai gan labi redzama šī projekta efektivitāte. Tāpat saņemti nepamatoti pārmetumi par munīcijas iepirkumu.

“Es uzskatu, ka tā ir nosacīta politiskā skaudība un politiskā izrēķināšanās, un uzmanības novēršana no varbūt nespējas darīt citas lietas. Par juridisko un administratīvo pusi ne man kāds ziņoja, neviens pie manis nav nācis un par to runājis,” uzsvēra Pabriks.

Skaidrības ieviešanai Pabriks aicina publiskot iepirkuma dokumentus. Tāpat viņš apliecināja, ka neviena tiesībsargājošā iestāde nav aicinājusi sniegt paskaidrojumus par šo iepirkumu.

Jau ziņots, ka AM saistībā ar 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu sāks dienesta pārbaudi, otrdien žurnālistiem pastāstīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Ministre arī apliecināja, ka plānotā līguma summa nemaz neatbilst NBS budžeta iespējām. “Ir jāpasaka pavisam skaidri: šādas naudas, par kādu veikts iepirkums, nav aizsardzības resoram budžetā. Tas ir viens no kliedzošākajiem pārkāpumiem, kas tika konstatēts šajā pārbaudē,” uzsvēra ministre.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: apollo.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


14
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Apinis
Apinis

Vajag nobloķēt visus Pabrika ārzonu rēķinus.

straume
straume

Drīzāk sāk ost pēc krimināllietas pret ex-ministru

ruksis
ruksis

Un kāpēc nav pabeigts žogs uz austrumu robežas, kāpēc Latvija visiem velkas iepakaļ? Te arī sūdīga polītika iejaukta?

Apinis
Apinis

Man sen bija aizdomas ka P(F)abriks ir snaudošs Wagneriets.

anna
anna

Patronu iepirkums, pārtikas iepirkums, pazudusi munīcija un asv dāvināti tēmekļi….afēra afēras galā! Kas tad beigu beigās atliek reāli armijai???
kādas izredzes būtu LV armijai kara gadijumā??? Baidos, ka nekādas, jo viss jau ir nozagts iepriekš! Pabrikas ir morāls kroplis.

Gada glezna
Gada glezna

Vienkāršības labad pieņemsim, ka Krievijā ir 100 reizes vairāk iedzīvotāju. Tātad Krievijā būtu armijas pārtikas iepirkums par 22 miljardiem eiro, nevis rubļu.
Es nezinu kā tur īsti ir Krievijā ar pārtikas piegādi armijai. Ja kāds zin konkrētus faktus būtu interesanti salīdzināt korupcijas līmeni Latvijā ar Krieviju šai iepirkuma sakarā.

Feģa
Feģa

Ja tev interesē Pūķina Krievija, vazājies vien prom uz turieni.

Evika Aļeksandrovna Siliņa
Evika Aļeksandrovna Siliņa

Ja kaut kas “smaržo”, varbūt jānomaina pamperi

Ruta
Ruta

Krištopān , šodienas NRA Gitas Plaudes teiktais liek veidot jaunu Parlamenta Izmeklēšanas komisiju par VID noziegumiem .

vil (V.I.Lenin) kristopan
vil (V.I.Lenin) kristopan

Man maksā tikai par Krievijas banku lobēšanu

Chibrix
Chibrix

Pabriks, Pabriks… tas ir tas, kursh savulaik kopaa ar Shtokenbergu un paliigiem izprovoceeja nekaartiibas Vecriigaa un aatri noshuvaas?

pauļuta sieva
pauļuta sieva

Pabriks ir lupata nevis vìrietis. Mēģina izkruķīties, tēlo celku. Kad nesanāk, saka ka citas tādas pašas un vēl sliktākas

lupata
lupata

Iedomājies, tāds cik gadus ir bijis aizsardzības ministrs. Un tagadējā ministre? Kā liekas, kara gadījumā nemuks aiz dīķa? Un kādi tur ir pārējie?

???
???

bet tad dibenā viņš dod???