Ogres novadā nolemts demontēt piecus padomju okupācijas pieminekļus

Egils Helmanis

Ogres novada pašvaldības dome nolēmusi demontēt piecus Ogres novada administratīvajā teritorijā esošos padomju okupācijas režīma piemiņas akmeņus, liecina novada mājaslapā publicētā informācija.

Likvidēt paredzēts Ikšķiles pilsētā, Pārbrauktuves ielā 4, pie Ikšķiles dzelzceļa stacijas esošo piemiņas vietu PSRS Ārlietu tautas komisariāta diplomātiskajam kurjeram Teodoram Netem.

Tāpat paredzēts demontēt Ogres novada Tomes pagastā pie Tomes pamatskolas sporta laukuma esošo piemiņas akmeni, kas tur novietots par godu Padomu armijai, proti, izlūkgrupa “Baikāls” šai apkārtnē darbojās 1944.gadā.

Likvidēt plānots arī Ogres novada Madlienas pagastā – skvērā starp Madlienas Kultūras namu un Madlienas evaņģēliski luterisko baznīcu – uzstādīto piemiņas akmeni, kurā iecirsti vārdi: “1944.gada 26.septembrī padomju armija atbrīvoja Madlienu no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.” Teritorijā, kur atrodas piemiņas akmens, karavīri nav apglabāti.

Pašvaldība demontēt paredzēto pieminekļu sarakstā min Ogres novada Madlienas pagastā, lauka vidū netālu aiz Madlienas vecās skolas uzstādīto pieminekli totalitāro režīmu terora upuriem. Uz pieminekļa sākotnēji zem bareljefā veidota sāpēs saspringta cilvēka tēla ir bijusi plāksne ar vārdiem “Fašisma upuriem”. Informācijas par apbedījumiem šajā vietā neesot.

Likvidēt paredzēts arī Ogres novada Lauberes pagastā esošo pieminekli par godu Padomju armijas karavīriem Lauberes pagastā. Šis piemineklis atrodas Lauberes skolas teritorijā, starp autoceļu Laubere – Krodzinieki un skolas ēku. Tas uzstādīts 1970.gadā un veltīts Padomju armijas karavīriem, kas 1944.gada 9.oktobrī ieņēma Lauberi. Tā nav karavīru apbedījumu vieta, atzīmē novadā.

Ierakstā mājaslapā skaidrots, ka pēc Otrā pasaules kara Latvijā tika uzstādīti pieminekļi par godu Padomju armijas karavīriem kā “atbrīvotājiem” no vācu fašisma un glorificējot Padomju Savienības un tās militāro spēku izšķirošo lomu karā, kā arī vēstot par komunistiskās ideoloģijas pozīciju nostiprināšanos okupētajās valstīs.

Šādi pieminekļi tika uzstādīti vairākās vietās pašreizējā Ogres novada teritorijā. Daļa no tiem tika demontēti, Latvijas atgūstot neatkarību, taču vairāki pieminekļi vai piemiņas plāksnes joprojām atrodas Ogres novada apdzīvotās vietās.

Ogres pašvaldībā uzsver, ka kopš 24.februāra Krievija izvērš plašu militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Krievijas karadarbība Ukrainā – brutālie aviācijas uzlidojumi, apdzīvoto vietu aplenkumi, uzbrukumi civiliedzīvotājiem, tostarp žurnālistiem, civilo un kultūras objektu iznīcināšana, vietējo amatpersonu nolaupīšana, kā arī uzbrukumi diplomātiskajām pārstāvniecībām – izraisījušas graujošas humānās sekas, kādas Eiropā nav piedzīvotas kopš Otrā pasaules kara. Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju un tās īstenoto brutālo uzbrukumu Ukrainai, kuru atbalsta Baltkrievijas režīms.

Šī situācija Eiropas valstu iedzīvotājiem liek pārvērtēt līdzšinējo iecietīgo attieksmi pret Padomju armijas uzvaras liecībām jeb pieminekļiem.

Ogres novada pašvaldības dome asi nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā un uzskata, ka, saglabājot Rīgā, Uzvaras parkā esošo pieminekli un ļaujot tam kalpot par sava veida Krievijas impēriskās ideoloģijas nesēju un ruporu, tiek grauti neatkarīgas valsts – Latvijas Republikas – pamati, tiek šķelta Latvijas sabiedrība, līdz ar to Ogres novada pašvaldības dome atbalsta Uzvaras parkā esošā pieminekļa Rīgā nojaukšanu.

Novadā arī norāda, ka attiecībā uz šādām vietām izņēmumi ir vietas, kur apbedīti karavīri, cienot un godājot katra cilvēka tiesības uz godpilnu apbedīšanu un mierpilnu atdusu.

“Gan Padomju Savienības un Sarkanās armijas personāžu vārdos nosaukto ielu nosaukumu maiņa, gan padomju okupācijas režīma pieminekļu demontāža ir solis uz okupācijas seku likvidēšanu,” uzsver Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA).

Politiķis akcentē, ka nav pieļaujams, ka Latvijā, neatkarīgā valstī, vēl arvien tiek slavināti un godināti okupanti, tiek godināta vara, kuras režīma apstākļos tika iznicinātas latviskās vērtības.

Kā zināms, līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu Latvijā aktualizēts jautājums, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā. Saeimas Ārlietu komisijā tika panākta vienošanās, ka TM strādās pie iespējamajiem risinājumiem. 30.martā komisijas sēdē Ārlietu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka Latvijas saistības attiecībā uz pieminekli ir iekļautas vienā no četru līgumu pakotnes, kura arī noteica Krievijas armijas izvešanu no Latvijas 1994.gadā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
sajūsmā
sajūsmā

Tas Helmanis ir viens patiešām varonīgs un briemīgi patriotisks!!!!

aris
aris

vins ists aarietis NA seja

antons
antons

Bet mīļie neko nevaajag jaukt vai tas būtu piemineklis kādam tur Aleksandram 111 vai Napoleonam, piekrītu, ka Ļeņinekļus sacēla pie katra pakša, a kur viņi palika? Lietuvā kaut kur ir viņu muzejs, mūsējie visus izmeta.

ruksis
ruksis

Vai tik nepietrūks dūšas.

komunisti (ex jaunie konservatīvie)
komunisti (ex jaunie konservatīvie)

Atbrauks no ukrainas mūsu “dižie” “nacionālisti”, aločkas un ingeborges vīriņi, un uzdos ierosināt kriminiāllietu pret “fašistu” par “svētvietu” “apgānīšanu”

Ķelogreika
Ķelogreika

Var redzēt, ka džekiņš taisās startēt vēlēšanās, katru nedēļu kaut kur nozīmējas.
P.S. Glīta fufaiciņa.

boņdjers švoņdjers
boņdjers švoņdjers

Tu esi stulba , progresīvā deģenerāte! Uzsvars uz vārdu “stulba”

derdz
derdz

Varbūt vajag pret visiem tā kas veic karadarbības uz pasaules nevis es un balts pūkains citi melni

jautājums Normundam
jautājums Normundam

Kur ‘tur dus”?Latvieši dus kapos.

Normunds
Normunds

Kāpēc tagad uzsāk cīņu ar pagātni, tur dus arī daudz karavīri no Latvijas, kas ticēja un cīnījās par Latviju. Vēstures ratu tā nevar vienkārši pagriezt atpakaļ. Laikam daudziem bļāvējiem ir netīras sirdsapziņas. Tad sākam nopietnas medības ar tiem latviešiem un viņu ģimenēm, kas sadarbojās ar Padomju varu un lepni pārstāvēja Latviju PSRS Augstākajā padomē??????

Hilda
Hilda

un neaizmirsti LPSR tiesnešus un prokurorus !

pauļuts
pauļuts

Cik nožēlojama pļurkstēšana, progresīvais deģenerāt!