Nacionālajai apvienībai pareizs priekšlikums par čekas maisiem

čekas maisi

Lai novērstu šķēršļus bijušās Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas darbam, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā esošie dokumenti jeb tā dēvētie “čekas maisi”, kas patlaban atrodas Satversmes aizsardzības birojā, varētu tikt pārcelti uz Valsts arhīvu. To paredz Nacionālās apvienības sagatavots likumprojekts.

Ar Nacionālās apvienības sagatavoto likumprojektu pirmdien, 11.decembrī, iepazīstināti pārējo koalīcijas partiju – Zaļo un zemnieku savienības un „Vienotības” – pārstāvji.

Nacionālās apvienības Saeimas deputāts Ritvars Jansons uzsvēra, ka līdz šim dokumentu pieejamību zinātniskai izpētei kavējusi tieši to atrašanās Satversmes aizsardzības biroja telpās, kas pieejamas tikai tiem, kam ir atbilstoša līmeņa pielaide valsts noslēpumam. Pārceļot dokumentus uz Valsts arhīvu, šis šķērslis būs novērsts.

“Līdz 1.martam VDK dokumentus no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra nodot Latvijas Nacionālajam arhīvam, kur līdz 31. decembrim tiek pētīti un publicēti ar zinātniskiem komentāriem visu veidu VDK dokumenti.

Tiek publicēti ne tikai zemākā līmeņa dokumenti, bet arī par VDK un Latvijas Komunistiskās partijas lomu visā komunistiskajā okupācijas režīmā,” par Nacionālās apvienības piedāvājumu pastāstīja Ritvars Jansons.

Saeima jau 2014. gada maijā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz pēc VDK izpētes komisijas darba beigām, tas ir, pēc nākamā gada 31. maija, publiskot VDK dokumentus, tiesa – Ministru kabineta noteiktā kārtībā un apjomā.

VDK zinātniskās izpētes komisija gan ne reizi vien norādījusi uz šķēršļiem, lai strādātu ar Satversmes aizsardzības birojā (SAB) glabātajiem “čekas maisiem”. Tikmēr valsts vadītāji čekas maisu pētniekiem pārmeta nesadarbošanos ar SAB.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Latvijas Radio

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar